Öğretmenlerden ÖSYM'ye tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenler, ÖSYM'nin yaptığı "Kariyer Sınavı" sonrasında soruların ve cevapların kamuoyuna açıklanmamasına tepki gösterirken, soruların zorluğu ve zamanın yetersizliğinden şikayetçi oldu.

Eğitim sendikaları da "Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı" (KBYS) sonrasında tüm illerdeki öğretmenlerden yoğun şikayetler geldiği açıklayarak, soruların ve cevapların bir an önce kamuoyuna açıklanması gerektiği bildirdiler. Dün Türk Eğitim-Sen'den sınava ilişkin yapılan açıklamaların ardından bugün de Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, sınava ilişkin tepkilerin artarak büyüdüğünü belirterek, "Öğretmenlerimiz kendilerini tuzağa düşürülmüş hissetmektedir. OKS, LGS sınavlarında sıfır çeken öğrencilerin alay konusu edildiği gibi, kendilerinin de istismar edileceğini düşünmektedir. Özellikle kendilerini 'yan gelip yatan, haftada iki gün çalışan' tanımlamalarıyla eleştiren politikacılar tarafından alay konusu edilmekten endişe duymaktadırlar" dedi.

Öğretmen kalitesinin çoktan seçmeli bir sınavla belirlenmesinin sağlıksız olduğunu, öğretmenliğin bilmekten çok, bildiğini öğrencilere kavratabilmenin ve öğretebilmenin önemiyle ilişkili bir meslek olduğunu vurgulayan Avcı, "Öğretmenlik bir sevgi ve aşk işidir. Çocuk psikolojisini, çocuk dünyasını ve ihtiyaçlarını anlamakla ilgili bir meslektir. Bu yüzden KBYS sınavı öğretmenlik niteliğini ölçmekten uzak kalmaktadır. Öğretmene kötü hazırlanmış çoktan seçmeli bir sınavla ve okul müdürünün insafıyla rütbe vermeye veya rütbe vermemeye layık görmek hiç kimseye bir fayda sağlamaz" diye konuştu.

Avcı, kariyer sınavına ilişkin tepkilerini ve eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Tüm eğitim bileşenleri tarafından konsensus sağlanmamış ve nesnel ölçütler çerçevesinde planlanmamış bu sınavla öğretmenlerimiz arasında huzursuzluklar ve tartışmalar başlamıştır. Bu durum eğitim ve öğretimimize fayda yerine zarar getirmektedir. Ayda 700 YTL maaşla, 50-60 kişilik sınıflarda öğrencilerine bir şeyler öğretmek için çırpınan vefakar öğretmenlerimize reva görülen bunca "haksızlıkların" üstüne, birde KBYS adıyla bir sınav dayatmak, öğretmenlerin konsantrasyonunu ve moralini bozmaktan öte bir işe yaramamıştır. Öğretmenlerimizin rütbeye değil, kangren haline gelmiş sorunlarının çözüme kavuşmasına ihtiyaçları vardır".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber