15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin tasarı görüşülüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2005 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin tasarı ve komisyon gündeminde yer alan üniversite kurulmasına ilişkin 27 kanun teklifi, birleştirilerek görüşülüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin tasarı ve komisyon gündeminde yer alan üniversite kurulmasına ilişkin 27 kanun teklifi, birleştirilerek görüşülmeye başlandı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tasarıyla ilgili bilgi verirken, üniversite kurulacak 15 ilin objektif kriterler esas alınarak belirlendiğini dile getirerek, siyasi mülahazalara göre de bunun yapılabileceğini ancak hükümetin böyle bir yolu tercih etmediğini belirtti. Hüseyin Çelik, üniversite olmayan 41 ille ilgili sıralama yaptıklarını, bunu YÖK'e gönderdiklerini, bu konuda bir sorun bulunmadığını ifade etti. Öğretim üyesi yetiştirmenin Türkiye'nin sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Çelik, bunun için yurtdışına 2006, 2007 ve 2008'de biner öğrenci gönderme kararı aldıklarını yönündeki açıklamalarını da yineledi.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme de, üniversiteler açılırken, "Tabela değil, gerçek üniversiteler olmasını" istediklerine işaret ederek, hükümete, YÖK'ün 4 ilde üniversite kurulabilmesinin daha uygun olacağına dair görüş bildirdiğini ancak bunun, 'YÖK diğer illerde üniversite açılmasını istemiyor' şeklinde yansıdığını söyledi. Üniversite açılabilmesi için 7 profesör bulunması şartının, rektörün belirlenmesinde önemli bir kriter olduğunu dile getiren Eşme, 1992'de, acı bir tecrübe yaşadıklarını belirtti. Yasaya eklenen bir maddeyle rektörlerin, siyasi iradeyle belirlendiğini ifade ederek, 7 profesörün bulunması halinde mevcut mevzuata göre seçim olacağını vurguladı. Eşme, üniversitelerin açılmasını sevinçle karşıladıklarını dile getirerek, "Tüm illerde bu kriterler sağlansa, bütün illerde açılabilse" dedi.

Vakıf üniversitelerinde ita amirinin, mütevelli heyeti başkanı olmasını düzenleyen bir önergenin Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildiğini hatırlatan Eşme, KKTC'deki üniversitelerde yaptığı incelemelerinden örnek vererek, rektörün, üniversitede hiçbir şeye karışmadığını, birçok şeyi vakıf yönetim kurullarının belirlediğini, rektörlerin otoritesinin zayıf olduğunu söyledi. Eşme, rektörün öneminin öne çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda bir yönetmelik hazırladıklarını, buna göre rektörün, mütevelli heyetinin kabul ettiği bütçe sınırları içinde harcama yetkilisi olduğunu, rektörlerin, ita amirliği yetkisini, mütevelli heyetinin uygun göreceği ölçüde, dekan, enstitü müdürü ve yüksek okul müdürlerine devredileceğini vurgulayarak, bu ara çözümün yararlı olacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber