Diyarbakır polisi Kürtçe öğreniyor

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nde görevli polisler Kürtçe öğreniyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2013 23:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyarbakır polisi Kürtçe öğreniyor

İl Emniyet Müdürü Recep Güven'in talebi doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün onayı ile düzenlenen kursa başvuruda bulunan 90 kişiden 45'ine Kürtçe ders verilmeye başlandı.

Bütçesi Emniyet Genel Müdürlüğü Eğitim Daire Başkanlığı'nca sağlanan kursta eğitim alan çocuk, pasaport, trafik tescil, silah ruhsat şubeleri ile karakollarda görev yapan vatandaşlarla bire bir diyalog halinde olan polis memurlarına Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'ndan geçen müfredat doğrultusunda 24 saat Kürtçe eğitim veriliyor.

Kürtçe eğitim veren Sur Kaymakamlığı İlçe Proje Ofisi'nden Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Halil İçen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Emniyet Müdürlüğü'nün talebi doğrultusunda Toplum destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nde görev yapan polis memurlarının iletişimini kolaylaştırmak ve sorunlara daha etkili çözümler üretmeleri için Kürtçe kurs düzenlendiğini söyledi.

Toplam 24 saat süren eğitime ilk etapta 45 polisin katıldığını ifade eden İçen, polislerin teorik eğitimin ardından uygulama sahasına çıkarak vatandaşlarla diyalog kurduklarını söyledi.

-Senaryolar Kürtçe'ye uyarlandı-

İçen, eğitim kapsamında üst arama ve trafik denetleme senaryoları hazırlandığını, bunları Kürtçe'ye çevirerek sınıfta canlandırmalar yaptıklarını belirtti.

Kürt kökenli polislerin dil ve gırtlak yapılarının Kürtçe'ye daha yatkın olduğuna dikkati çeken İçen şöyle dedi:

''Kürt kökenli olan polis memurları unuttukları birçok kelimeyi derste hatırlıyor, bilgileri canlandıkça da daha aktif öğrenmeye başlıyorlar. Kürtçe ve Türkçe farklı dil aile gruplarına mensup olduğundan bazı sesleri çıkarmada güçlük yaşasalar da çok azimli ve gayretliler. Sınıfın yüzde 85'i Türk kökenli. Ancak bu dili öğrenmek için çok gayretliler. Bunun bir sebebi de insanlarla iletişimi sağlayabilmek, bu sayede gelişen ilişkileri devam ettirmektir. Bu arkadaşlar 3 yıl sonra başka bir ilde görev yaptıklarında öğrendikleri bu dil orada da işlerine yarayacak. Derste diyalog kurma, telaffuz ve şive çalışması yapıyoruz. Dil bir elbise gibidir, elbiseyi üzerinize giydiğinizde şık durmasını bekleriz. Dili de jest ve mimiklerle takviye ettiğimizde karşımızdaki insana duygularımızı içtenlikle iletebiliriz.''

-Emniyet Müdürü Güven'e özel Kürtçe ders-

İçen, polislere Kürtçe ders verilmesi fikrinin İl Emniyet Müdürü Recep Güven'e ait olduğuna dikkati çekerek, ilk derse Güven ile başladıklarını söyledi.

Güven'in yoğun olması nedeniyle dersleri geceye sarkıttıklarını ifade eden İçen, ''Çoğu zaman odasında çalıştık. Bazen kursa geldi. Ancak yoğun olduğu için müdürümüze özel ders veriyorum. Geldiği nokta mükemmel bir aşama. Gırtlak yapısının bu dile çok uygun olduğunu söylediğimde, bunun çalışarak gerçekleştiğini söylüyor. Kürtçe sözlük ve gramer kitabı almış ve çalışıyor. Bu gayretlerinden dolayı da kendisini tebrik ediyorum'' dedi.

-''Kürtçe öğrenmek öz güvenimizi artırıyor''-

Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Mehmet Bilen, Aksaraylı olduğunu ancak 2 yıldır Diyarbakır'da görev yaptığını belirterek, Kürtçe kurs düzenleneceğini öğrendiğinde hemen isimini yazdırdığını söyledi.

Halkla iç içe olan bir şubede görev yaptığı için Kürtçe öğrenme ihtiyacı hissettiklerini ifade eden Bilen, ''Kürtçe öğrenmek zor, çünkü bazı harfleri çıkarmakta zorlandık ama pratik yaparak bu zorluğu aşmaya çalıştık. Önceleri esnafla Kürtçe konuşmaya başladığımızda alacağımız tepkiler bizi heyecanlandırsa da olumlu tepki alınca rahatladık. Kürtçe öğrenmek öz güvenimizi artırıyor. Kürt kökenli akrabalarımızla konuşarak pratiğimizi artıracağız'' diye konuştu.

Polis memuru Betül İlhan ise, Eskişehirli olduğunu, 4.5 yıldır Diyarbakır'da görev yaptığını anlatarak, vatandaşlarla daha rahat iletişim kurmak için Kürtçe öğrenmeye karar verdiğini söyledi.

Vatandaşların her zaman polise yakın davrandığını ancak Kürtçe öğrenerek bu diyaloğu artırmak istediklerini vurgulayan İlhan, ''Gönüllü olarak kursa katılmak istedik. Kürtçe öğrenmeye başladıktan sonra vatandaşlarla ilişkimiz daha kolay ve sıcak oldu. Kendilerini bize daha yakın hissettiler, sorunlarını daha rahat dile getiriyorlar. Dışarıda daha çok pratik yapma imkanı buluyoruz. Telaffuzda zorlansam da öğreniyorum ve mutluyum'' dedi.

Muhabir: Sema Kaplan - Veysel Narlayan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber