Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Necdet Kenar, eğitim seviyesi düşük olan insanlarda girişimcilik ruhunun üniversite mezunlarına göre daha güçlü olduğunu söyledi.

Haber Giriş : 26 Kasım 2003 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Necdet Kenar, eğitim seviyesi düşük olan insanlarda girişimcilik ruhunun üniversite mezunlarına göre daha güçlü olduğunu söyledi.

 İlkokul mezunlarının kendi işini kurarken, üniversite mezunu eğitimli gençlerin öncelikle bir firmada iş bulmaya çalıştığını belirten Kenar, ?Eğitim sistemimiz herhalde girişimciliği öldürüyor.? dedi. 

Ekonominin iki yıldır yeniden büyümeye geçmesiyle birlikte yeni iş alanları ve sektörler ortaya çıktı. Hizmet sektörü ile bilgisayar gibi alanların cazibe merkezi haline geldiğinin altını çizen Kenar, ?Türkiye'nin ara elemana ihtiyacı var. Ankara'da bini aşkın işveren üzerinde yaptığımız çalışmalarda hiç kimse önümüzdeki dönemde üniversite mezunu eleman istemiyor.? diye konuştu. İş Kur Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, önümüzdeki dönemde kaynakçı, tornacı, bilgisayarcı, fırıncı, dönerci, garson, kasiyer, oto tamircisi, overlokçu, romeyözcü, fizyoterapist, pazarlamacı, hasta ve yaşlı bakımı gibi meslekler revaçta olacak. Ziraat mühendisi, eczacı ve kütüphaneciye ise yakın dönemde çok fazla talep yok. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre Türkiye'de çalışanların sayısı 22 milyon 411 bin kişi iken 2,3 milyon kişi işsiz. 15 yaş üstü çalışabilir yaştaki nüfus son 15 yıl içinde 34 milyondan 48 milyona yükseldi. 

Ancak 1988'de 18 milyon 300 bin civarında olan istihdam rakamı 2003'e gelindiğinde sadece 4 milyonluk artış gösterdi. Resmi rakamlara göre 2,3 milyon işsize ilave olarak her yıl 874 bin genç aktif nüfus içine giriyor ve iş arayışına başlıyor. Eksik istihdam ve ümidi kırık işsizler ile birlikte bu rakamın 4,3 milyona ulaştığını kaydeden Kenar, sendikaların iddia ettiği gibi 10 milyon işsiz sayısının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Ancak son 2 yıldaki büyüme rakamlarının istihdam rakamlarına fazla yansımadığının altını çizen Kenar, 2004'te yeni iş alanlarının meydana gelmesi ile büyümenin istihdama olumlu yansımasını beklediklerini söyledi. Özellikle inşaat sektörünün durmasının işsiz sayısını oldukça artırdığını ifade eden Kenar, verimlilik artışının da istihdam artışını engellediğini belirtti. 

Düz lise mezunları vasıfsız işçi 

Türkiye'deki işsizlerin yüzde 80'inin vasıfsız işçi olduğunu dile getiren Kenar'ın verdiği bilgiye göre, 2 milyon 328 bin işsizden 1 milyon 862 bini vasıfsız. Kenar, ?Bu sebeple, işgücü eğitimi, meslek eğitimi gibi projelere ağırlık verilmeli. Daha çok insanın vasıflı eleman haline gelmesi şart.? dedi. Eğitimde meslek liselerinin devre dışı kalmasının işsizliğe olumsuz yansıdığını vurgulayan Kenar, ?Düz lise mezunları işgücü resmi kayıtlarında ?vasıfsız işçi' sayılıyor. DPT'nin tüm kalkınma planlarında dile getirilen meslek liselerinde okuyanların oranı yüzde 65'e mutlaka çıkarılmalı. Ancak bu sayede ?Ne iş olsa yaparım abi' dönemi kapanabilir.? şeklinde konuştu. 2001 krizinde daralan bankacılık sektöründe çalışanların mesleki eğitime tabi tutularak yeni alanlara yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kenar, ?Bölge ve illere göre işgücü sahaları belirlenip gençler o alanlara yönlendirilmeli. İl istihdam kurulları reel düzeyde özgün işgücü imkanlarını belirlemeli ve eğitim programlarına karar vermeli.? diye konuştu. 

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre resmi işsiz oranı ile birlikte istihdam oranının da gerilediğine dikkat çeken İş-Kur Genel Müdürü Kenar, bu durumu, ekonominin yeni iş yaratamaması ve bu kişilerin iş olmadığı için iş aramaktan vazgeçmeleri ve işgücü piyasasından çekilmelerine bağlıyor. Kenar, özellikle kentlerde kadın işsizliğin yüksek olmasının kadınları işgücü piyasasından uzaklaştırarak ev kadınlığına yönelttiğini ifade etti. 

Özürlü ve mahkumlara iş 

Bu arada Türkiye İş Kurumu, özürlü, eski hükümlü ve terör mağdurlarını işe yerleştiriyor. Kurum, yılın ilk 8 ayında 8 bin 127 kişiyi özürlü kontenjanından kamu ve özel sektör kurumlarına yerleştirdi. Eski hükümlü 4 bin 184 kişi işe yerleşirken yurtdışına gönderilen işçi sayısı 24 bin 744 olarak belirlendi. Yurtdışına giden işçilerin çoğunluğu müteahhit firmalar aracılığı ile inşaat projelerinde istihdam edilecek işçileri oluşturuyor. İş-Kur Genel Müdürü Kenar, kurumun işsizliğe tam anlamıyla deva olabilmesi için personel takviyesi yapılması gerektiğini belirtti. Bu amaçla Devlet Personel Başkanlığı'ndan kadro talep ettiklerini kaydeden Kenar, ?Almanya'da 90 bin, Fransa'da ise 40 bin kişi sırf bu işle uğraşıyor. Bizde ise yasa gereği normalde 3 bin 80 kadro öngörülen kurumda halen bin 600 kişi görev yapıyor.? dedi. 


Gelecek yıl işsizlik azalacak 

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre Türkiye'de çalışanların sayısı 22 milyon 411 bin kişi iken işsiz sayısı 2 milyon 328 bin olarak gerçekleşti. Bu rakamlara göre ülkemizde resmi işsiz oranı yüzde 9,4'e ulaştı. Kenar'ın verdiği bilgilere göre, 15 yaş üstü çalışabilir yaştaki nüfus son 15 yıl içinde 34 milyondan 48 milyona yükseldi. Ancak 1988 yılında istihdam rakamı 18 milyon 300 bin civarında iken bu rakam bugün ancak 22,4 milyon seviyesine çıktı. Bu ise 14 milyon çalışabilir insan yerine yeni istihdamın 4 milyonu ancak bulduğunu gösteriyor. Resmi rakamlara göre 2,3 milyon işsize ilave olarak her yıl 874 bin genç aktif nüfus içine giriyor ve iş arayışına başlıyor. Eksik istihdam ve ümidi kırık işsizler ile birlikte bu rakamın 4,3 milyona ulaştığını kaydeden Kenar, sendikaların iddia ettiği gibi 10 milyon işsiz sayısının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Ancak son 2 yıldaki büyüme rakamlarının istihdam rakamlarına fazla yansımadığının altını çizen Kenar, 2004 yılında yeni iş alanlarının meydana gelmesi ile büyümenin istihdama olumlu yansımasını beklediklerini söyledi. Özellikle inşaat sektörünün durmasının işsiz sayısını oldukça artırdığını ifade eden Kenar, verimlilik artışının da istihdam artışını engellediğini belirtti.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber