Arınç'tan ?bana dokunun' yasası

Haber Giriş : 02 Aralık 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis Başkanlığı'nı milletvekili denetimine açıyor. Arınç'ın talimatıyla, içtüzük değişiklik çalışmalarını yürüten TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi Başkanlığı, Meclis başkanlarının da bakan ve başbakanlar gibi güvensizlik önergesi ile düşürülebilmesine ilişkin bir düzenleme hazırladı. Düzenlemenin gerekçesinde, ?Seçimle bir göreve gelmek, seçmenlerin güvenini kazanmak demektir. Bu görev zamanla seçilen tarafından zedelenebilir. Bu durumda seçmene seçtiği kişiyi değiştirme imkanı tanınmalı? ifadelerine yer verildi.

Söz konusu düzenleme içtüzükte yapılacak diğer değişikliklerle birlikte önümüzdeki günlerde diğer parti gruplarına sunulacak. Bu partilerin de sıcak bakması halinde, konu Genel Kurul'a getirilecek. Arınç'ın teklifine tüm siyasi partilerin destek vermesi bekleniyor.

NE, NASIL DEĞİŞECEK?

Yeni düzenlemeye göre Meclis Başkanı hakkında güvensizlik önergesi verilebilmesi için en az 110 milletvekilinin imzası gerekecek.

Güvensizlik önergesi, verildikten sonraki 3 gün içinde basılarak, üyelere dağıtılacak. 10 gün içinde ise önergenin gündeme alınıp alınmayacağı konusunda TBMM Genel Kurulu'nda görüşme yapılacak. Oylama gizli yapılacak.

Gizli oylamada, üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 milletvekilinin kabul oyu gerekecek. Oylamada yalnız güvensizlik oyları sayılacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber