Sağlık Bakanlığı: 85 Puan alamayan doktor acil'de çalışamayacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2005 13:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nca gönderilen genelgeyle, acil serviste çalışan pratisyen doktorlara seminer verilirken, Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Acil Servis Başkanı Prof. Dr. Yusuf Yağmur, seminerin başında ve sonunda yapacakları sınavda 85 puan almayan doktorların acil serviste görev yapamayacaklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'deki bütün illere gönderilen genelge gereğince acil servislerde çalışan bütün pratisyen doktorlar, önce seminere ardından da sınava tabi tutulacak.

Diyarbakır Tropikal Hastalıklar Hastanesi toplantı salonunda yapılan ilk seminerin ardından, acil doktorları sınava tabi tutuldu.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Acil Servis Başkanı Prof. Dr. Yusuf Yağmur, pratisyen doktorların sınava tabi tutularak, acil servislerde görev yapabileceklerini belirterek, "Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'deki bütün illere gönderilen genelge gereğince acil serviste çalışan doktorlara eğitim seminerleri veriyoruz, ardından sınava tabi tutuyoruz. Yapacağımız sınavda ilk önce doktorlarımızın bilgilerini ölçeceğiz. 120 saatlik bir eğitim süresinin ardından tekrar bir sınav uyguluyoruz. Son sınavda 85 puan ve üzeri alanlara sertifika verilecek, ama altında alan pratisyen doktorlarımız acil servislerde görev yapamayacak. Vereceğimiz sertifika, 4 yıl geçerli olacak ve 4 yıl sonra tekrar böyle bir program düzenleyeceğiz" dedi.

Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağmur, şu anda 40 pratisyen doktora eğitim verdiklerini ve eğitimin 5 gün süreceğini kaydetti.



 

'Özkök söylentisi demokrasiye saygısızlık'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet-ordu ilişkileriyle ilgili haberleri üzücü bulduğunu söyledi.

Erdoğan, İspanya'ya giderken uçakta yaptığı açıklamada, "Orgeneral Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanı olması bugünün konusu değil. Aralık ve ağustosta Yüksek Askeri Şura var. Ayrıca ordunun yerleşmiş teamülleri var" dedi.

Erdoğan, Genelkurmay Başkanı'nın adaylığı söylentilerini demokratik sürece saygısızlık addettiğini de ifade etti.

Başbakan, cumhurbaşkanlığı seçiminin gündemlerinde olmadığını da belirtti.

Erdoğan, bunu tartışmanın bir buçuk yıl görev süresi olan Sezer'e saygısızlık olacağını vurguladı.

"Birleştirici unsur din"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki birleştirici unsurun din olduğunu belirtti.

Şemdinli olaylarına da değinen Erdoğan "kim kalkar da Kürdüm demeyeceksin ha derse orada isyan başlar. Şemdinli'ye gittiğimde halk ilgi gösterecek mi diye endişem vardı. Ama bir gittim ki durum tam tersi" dedi.

Erdoğan, "Şemdinli olaylarıyla ilgili olarak oradaki vatandaştan tanık olarak istifade edemezsiniz. Orada bölücü örgütün istemediği bir şey söylerse yanmıştır. Çünkü tehdit altındadır" diye konuştu.

Erdoğan, akıl hocasına ihtiyacı olmadığının da altını çizdi.

Özkök: "Beklentim yok"
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, görev süresinin bir yıl uzatılması yönünde bir beklentisinin olmadığını açıklamıştı.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, 'Genelkurmay Başkanlığı görev süresinin yaş haddini aşmamak kaydıyla dört yıl olduğu, Orgeneral Özkök'ün görev süresinin 30 ağustos 2006'da sona ereceği ve kendisinin bu sürenin uzatılması yönünde ne bir düşünce, ne de beklenti içinde olduğu' belirtilmişti.

Genelkurmay açıklamasında, Özkök'e Cumhurbaşkanlığı vaat edildiği yönündeki iddialar da yalanlanmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TBMM PLAN BÜTÇE KOMİSYONU'NDA 2006 YILI BÜTÇE MÜZAKERE MARATONU
28 Kasım 2005
12:15


IHA03FF9C8-SIY/28-KAS-02FE-15C94


- TBMM PLAN BÜTÇE KOMİSYONU'NDA 2006 YILI BÜTÇE MÜZAKERE MARATONU...
- DEVLET BAKANI ABDÜLLATİF ŞENER, CARİ AÇIĞIN BEKLENİLENİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞECEK OLMASININ ENDİŞE VERİCİ OLMADIĞINI BELİRTTİ
- BAKAN ŞENER, 2005 YILI ÖZELLEŞTİRMELERİNDE 23.5 MİLYAR DOLARA ULAŞILACAĞINI AÇIKLADI
- ŞENER, 2006 YILINDA FERT BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİRİN İSE 5 BİN 216 DOLAR TAHMİN EDİLDİĞİNİ KAYDETTİ
- DEVLET BAKANI, MALİ DİSİPLİNİN 2006 YILINDA DA SÜRDÜRÜLECEĞİNİ SÖYLEDİ

(FOTOĞRAFLI)

ALİ ULURASBA
ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, cari açığın beklenilenin üzerinde gerçekleşecek olmasının endişe verici olmadığını belirtti.
Bakan Şener, cari açığın yıl sonu itibariyle 21 milyar doların üzerine çıkacağının anlaşıldığını, bunun hedeflenen rakamın üzerinde olduğunu söyledi. Şener, Türk Telekom, TÜPRAŞ, Erdemir gibi lider kuruluşların da aralarında bulunduğu özelleştirme uygulamaları sonucu 17 milyar dolarlık bir satış tutarına ulaşıldığını ifade ederek, "Vakıfbank hisselerinin bir bölümünün halka arz edilmesiyle Atatürk Havalimanı'nın 15.5 yıllığına kiralanması ve halen hukuki süreci devam eden Galataport Projesi de ilave edildiğinde özelleştirme tutarı 25.3 milyar dolara ulaşmaktadır" dedi. Bakan Şener, 2006 yılında hedeflenen yüzde 5'lik enflasyon rakamına ulaşmak için parasal ve mali disipline devam edileceğini ve gelirler politikasını enflasyon hedefine uyumlu bir yapıda sürdüreceklerini ifade etti.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda 2006 yılı bütçe müzakere maratonu sürüyor. Komisyonda bugün, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu (BDDK), TEKEL ile Hazine ve AB Genel Sekreterliği'nin 2006 yılı bütçesi ele alınacak. Komisyona DPT'nin 2006 yılı bütçesiyle ilgili bir sunum yapan Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, konuşmasının ilk bölümünde, 2005 yılı büyüme rakamlarına değindi. 2005 yılında büyümenin yüzde 5 olarak öngörüldüğünü ifade eden Şener, şu bilgilere yer verdi:
"Kişi başına gelirin 4.964 dolara, satın alma gücü paritesine göre ise 8.428 dolara yükselmesi, Ocak-Eylül döneminde yüzde 17.7 oranında artarak 52.9 milyar dolar olan ihracatın yıl sonunda 72.4 milyar dolara ulaşması, Ocak-Eylül döneminde yüzde 15.2 oranında artarak 14.6 milyar dolar olan turizm gelirlerinin yıl sonu itibariyle 18.5 milyar dolara yükselmesi, 2005 yılının ilk yarısında 33.5 katrilyon lira olan özel sektör sabit sermaye yatırımlarının yıl sonunda 74.1 katrilyon liraya ulaşması, yıl sonu TÜFE yıllık artış hızının hedeflenen yüzde 8'lik seviyesinin altında gerçekleşmesi, kamu net borç stokunun GSMH'ye oranının 2004 yılı sonunda yüzde 63.5 olan seviyeden 2005 yılı sonunda yüzde 59'a getirilmesi, ilk 10 aylık gelişmeler çerçevesinde ortaya çıkmıştır."
Türk ekonomisinin 2004 yılında yüzde 9.9 büyüdüğünü, 2005 yılında ise yüzde 5 büyüme beklendiğini ifade eden Şener, istihdamda bazı sıkıntılar yaşandığının altını çizdi. "2004 yılı 3. çeyreğinde yüzde 9.5 olan işsizlik oranı, 2005 yılının aynı döneminde yüzde 9.4'e gerilemiştir. 2005 yılı 3 çeyreğinde toplam istihdam geçen yılın aynı dönemine göre 36 bin kişi azalmıştır. Bunun nedeni, ücretsiz aile işçilerinin sayısındaki düşüş nedeniyle istihdamın 1 milyon 323 bin kişi azalmasıdır" ifadelerini kullandı. 2005 yılının 3. çeyreğinde 1 milyon 196 bin kişinin istihdam imkanı bulduğunu kaydeden Şener, tarım dışı istihdam artışının yüzde 8.2 olduğunu belirtti.

"CARİ AÇIK TEHLİKELİ BOYUTTA DEĞİL"
Cari açıkla ilgili de bilgi vermeyi ihmal etmeyen Bakan Şener, cari açığın yıl sonu itibariyle 21 milyar doların üzerine çıkacağının anlaşıldığını, bunun hedeflenen rakamın üzerinde olduğunu belirterek, "Öngörülenin üzerinde oluşan bu cari açık, ekonomik büyümenin öngörüldüğü gibi yüzde 5'ler düzeyinde gerçekleşecek olmasına rağmen olmuştur" diye konuştu.
Cari açığın öngörülenin üzerinde olmasında tamamen kontrol dışı faktörlerin rol oynadığını ifade eden Şener, bu faktörlerin başında dünya petrol fiyatlarının artması olduğunu belirtti. Şener, cari açığın endişe edilecek boyutta olmadığını da kaydetti. Bakan Şener, 2005 yılı özelleştirmeleriyle ilgili bilgi verirken de Türk Telekom, TÜPRAŞ, Erdemir gibi lider kuruluşların da aralarında bulunduğu özelleştirme uygulamaları sonucu 17 milyar dolarlık bir satış tutarına ulaşıldığını ifade ederek, "Vakıfbank hisselerinin bir bölümünün halka arz edilmesiyle Atatürk Havalimanı'nın 15.5 yıllığına kiralanması ve halen hukuki süreci devam eden Galataport Projesi de ilave edildiğinde özelleştirme tutarı 25.3 milyar dolara ulaşmaktadır" açıklamasında bulundu.
Şener, 2006 yılı hedefleriyle ilgili de bilgi verdi. 2006 yılında GSMH artış hızının yüzde 5 olarak hedeflendiğini, buna göre fert başına gelirin 5 bin 216 dolara ulaşacağının tahmin edildiğini, satın alma gücü paritesine göre fert başına gelirin 9 bin doları aşacağını ifade ederek Bakan, "2006 yılı büyümesinin esas kaynakları özel tüketim ve yatırım harcamaları olacaktır. 2006 yılında sabit fiyatlarla, özel tüketimin yüzde 4.1 özel sabit sermaye yatırımlarının ise yüzde 10 oranında artması öngörülmektedir. 2006 yılında öngörülen büyüme ve yatırım artışlarına bağlı olarak önemli sayıda iş imkanlarının yaratılması ve toplam istihdamın yaklaşık 450 bin kişi artması beklenmektedir. 2006 yılı için TÜFE 12 aylık artış hızı yüzde 5 olarak belirlenmiştir. Hedeflenen enflasyon seviyesine ulaşmak amacıyla, parasal ve mali disipline devam edilecek ve gelirler politikası enflasyon hedefine uyumlu bir yapıda sürdürülecektir" dedi.
Bakan Şener açıklamalarında, 2006 yılı bütçe açığının GSMH'ya oranının yüzde 2.4'e düşürülmesinin hedeflendiğini de açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber