Serdengeçti enflasyon hedefini açıkladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2005 15:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, örtük enflasyon hedefi çerçevesinde 2002-2005 yılları arasında yıl sonu enflasyon hedeflerinin açıklandığını ve enflasyonun ilk üç yıl üst üste belirlenen hedeflerin altında gerçekleştiğini belirterek, "Büyük bir olasılıkla 2005 yılında da hedefin altında kalınacağı öngörülmektedir" dedi.

Serdengeçti, Enflasyon Hedeflemesi Rejiminin Genel Çerçevesi ile 2006 Yılı Para ve Kur Politikası konularında açıklamalarda bulundu.

Serdengeçti, katılım öncesi ekonomik program ve üç yıllık bütçe programları ile uyumlu olarak 2006-2007 ve 2008 için yıl sonu enflasyon hedeflerinin sırasıyla yüzde 5, yüzde 4 ve yüzde 4 olarak belirlendiğini, 2009 yılı hedefinin ise 2006 yılı içinde açıklanacağını belirtti.

Enflasyonun düşük seviyelerde istikrara kavuştuğu normal şartlar altında gerçekleşen enflasyon rakamının sistematik olarak hedefin altında kalmasının olumsuz bir durum olarak değerlendirilebileceğini söyleyen Serdengeçti, "Ancak 2001-2005 döneminde kronik enflasyonist ortamdan tek haneli rakamlara girerken temel hedef yüksek enflasyonu düşürmek olduğundan hedeflerin altında kalınması bekleyişleri olumsuz etkilememiş aksine enflasyondaki düşüşün süreceğine dair algılamaları kuvvetlendirmiştir. Dolayısı ile söz konusu dönemde enflasyonun hedeflerin altında kalması, üzerinde kalmasına oranla daha kabul edilebilir bir durum olarak değerlendirilmiştir" dedi.

Serdengeçti, bu bağlamda Merkez Bankası'nın ilan ettiği hedeflerin örtük bir şekilde üst sınır olarak algılandığını belirterek, ancak önümüzdeki yıllarda bu durumun değişmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Enflasyonun istikrara kavuştuğu ekonomilerde para politikasının enflasyonun hedefin altında olmasından çok, hedeflerle tutarlı olmasını amaçlanması gerektiğini belirten Serdengeçti, "Bu doğrultuda bundan böyle Merkez Bankası enflasyon hedeflemesi rejimi sürecinde hedeften aşırı ya da yukarı yönde sapmaları aynı şekilde değerlendirecektir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber