'Adliyelerde Basın Sözcülüğü' uygulamaya geçiyor

Türkiye'de belirlenen 20 pilot ilde adliyelerde basın sözcüleri görevlendirileceği bildirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2013 18:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Adliyelerde Basın Sözcülüğü' uygulamaya geçiyor

Mahkeme heyetinin projesi kapsamında düşünülerek hayata geçirilen basın sözcüsü uygulaması daha önce 5 ilde denendi. İlk denemelerden olumlu netice alınması üzerine aralarında Eskişehir'in de bulunduğu 20 pilot ildeki adliyelerde basın sözcüsü uygulamasına geçiliyor.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Çetingül, yaklaşık 6 aydır konuyla alakalı eğitim gördüklerini belirterek, "Henüz çerçevesi tam olarak çizilmiş değil. Yasal bazı engeller var. Öncelikle Devlet Memurları Kanunu'nda, CMK'da ve Türk Ceza Kanunu'nda bununla alakalı hükümler var. HSYK'nın 33 nolu genelgesi ile bazı sınırlamalar getirilmekte. Bu sınırlamaların birincisi soruşturmayı ihlal etmemek. İkincisi şahısların lekelenmeme hakkına riayet etmek. Şu ana kadar medya ile çok sağlıklı bir iletişim kurulamadı. Amaç adliyelerde bu bağın kurulabilmesi, basının ilk elden bilgi sahibi olması ve bilgi kirliliğine sebep olmadan yayın yapabilmeleri" dedi.

"AVRUPA'YA GÖRE TÜRKİYE ADLİYE KONUSUNDA ÇOK EKSİK"

Avrupa'da basın mensupları için adliyelerde uygulanan sistemden bahseden Çetingül, Türkiye'nin bu konuda çok eksiği olduğunu söyledi. Başsavcı Orhan Çetingül, "Basın mensupları için adliyelerde yapılan düzenlemelerin Avrupa'nın bizden ileri olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki, duruşmaların Avrupa'da internet üzerinden yayınlandığını gördük. Mahkeme duruşmayı bizzat çekiyor, çektikten sonra önemli gördüğü yerleri internet üzerinden yayınlıyor. Vatandaş rahatlıkla internetten girerek duruşmayı izleyebiliyor. Bunun dışında duruşma salonlarında basın odaları oluşturulmuş. Buralarda medya mensupları duruşmayı izledikten sonra gerekli aktarmayı anında yapabiliyor. Bizde bu uygulama nasıl olur, ne şekilde olur bilemiyorum ama bu konuda ülkemizde ciddi bir çalışma var. İtirafta bulunmak gerekiyorsa biz bu konuda kendi adımıza eksik oluğumuzu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber