Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK ile ilgili tartışmaların 23 yıldır sürdüğünü belirterek, YÖK`ün mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi

Haber Giriş : 23 Kasım 2003 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK ile ilgili tartışmaların 23 yıldır sürdüğünü belirterek, YÖK`ün mutlaka değişmesi gerektiğini söyledi

Çelik, Moskova`daki temaslarını tamamlayarak Moskova`dan ayrıldı.Hareketinden önce Türkiye`nin Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent`in konutunda basın toplantısı düzenleyen Çelik, bir gazetecinin sorusu üzerine, YÖK`ün yapısı konusundaki çalışmaların devam ettiğini ve bu konuda oluşturulan bir komisyonun başladığı çalışmaları 15 Aralık`a kadar bitirmesinin planlandığını söyledi.

YÖK konusundaki görüşlerinin değişmediğini ve YÖK`ün mutlaka değişmesi gerektiğini kaydeden Çelik, ``Türkiye, 23 yıldan beri YÖK ile yatıp YÖK ile kalkıyor. Kaldı ki son AB ilerleme raporunda YÖK`ün merkeziyetçi yapısının artık değişmesi gerektiğinin altı çizildi`` dedi.

Çelik, bir başka soru üzerine, Rusya`daki üniversitelerin Türkiye`de denklik konusundaki sorunlarının YÖK`ten kaynaklandığını belirterek, ``Ancak Sovyetler Birliği`nin dağılmasından sonra ortaya çıkan durumdan dolayı sahte üniversite diplomaları ve hatta profesörlük payesi alanlar oldu. YÖK, bu durumdan ürktü ve Türkiye`nin doğusundaki okulların denkliğini geçerli saymadı. Kötü örnekler baz alınmamalı, ancak böyle bir durum da söz konusu`` denildi.

Yapacakları çalışmalar sonucu, bazı akredite üniversitelerin diplomalarının denkliğinin ilk etapta kabul edilebileceğini belirten Çelik, buna da yetkili kurumun YÖK olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Rusya arasında diplomatik ve ticari ilişkilerin hızla gelişmesinin, Rusya`da Türkçeye olan ilgiyi de artırdığını kaydeden Çelik, şunları söyledi:

``Daha önce Rusya ile ilişkilerde bize rejim ihraç edeceği gibi bir endişemiz vardı, ancak bu yapı değişti. Biz şimdi Rusçayı liselere indireceğiz. Rusya, Almanya`dan sonra Türkiye`ye en fazla turist gönderen ikinci ülke ve münasebetlerimiz gittikçe artıyor. 2004-2005 eğitim yılında, güneyde belirlenecek 5-10 pilot turizm ve otelcilik okullarımızda, Rusça ikinci yabancı dil olarak öğretilecek.``

Rusya Eğitim Bakanı Vladimir Flippov`un da bu projelerine çok büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Çelik, Rusya`da da Türkçeye ilginin her geçen gün arttığını ve daha önce 4 olan Türkoloji bölümü sayısının da 16`ya çıktığını söyledi.

VAKIF OKULLARININ KAPATILMASI

Bir gazetecinin, ``Burada Fethullah Gülen`e ait olduğu bilinen vakıf okullarının bazıları kapatıldı, bazılarının da yönetimi değiştirildi. Görüşmelerinizde bu konuyu da gündeme getirdiniz mi? Getirdiyseniz aldığınız karşılık ne oldu`` şeklindeki bir sorusuna da Çelik şu karşılığı verdi:

`Rusya`ya böyle bir amaç için gelmediğini belirten Çelik, konunun Bakan Flippov ile görüşmesinde gündeme geldiğini belirterek şunları söyledi: ``Elbette bu konu da dile getirildi. Bize bu okullarından bazı formalite eksikliklerinden dolayı kapatıldığı söylendi. Bu okulların açılış ve kapanmasıyla mahalli idarelerin sorumlu olduğunu, kendilerinin bu konularla ilgilerinin olmadığını söyledi. Kendilerinin bu konulara müdahil olmadığını söyledi. Özetle belirtmek istiyorum, siyasi gelişmelere bağlı olarak değil, ama ülkedeki kanunlar gereği, federal cumhuriyetlerin niteliği gereği, olması gereken bazı belgeler olmadığı için bu okullar uyarılmış, fakat onlar da bu istenenleri zamanla yerine getirmedikleri için bu okullar ne yazık ki kapatılmış.

Tüm konunun bundan ibaret olduğunu, Türkiye ile ilgili bir hedeflerinin olmadığını, aksine bu konuda hevesli olduğunu söyledi. Hatta kendilerinin İslam Konferansı Örgütü`ne katılmak istediklerini dile getirdi.``

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber