Matematik soyutlaştırılarak öğretilmeli...

Prof. Dr. Ali Nesin MEB'in orta öğretim matematik müfredatına ilişkin kararlarını değerlendirdi. İki seviyede eğitimi olumlu bulduğunu, öğrencinin ne kadar somut görürse o kadar iyi anlayacağı düşüncesine ise katılmadığını söyledi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Şubat 2013 00:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Matematik soyutlaştırılarak öğretilmeli...

Prof. Dr. Ali Nesin soyut düşünmeyi öğrenmenin öğrenci için daha avantajlı olduğunu söyledi.

"Öğrenciye ne kadar soyut gösterirseniz, o kadar uygulamasını buluyor kendisi."

Nesin Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) matematik derslerinde gerçekleştireceğini açıkladığı değişiklikleri bianet'e değerlendirdi.

Yeni müfredata göre, matematik derslerinin temel ve ileri düzey olarak iki farklı düzeyde öğretilmesine olumlu yaklaşan Nesin seçenek sağlamanın önemini vurguladı.

"Genel açıdan bakıldığında, tek bir programın olduğu merkezi bir sistemde her türlü seçenek olumludur."

Prof. Nesin Matematik Köyü'ndeki eğitimden de örnekler verdi.

"Çok yetenekli öğrenciler var, çok iyi liseler var, buralarda daha üst düzey matematik yapılabilir.

"Matematik Köyü'nde ben üniversite dördüncü sınıfta gösterilen, hatta üniversitelerde müfredatta gözükmeyen konuları, yüksek lisans konularını bile gösteriyorum; öğrenciler anlıyor.

"Bu öğrencileri merkezi bir sistemde toplayarak seviyelerini düşürmemek, şevklerini kırmamak lazım."

"Ne de olsa aynı sınıfta iki milyon öğrenci vardır en azından. İki milyon öğrenci için müfredat hazırladığınız zaman yüzde sekseninin başarıya ulaşacağı biçimde hazırlamanız lazım.

"Dolayısıyla seviye ister istemez düşer; üst yüzde 20'de olan öğrenci alt yüzde 80'nin seviyesinden eğitim görür. Bu çok kötü bir şeydir. Yapılacak olan doğru bir şey."

Soyutlama daha kolay

Prof. Ali Nesin, MEB'in yeni müfredatta soyut bilgiler verme yerine, daha çok günlük hayatta kullanılabilecek içerikler hazırlandığı açıklamasını yorumlarken "bir hata sezdiğini" belirtti.

"Öğrencilerin hangi seviyede, hangi ortamda olursa olsun, ne kadar somut görürlerse o kadar iyi anlayacakları düşüncesi yanlış bir düşüncedir.

"Temel düzeyde, tüketim matematiği gibi konuları somuta indirgemek öğrencilerin daha iyi anlamasını sağlamaz.

"Tam tersine, yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ne kadar soyut gösterirseniz öğrenciye o kadar uygulamasını buluyor kendisi.

"Sanılanın tersine, somut gösterilen bilgiler orada somutta kalıyor, öğrenci onları içselleştiremiyor. Soyut daha kolay geliyor ve daha kolay uygulanabiliyor."

MEB açıklaması

MEB yeni müfredatla birlikte matematiğin öğrencilere temel ve ileri düzeyde olmak üzere iki şekilde öğretileceğini açıkladı.

Temel düzeyin tüm öğrencilerin kolayca öğrenecekleri, soyut bilgiler yerine günlük hayatlarında ihtiyaç duyacakları bilgileri içereceği; ileri düzeyin ise, öğrencinin ilgisi ve potansiyeli doğrultusunda kendi tercihleriyle alacağı bilgileri kapsayacağı belirtildi.

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip'in verdiği bilgiye göre, lisede temel düzey adı altında grafiklerin ve tabloların yorumlanması, ölçme, tüketim aritmetiği, tablo ve grafikleri yorumlama gibi ünite konuları tüm öğrencilere verilecek.

İleri düzeyde ise seçmeli olarak isteyen öğrenciler türev, integral, olasılık, fonksiyon, algoritma gibi konular çalışılabilecek.

bianet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber