Kanserde tarama testine dikkat

Kanser türlerinin yüzde 10'unun kalıtsal, yüzde 90'ının çevresel faktörlerden kaynaklandığı, tarama testlerinin ise erken tanıda büyük rol oynadığı bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2013 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kanserde tarama testine dikkat

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyyaz Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl yaklaşık 100 bin kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kanserden ölüm oranının arttığını, kanserin ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını belirten Özdemir şöyle dedi:

''Rakamlar bize her yıl ülkemizde 200 bin civarında yeni kanser olgusunun ortaya çıktığını gösteriyor. Kansere yol açan sebepler arasında sigara ve tütün ürünleri ile obezite ilk sıralarda yer alıyor. Kanserden korunabiliriz, bu mesaj çok önemlidir.

Kanser türlerinin yaklaşık yüzde 10'u kalıtsaldır. Yüzde 90'ı ise çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır. Hiçbir şekilde önlenemeyecek olan, her 10 kanserden biridir. Her 10 kanserden 9'u bir şekilde önlenebilir kanserdir. Bu da son derece önemlidir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber