Memur-Sen, sağlık politikalarını eleştirdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2005 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Türkiye'de temel sağlık hizmetlerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek, hemen her gün ülkenin dört bir tarafında patlak veren sağlık skandallarını üzülerek izlediklerini kaydetti.

Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, sağlıkta gerçek amacın toplum sağlığını korumak ve güçlendirmenin olması gerektiğini savunarak, sağlıklı toplum için temel ve koruyucu sağlık hizmetlerine gereken önemin verilmesini, sağlık politikasının ise bu eksen üzerine kurulması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de temel sağlık hizmetlerine gerekli bütçe verilmeyerek bu hizmetlerin ihmal edildiğini anlatan Aksu, "Şehir şebeke sularının neden olduğu ishal vakaları, yeni doğan ünitelerinde yaşanan toplu ölümler, tıbbi atıkların ve çöplerin toplanmasındaki ihmaller sonucu ortaya çıkan çevre kirliliği ve gıdaların kontrolden uzak bir şekilde üretilmesi ve satışa sunulması sonucunda ortaya çıkan gıda terörü nedeniyle, hemen hemen her gün bir ülkemizin bir köşesinden sağlık skandalları patlak vermektedir" dedi.

Bütçeden yeterli pay ayrılmaması, eleman eksikliği, denetim ve kontrollerin ihmal edilmemesi nedeniyle Türkiye'de salgın hastalıkların arttığına dikkat çeken Aksu, "Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sağlığa ayrılan pay yüzde 10'larda olması gerekirken ülkemizde 2005 yılında sağlığa genel bütçeden ayrılan pay yüzde 3.55'dir. Eleman yetersizliği, denetim ve kontrollerin ihmal edilmesi salgın hastalıklara davetiye çıkarmıştır. Sadece bu yıl 100 bine yakın insanımız salgın hastalığa yakalandı. Yalnızca bir şehrimizde 10 bine yakın vatandaşımızın ishale yakalanması fazla söze gerek bırakmıyor" ifadelerini kullandı.

Çözümün temel sağlık hizmetlerine gereken önemin verilmesinden geçtiğini belirten Aksu, "Salgın hastalıkları engellemenin temel çözümü temel sağlık hizmetlerine gereken önemin verilmesinden, Belediye, İl Özel İdaresi, Temel ve Sağlık Müdürlüğü arasında bir koordinasyon merkezi kurulması ve Denetimlerin sıklaştırılarak kontrollerde gereken özenin gösterilmesinden geçmektedir. Aksi takdirde korkarım ki Türkiye'nin salgın hasatlıklardan kurtulması mümkün değildir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber