Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, bir öğretmen mevcut aylığıyla temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorluk çekiyor.

Haber Giriş : 24 Kasım 2003 09:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, bir öğretmen mevcut aylığıyla temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorluk çekiyor.

Türkiye bugün Öğretmenler Günü'nü kutlayacak. Yine öğretmenlerin kutsallığından, fedakarlığından söz eden nutuklar atılacak. Ancak, öğretmenlerin yoksulluk sınırında olduğu gerçeği değişmeyecek.

Eğitim-Sen'in 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı araştırma, bir öğretmenin mevcut aylığıyla temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorluk çektiğini gözler önüne serdi. Dört kişilik bir ailenin zorunlu giderleri 1.5 milyar lira sınırını geçtiği halde, ortalama 650 milyon liralık maaşlarıyla öğretmenler aç yaşıyorlar. Öğretmenlerin bir kilo peynir almak için 1 saat, bir kilo kıyma almak için ise iki saat çalışması gerekiyor. Öğretmenin uçağa binmesi için 25 saat çalışması ailesiyle tatile gitmesi için ise 116 saat çalışması lazım.

Sinemaya gitmek için 4 saat çalışmalı

Bir öğretmenin bir takım elbise almasının bedeli ise 41 saat. 4 kişilik bir öğretmen ailesinin yol parası ve diğer masraflar hariç sinemaya gitmesinin bedeli 4 saati aşan bir çalışma zamanını buluyor. Bir öğretmenin ev sahibi olması ise sadece pembe bir hayal. Bunun için aylığından hiç harcama yapmadan yaklaşık 6 yıl çalışması gerekiyor. Enflasyon karşısında maaşlardaki erime dikkate alındığında ise ev sahibi olmaları iyice zorlaşıyor. İkinci el bir araba almak isteyen öğretmenin ise 1 yıl 2 ay çalışması gerekiyor.

Bir öğretmenin yıllık geliri 6 bin 600 dolar iken bu rakam Kore ve Japonya'da 40, İsviçre'de 60, Belçika 35, Danimarka'da 40, Lübnan 11, Şili'de 15 ve Filipinler'de 9 bin dolar.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber