Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı Genel Kurul'da

TBMM Genel Kurulu'nda, Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelere başlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2013 19:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı Genel Kurul'da

CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, partisinin güvenli, temiz, ucuz ve dışa bağımlılığı yüzde 30'a inmiş bir enerji politikası benimsediğini söyledi.

Yerli, yenilenebilir enerji; KOBİ düzeyindeki işletmelerin önlisans, lisans almada önlerinin açılması, yatırım teşviklerinin artırılması ve rekabet ortamının sağlanması için her türlü desteği bu yasada vermeye hazır olduklarını belirten Susam, tasarının bu haliyle bu amaçlara hizmet etmediğini savundu.

Komisyonda önergelerle tasarının neredeyse bütün maddelerinde değişiklik yapıldığını belirten Susam, tasarının paydaşlarla konuşulmadan Meclis'e geliğini savundu. Susam, ''Ucuz, kaliteli, nitelikli elektrik ve enerji temin etme notasında maalesef hiçbir şekilde bir çalışma kendini göstermemektedir'' dedi.

Tasarıyla tüketiciye hiçbir kolaylık getirilmediğini öne süren Susam, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, bu kanunla elektrikte ucuzluk geleceğini söylediğini aktararak, ''Bu piyasada tüketicinin kendisi bir pazarlık yapma şansına sahip değil ki ucuz enerji temin edebilsin'' diye konuştu.

Değişen sayaç bedellerinin tüketiciden alındığını belirten Susam, ''Kayıp kaçak bedeli Türkiye'nin ciddi sorunudur. Bu, namuslu, borcunu doğru ödeyen insana verilmiş cezadır. Bu, Türkiye'nin bir gerçeği olabilir ama bunu ortadan kaldırma yolunda bakanlık kendisini ve dağıtım şirketlerini devreye sokmak yerine tüketiciye yansıtması doğru bir anlayış değildir. Ancak bakanlık bu konuda da hiçbir adım atma niyetinde değil'' dedi.

-''Dürüst vatandaşa haksızlık''-

MHP Grubu adına söz alan Kütahya Milletvekili Alim Işık, tasarının alelacele TBMM'ye sevk edildiğini öne sürdü.

Komisyon aşamasında tasarıya katkı sunmak için çok çaba sarf ettiklerini dile getiren Işık, ''Kullandığı elektriğin bedelini ödemeyenlerin borcunu, ödeyen, dürüst vatandaş çekiyorsa, bu haksızlıktır ve bu yüce Meclis'e yakışmamaktadır'' ifadesini kullandı.

Işık, ''Ulusal tarifeye devam ediyorsanız, yani 76 milyona, hırsızlık yapılarak çalınan elektriğin parasını eşit ödettirecekseniz, bunu gelip burada söylemeniz lazım. Her bölgenin kendi kayıp kaçağını üstlendiği bir düzenleme yapılmasını gerekir'' diye konuştu.

BDP Grubu adına söz alan Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, AK Parti'nin Türkiye'nin enerjide dışa bağımlığını artırdığını savundu.

HES projeleriyle kültür ve doğa katliamı yapıldığını öne süren Binici, Doğu Karadeniz'de hemen hemen her dere üzerinde birden fazla HES projesine onay verildiğini kaydetti.

Avrupa ülkeleri nükleer enerjiden vazgeçerken, AK Parti'nin nükleer santral yapmak isteğiyle ''yanıp tutuştuğunu'' savunan Binici, tasarının, daha çok yatırımcıları ilgilendirdiğini tüketici yanının ise ihmal edildiğini öne sürdü.

Muhabir: Alp Özden

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber