Atatürk Barajı kızıla boyandı

Adıyaman'ın verimli toprakları, yağan yağmurlarla birlikte rakımı daha düşük olan Atatürk Baraj Göleti'ne akmaya devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2013 09:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Atatürk Barajı kızıla boyandı

Atatürk Baraj Göleti'nin Sitilce bölgesi kızıla boyandı. Erozyonla birlikte Adıyaman'ın verimli tarım arazileri baraj göletini doldurmaya devam ediyor. Her yıl tonlarca ağırlığında toprak, yağışlarla birlikte gölete dökülüyor.

Türkiye yılda bir Kıbrıs adası büyüklüğünde verimli tarım arazisinin erozyon ile kaybederken, Adıyaman'da da bu oran oldukça yüksek. Toprakların suyla baraja aktığı göletin bir bölümü kızıla boyanırken, martılar çamurlu bölgede balık avlayamaz oldu. Adıyaman merkez ile baraj göleti arasında bin metre rakım farkının olduğunu belirten uzmanlar, bundan dolayı yağışla birlikte toprakların doğrudan akışkan bir şekilde gölete aktığını dile getirdi.

Orman mühendisi Suat Tekin, Adıyaman'ın son yılların en yağışlı dönemini geçirdiğini ifade ederek, “Tahminimizce Adıyaman son 30 yılın en yağışlı dönemini geçiriyor. Yağışlı bir rejim ile karşı karşıyayız. Bunu Atatürk Barajı göl alanına dolan su ile birlikte, sulama barajlarının dolma süresinden çok önce dolmasından anlamaktayız. Bunun beraberinde getirdiği en büyük risk erozyon olayıdır. Yağışlar beraberinde silitasyon ve meteryali taşıyarak Atatürk Barajı göl alanına taşıyor, orayı dolduruyor. Bu yağış sularının erozyona ve beraberinde malzeme taşımasının birçok nedeni var ama en önemli iki nedeni ormansızlaşma ve yanlış arazi kullanımı. Ormanların miktarını artırmazsak, yanlış arazi kullanımının önüne geçmezsek bu devam edecek. Taşınan malzeme Atatürk Barajı'nın göl alanına biriktiği için mevcut su toplama miktarını, su toplama alanını, su toplama rezervini daraltarak ömrünü kısaltacaktır” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber