KİT Finansman Kararnamesinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 05 Aralık 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının, 2005 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programında değişiklik yapılmasına ilişkin ekli Karar'ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığı'nın 14/11/2005 tarihli ve 61976 sayılı yazısı üzerine, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 29 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 15/11/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

15/11/2005 Tarihli ve 2005/9663 Sayılı Kararnamenin Eki KARAR

Madde 1 ? 15/10/2004 tarihli ve 2004/7979 sayılı Kararnamenin eki Kararın 3 üncü maddesinin "Açıktan ve Naklen Atama" başlıklı (a) fıkrasının birinci ve ikinci paragrafları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci paragraftan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.

"Özelleştirme programında olup maaş ve ücret ödemelerinin karşılanması amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca sermaye transferi yapılan veya kredi verilen veya özelleştirme sürecinde son aşamalara gelinmiş veya tasfiye sürecinde olan veya mal ve hizmet üretim faaliyeti olmayan kuruluşlarda, bu Karar kapsamında 2005 yılında yeni personel istihdamı yapılmayacaktır.

Kamu iktisadi teşebbüsleri, kuruluş içi eleman nakli suretiyle personel ihtiyacının karşılanmasının mümkün olmadığı zorunlu hallerde;

a) İstihdam edilecek personelin, kuruluşun faaliyet konusu mal ve hizmetlerin üretildiği birimlerde doğrudan çalışacak olması veya mühendis, makinist, makasçı ve benzeri diğer teknik nitelikleri haiz olması (bu paragrafın (d) bendi kapsamında istihdam edilebilecekler hariç),

b) Kişi başına düşen hasılat değerlerinin uluslararası ortalamaları,

c) Hizmet süreleri ve yaş ortalamaları bakımından kuruluşun mevcut personel yapısı,

d) İstihdam edilecek personelin en az ikisinin veya izin verilecek personel sayısının en az yüzde birinin (%1) kuruluşun muhasebe ve finans bölümlerinde istihdam edilmesi ve bilgisayar bilgisine sahip olması,

kriterleri doğrultusunda Hazine Müsteşarlığı'nca belirlenecek (ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın uygun görüşü alınmak suretiyle) ve 2005 yılının ilk sekiz ayında kuruluştan ayrılan personel sayısını (askerlik hariç) geçmeyecek sayıdaki nitelikli personeli, unvan değişikliği yapılmaksızın Devlet Personel Başkanlığı'nın izniyle açıktan (veya ihtiyaca cevap verecek niteliği taşıması halinde naklen) atama yoluyla alabilirler."

"Bu Karar çerçevesinde istihdam edilebilecek personel sayılarının tespitinde, Hazine Müsteşarlığı'nca temin edilen uluslararası ölçütlere ilişkin veriler ile kuruluşlardan temin edilen 2004 yılı sonu personel verileri esas alınır. Kuruluşların personel yapılarının düzeltilmesi maksadıyla, verilecek izinlerde Hazine Müsteşarlığı'nca ilave şartlar öngörülebilir. Verilecek izinlerden bu Kararın yayımı tarihi itibarıyla Hazine Müsteşarlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca 2005 yılına ilişkin olarak verilmiş olan izinler düşülür.

Özelleştirme programına alınan kuruluşlardan diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Devlet Personel Başkanlığı'na bildirilen nakle tabi personelden istihdam edileceklerin, kuruluşun mevcut personel sayısının yüzde iki (%2)'sine kadar olan kısmı, bu Karar çerçevesinde verilecek açıktan atama izni kapsamında değerlendirilmez. Bu kapsamda istihdam edileceklerde de bu maddenin ikinci paragrafının (a) bendinde nitelikli personele ilişkin olarak sayılan şartlar aranır.

Bu Karar çerçevesinde personel talebinde bulunacak kuruluşlar 30/12/2005 tarihine kadar Hazine Müsteşarlığı'na başvururlar. Hazine Müsteşarlığı talepleri en geç 20 (yirmi) işgünü içinde cevaplandırır."

Madde 2 ? Aynı maddenin;

a) "Açıktan ve Naklen Atama" başlıklı (a) fıkrasının altıncı paragrafında yer alan "bu Karar'ın 3/a maddesinde belirtilen yüzde on (%10) sınırlamasının" ibaresi "bu fıkrada belirtilen sınırlamanın" olarak,

b) "Fazla Mesai" başlıklı (c) fıkrasında yer alan "beşinci paragraf? ibaresi "sekizinci paragraf? olarak,

c) "Kadro İptali" başlıklı (d) fıkrası ise başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"d - Pozisyon İptali

Maaş ve ücret ödemeleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca karşılanan kuruluşlarda, 2005 yılı içinde emeklilik veya iş akdi feshi nedeniyle ayrılan işçilerin pozisyonlarının tamamı yönetim kurulu kararı ile iptal edilecektir."

Madde 3 ? Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 4 ? Bu Kararı Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber