Emekli subaylar Oyak'ı Meclis'e şikâyet etti

Haber Giriş : 01 Aralık 2005 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fransız ortağı Axa'nın, zorunlu göçe tabi tutulan Ermenilerin yakınlarına 17 milyon dolarlık ödeme yapmayı kabul etmesiyle kamuoyunda tartışılan Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak) şimdi de kurucu üye emekli subayların şikâyetiyle karşı karşıya.

Bir grup emekli subay, kendi paraları ile kurulan Oyak'tan haksız yere dışlandıkları gerekçesiyle milletvekillerine mektupla şikâyette bulundu. Emekli Deniz Albay Kazım Erbil, Oyak'ın tasfiye edilmesi halinde, kurulurken dünyada olmayan kişilere muazzam mal varlığının kalacağına dikkat çekti. Bunun adalet ilkesi ile ters düşeceğine dikkat çeken Erbil, emekli subay ve astsubayların mağduriyetinin giderilmesi için 205 sayılı Oyak Kanunu'nda düzenleme yapılmasını istedi.

27 Mayıs darbesinin ardından Milli Birlik Komitesi üyesi sınıf arkadaşı Suphi Gürsoytrak'ın Gölcük Orduevi'nde kendisine ?Subaylara özel bir kanun yapıyoruz; ki çok memnun kalacaksınız.? dediğini anlatan Erbil, bugünkü uygulamadan şikâyetçi.

Oyak'ın 1961'de kurulmasından sonra yasanın öngördüğü şekilde maaşlarından her ay yüzde 10 kesinti yapıldığına işaret eden emekli albay, "Yaklaşık 50 bin subay, astsubay ve sivil memurdan her ay toplanan paralar Oyak'ın kasasına aktı. Bu taze parayla kurum, şimdiki devasa makinesinin çarkını ilk olarak döndürmeye başladı. 1961'den beri makine durmadı ve paralar oluk gibi kasalarına akıyor. Herhangi bir şirket veya müessese malını değişik sebeplerden dolayı satamasa, borçlarını ödeyemese iflas eder. Oysa Oyak için öyle bir şey söz konusu olamaz. Çünkü ticarî bir faaliyet göstermese bile maaşlardan kesilen taze paralar kasaları doldurmaktadır." diyor.

82 yaşındaki Erbil, zaman içinde çığ gibi büyüyen Oyak'ın kuruluşta para veren kendisi gibi Silahlı Kuvvetler mensuplarına haksızlık edildiği görüşünde. İhtiyarlayınca, emekliliklerinde maaşlarından kesilen para toplamının biraz fazlasının ödenerek kurumla ilişkilerinin kesildiğini kaydeden Erbil, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Dünyanın hiçbir yerinde böyle ne bir şirket ne de kurum vardır. Oyak büyüdükçe büyüyecek. Türkiye'nin en güçlü kurumu haline gelecektir. Seneler sonra herhangi bir sebeple faaliyetlerini durdurup tasfiyesi söz konusu olursa kurumun başlangıçta tesisine iştirak etmemiş, Oyak kurulurken dünyada bile olmayanlara muazzam mal varlığının kalması hangi adalet ilkesi ile bağdaşmaktadır? Adeta biz emeklilerin yaptığı bu yatırımlardan sadece görevdeki arkadaşlarımız yararlanıyor. Bu, hak, eşitlik ve adalete sığmaz. Biz bu ayırımdan üzgünüz ve mağduruz. Gerçi 1960'lı yıllarda kurum sermayesi güçlü değildi. Bizim maaşlarımızdan kesilerek oluşturulan bu sermayeye ihtiyaç vardı ve bunun etkisini biz senelerce çektik."

Oyak Kanunu'nun 1924 ve 1961 Anayasa'ları göz önünde tutulmadan ?ihtilal mantığı' ile düzenlendiğini vurgulayan Erbil, "Çünkü daimi üyelerin iradeleri dışlanmış, özgürlükleri gasp edilmiştir. Kurum nalıncı keseri gibi hareket etmiştir. Kanun, eşitlik ve adalet ilkelerine aykırıdır. Demokratik olmadığı gibi sosyal devlet ilkelerine de ters düşülmüştür." diyor.

Kazım Erbil, bu konuda Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'ne dava açıldığını; ancak, mahkemenin ?Oyak Yasası'nın ayrı bir yasa ile düzeltilebileceği' gerekçesiyle davayı reddettiğini belirtiyor. 205 sayılı Oyak Yasası'nın Meclis'te düzeltilmesini isteyen emekli Albay Erbil, yasaya "Kurum, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekli olan, Oyak'ın kurulmasına iştirak eden subay, astsubay, sivil memurlara Türkiye Emekli Sandığı'nca bağlanacak emekli maaşları kadar Oyak Kurumu tarafından maaş bağlanır." şeklinde bir maddenin eklenmesini istiyor. Bunun teknik yönünün Meclis komisyonlarında incelenmesini isteyen Erbil, emekli Deniz Hakim Kıdemli Albay Ahmet Lütfi İnce ile birlikte 550 milletvekiline, bakanlara ve gazetelere mektuplar yazmış. Erbil'e Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer haricinde kimseden cevap gelmemiş. Meclis Başkanı Bülent Arınç ile bir ay aramadan sonra ancak 15 dakika konuşabilmiş. Arınç, Erbil'e "İmza toplayın öyle Meclis'e verelim." demiş. Orduevlerinde, askerî kamplarda herkesten imza topladığını, bu görevi hayatını kaybeden avukat emekli Binbaşı Ahmet Kutadgu'dan devraldığını ifade eden Erbil, şöyle konuşuyor: "Oyak Sigorta'nın, subaylara sigorta ücretlerinden bir miktar indirim yaptığını duydum. Ben de arabamın sigortası için Harbiye Orduevi'ne Oyak Sigorta bürosuna gittim. Oradaki yetkili, ?Sadece görevde, yani ihtiyarlamamış, emekli olmamışlara indirim yapıyoruz.' dedi. Bir yandan yaşlandığıma üzülürken, benim paramla kurulan kurumun beni nasıl da dışladığını görerek hayret ettim."

Emekli Albay Erbil'in iddia ve talepleri konusunda görüşlerine başvurulan Oyak yetkilileri ise açıklama yapmaktan kaçındı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber