Anasaya komisyonu üniversiteleri ele aldı

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde çalışmalarını sürdüren Yazım Komisyonu, ''üniversiteler'' başlığını ele aldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2013 19:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin başkanlığında toplanan komisyonda, AK Parti, üniversiteler ve diğer yükseköğretim kurumlarının kuruluşu, statüleri, organları ve bunların oluşumu ile görev ve yetkilerinin kanunla düzenlenmesini önerdi.

CHP ve BDP, üniversiteler ve diğer yükseköğretim kurumlarının, bilimsel özgürlük, idari ve mali özerklik ilkelerine uygun olarak kanunla kurulmasını önerirken, CHP devlet tarafından kurulmasını, BDP ise devlet ibaresinin kullanılmamasını istedi.

CHP'nin bu fırkaya ilişkin önerisine göre, kaynakları münhasıran eğitim, kültür, bilim ve teknoloji alanına özgülenmiş vakıflar, bilimsel özgürlük ilkesine uygun olarak kanunla belirlenmiş usul ve esaslar çerçevesinde, üniversiteler ve diğer yükseköğretim kurumları kurabilecek.

Üniversiteler, kamu tüzel kişiliğine sahip olacak. Fakülte ve öğretim üye sayıları esas alınarak kanunda belirtilen koşulları karşılayan üniversitelerin fakültelerine de kanunla tüzel kişilik verilecek. Devlet tarafından kurulan üniversiteler ile diğer yükseköğretim kurumları, bilimsel özgürlük, idari ve mali özerklik ilkesine bağlı olarak kanunda gösterilen usul ve esaslara göre denetlenecek. Vakıflar tarafından kurulacak üniversiteler ile diğer yükseköğretim kurumlarının bilimsel özerklik ilkesine uygun olarak, denetlenme usul ve esasları kanunla düzenlenecek.

MHP önerisine göre ise üniversiteler kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip olarak kanunla kurulacak. Vakıflar tarafından, kazanç amacına yönelik olmamak şartıyla, devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumları kurulabilecek.

-Anlaşılan fıkralar-

Komisyonda, üniversiteler, öğretim üyeleri ve diğer öğretim elemanlarının serbestçe her türlü araştırma, sanatsal üretim, yayın, açıklama ve öğretim faaliyetinde bulunabilmesi fıkrasında mutabık kaldı. Ancak burada MHP, ''her türlü'' ibaresinin gerek olmadığını belirtti. MHP, ayrıca, ''Ancak, bu hak, hiç kimseye devletin bağımsızlığı ile ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü aleyhinde faaliyette bulunma serbestliği vermez'' hükmünü de öneri olarak getirdi.

Komisyon, üniversite yönetim organları ile öğretim elemanları, üniversitelerin ve yetkili üst kurulların dışında kalan makamlarca her ne suretle olursa olsun görevlerinden uzaklaştırılamayacağı düzenlemesinde de mutabık kaldı. BDP ise, üniversitelerin ve yetkili üst kurulların dışında kalan makamlarca ifadesi yerine, ''üniversite dışındaki makamlarca'' ibaresi önerisinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber