Damga vergisinde sorumluluk memurda...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mart 2013 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Damga vergisinde sorumluluk memurda...

Damga Vergisi Kanunun 24. maddesinin 4. fıkrası şu şekildedir:

"Resmi daireler veya noterlerce düzenlenerek kişilere verilen veya dairede bırakılan ve Damga Vergisi hiç alınmıyan veya noksan alınan kağıtların vergisi mükelleflere, cezası düzenliyenlere aittir. Vergi ve ceza, vergi için mükelleflere riicu hakkı olmak üzere, kağıtları düzenleyenlerden alınır."

Bu hükme göre, resmi dairelerce düzenlenen Damga Vergisine tabi kağıtlardan eğer vergi düzenlenmemiş ise hem vergi hem de ceza sorumluluğu resimi kurumda aranacaktır. Ancak resmi kurum vergiyi ilgilisine rücu edebilecektir. Ancak cezayı rücu edemeyecektir.

Danıştay 7. Dairesi'nin E.1998/578 nolu kararı da bu yöndedir. Bu kararda, sadece sorumlu sıfatıyla ödenen vergfinin asıl yükümlüden adli yargıda açılacak rücu davasıyla geri alınabileceği belirtilmiştir.

Yine, Damga Vergisi Kanununun 26'ıncı maddesinde "Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kağıtların Damga Vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdurlar." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm ise, resmi daire memurlarının kendilerine sunulan kağıtlarda yer alan damga vergisinin ödenip ödenmediğini kontrol etmekle yükümlü olduğunu düzenlemiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber