Rapor değişince maaşı kesilen engellinin isyanı

MANİSA’da yaşayan 46 yaşındaki Barbaros Anul, yüzde 40 olan engelli raporunun yüzde 32’ye düşmesiyle engelli maaşını ve tüm haklarını bir anda kaybetti.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Şubat 2013 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rapor değişince maaşı kesilen engellinin isyanı

Sağ gözü protez olan Anul, "Devlet beni sağlam olarak kabul ediyor ama, işyerleri işe almıyor. Engelli kontenjanından da yararlanamıyorum" diye yakındı.

Üç çocuk babası Barbaros Anul, 8 yaşında geçirdiği trafik kazasında bir gözünü kaybetti. Sağ gözüne protez takılan Anul, 1999 yılında Manisa Devlet Hastanesi’nden 'yüzde 40 engelli' raporu aldı. Anul'a o dönem üç ayda 35 lira engelli maaşı bağlandı. Maaşı son zamanlarda üç ayda 590 liraya çıktı.

Ancak Barbaros Anul’un engelli maaşı geçen yılın sonunda kesildi. Nedenini soran Anul, tekrar maaş bağlanabilmesi için heyet raporu alması gerektiğini öğrendi. Bunun üzerine Manisa Devlet Hastanesi’ne giden Anul’a bu kez 'yüzde 32 engelli' raporu verildi.

'NE DEĞİŞTİ DE YÜZDE 32'YE İNDİ?'

Barbaros Anul bundan sonra yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Yüzde 40’ın altındaki engellilere devlet maaş vermiyor. Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nden ikinci bir rapor aldım. Göz engeli ve astımdan yüzde 46 engelli raporu verdiler. Sağlık Müdürlüğü iki rapor arasında çelişki olunca, İzmir’deki Tepecik Araştırma Hastanesi’ne gönderdi. Orası da 3 Ocak 2013 tarihli raporda sadece göz hasarı olarak yüzde 32 verdi. İlk aldığım raporda aynı hastalık vardı da ne değişti, nasıl yüzde 32’ye indi?"

Hiçbir geliri olmadığını kaydeden Anul, "Benim işe ihtiyacım var. Ama tüm kapılar bana kapalı. Ben emekli olamayacak mıyım? Normal işyerleri beni kabul etmiyor, engelli olarak da giremiyorum. Arada bir yerde kaldım. 'Sana gıda yardımı yapalım' diyorlar. Ben taş gibi adamım çalışmak istiyorum. Devletin kömürüne, erzakına ihtiyacım yok" dedi.

'KANAYAN YARA'

Manisa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız, bu sorunun engelleri bezdirdiğini söyledi. Her gün çok sayıda engellinin bu mağduriyetten ötürü derneğe müracaat ettiğini belirten Yıldız şunları söyledi:

"2002 yılında puanlama çıktı. Proteze ilkinde yüzde 40 vereceksiniz, bunu daha sonra yüzde 32’ye düşüreceksiniz. Biz bunu anlamıyoruz. Protez takılan bir gözün iyileşme ihtimali yoktur. Bu sorun gerçekten bizi bezdirdi. Engelli puanını yüzdeye indirdiler. Engelli vatandaşlarımız raporları düşünce sağlam insan muamelesi görmüyor ki. İşyerleri 'Bizim işimize yaramazsın' diyerek işe almıyor. Engelli raporu yüzde 40’tan düştüğü için engellilere ait iş fırsatlarından da yararlanamıyorlar. Bu soruna gerçekten çözüm bulunmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber