Yurtdışına gidenlerin yüzde 30'unun dönmediğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı, göçün önlenmesi için ortak bir çalışma başlatıldığını açıkladı

Haber Giriş : 28 Kasım 2003 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdisina gidenlerin yüzde 30'unun dönmedigini söyleyen Milli Egitim Bakani, göçün önlenmesi için ortak bir çalisma baslatildigini açikladi

Milli Egitim Bakanligi, hizla artan beyin göçünün önüne geçebilecek bir proje gelistirmek için YÖK, TÜBA ve TÜBITAK'la ortak çalisma baslatti. Milli Egitim Bakani Hüseyin Çelik, "Yurtdisina egitim için gidenlerin yüzde 30'u dönmüyor. Bu, düzeltilmesi gereken bir durum" dedi. Yüksekögretim Genel Müdürü Servet Özdemir de "Yüksekögretim Kanunu'nda yapilacak degisiklik, elimizi kolumuzu bagliyor" diye konustu.

Issizlik, gelecek kaygisi, ekonomik istikrarsizlik nedeniyle yurtdisina göç eden genç beyinlerin Türkiye'ye dönmesi için öncelikle "1416 sayili Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkindaki Kanun'da" degisiklik yapilacak. Yasanin beyin göçünün tersine çevrilmesi amaciyla yeniden ele alinacagini söyleyen Özdemir, "Çalismalarin 6 ay içinde bitirilmesi öngörülüyor" dedi.

    Türk üniversitelerine ögretim üyesi yetistirilmesi amaciyla 1929'da çikarilan kanunun çerçevesini TÜBA'nin sosyal bilimler alaninda uyguladigi "Yurtiçi - Yurtdisi Bütünlestirilmis Doktora Burs Programi" olusturacak. Genetik ve Avrupa hukuku gibi, ögretim üyesi yetistirilmesinde güçlük çekilen alanlara burs önceligi verilecek. Türkiye'de egitimi yapilabilen alanlarda da bütünlestirilmis doktora programi uygulanacak. Bursa hak kazananlar derslerin bazilarini yurtiçinde, bir kismini yurtdisinda alacak. Ortalama ögrenci maliyetinin ABD'de 27 bin dolar, Ingiltere'de 20 bin sterlin, Almanya'da 20 bin 450 euro olmasi nedeniyle gençlerin yurtdisinda kalma süreleri kisaltilacak. Yurtdisinda doktora süresi 5 yildan 1 - 2 yila düsürülecek.

Türkiye 24. sirada    

Türkiye, BM raporunda, beyin göçü en fazla olan 32 ülke içinde 24. sirada yer aliyor. Iyi ögrenim gören 100 kisiden 59'u ülkesine geri dönmüyor. ODTÜ Ekonomi Bölümü'nden Prof. Dr. Aysit Tansel'le Dr. Nil Demet Güngör'ün çalismasina göre de ABD ve Avrupa'daki 1103 burslu ögrencinin dörtte biri Türkiye'ye gelmek istemiyor. Ögrencilerin en önemli gerekçesi, ekonomik kriz sonrasi olusan belirsizlik. Gençler askerligi "gitmek ve dönmemek" için geçerli sebep sayiyor. Dönmeyi planlayanlardan üçte biri, 2 - 5 yil veya 5 - 10 yil içinde geri gelebilecegini söylüyor.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber