Üst düzey askeri yetkililer: Bürokrasi teröristlerin işine yarıyor

Haber Giriş : 29 Kasım 2005 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üst düzey askeri yetkililer, İran'dan sızan PKK militanlarından ancak dört gün sonra haber alabildiklerini itiraf ederek, bürokrasinin mücadeleyi engellemesinden şikayet ettiler.

Şemdinli ve Yüksekova'daki olayları incelemek üzere Hakkari'ye giden TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ve üyeleri, sınır komşularıyla terörle mücadele konusundaki işbirliğinin bürokrasiye takıldığını tespit etti.


Hakkari'de görevli üst düzey askeri yetkililer, İran'dan sızan PKK unsurlarından ancak dört gün sonra haber alabildiklerinden şikayet etti. Milletvekillerine bilgi veren üst düzey bir askeri yetkili, ?Böyle sıcak takip olur mu?? dedi. Bölgede görevli komutanlar, İran'la Türkiye arasında güvenlik işbirliği anlaşması bulunduğunu; fakat bürokrasinin sıcak takibi engellediğini vurguladı. Anlatılanlar, terörle mücadele konusunda milletvekillerinin de tepkisini çekti. Komisyon üyesi CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, uygulamayı eleştirirken, ?Bari güvercin uçurun.? önerisiyle tepkisini dile getirdi. İran'la hızlı işleyen bir iletişim metodu kurulmasını isteyen Ersin, ?Terörle mücadelede iletişim ve bilgi alışverişi çok önemli. İran'la iletişim ağının kurulmaması hayret verici.? diye konuştu.

Bürokrasi, teröristlere müdahaleyi geciktiriyor
Bölgedeki komutanların dikkat çektiği konular şöyle:
İran'da çatışma sonrası KAJEK (İran'daki Kürtlerin kurduğu örgüt) üyeleri genellikle Türkiye sınırından kaçıyor.
Türkiye-İran arasında 12 sınır taşı var. İranlı tim komutanı, teröristlerin geçtiği noktalarla ilgili Zire'deki karakolu bilgilendiriyor. Bilgi karakolun bağlı olduğu Urumiye'ye iletiliyor. Batı Azerbaycan Eyaleti'ndeki valiye ulaştırılıyor.
İran valisinin mesajı Esendere Sınır Kapısı'na gönderiliyor. Burada Farsçadan Türkçeye çevriliyor ve bir üst yazıyla Yüksekova Kaymakamlığı'na gönderiliyor. Yüksekova'dan Şemdinli Kaymakamlığı'na gönderilen yazı oradan jandarma tabur komutanlığına ulaştırılıyor. Bilgiler 3 günden önce alınamıyor. Mesajlar ancak 4 günde geliyor.
Gecikilince ne terörist kalıyor ne de takip yapılabiliyor.
İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na bilgi veren komutanlar, İran'ın, PKK terörüyle yeni karşılaştığını ve büyük kayıplar verdiğini vurguluyor. Terörle mücadelede hızlı bilgi aktarımına, eşgüdüme ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber