Sağlık çalışanlarına da yıpranma payı verilmeli

Anadolu Sağlık Sen, Sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi konusunda basın açıklaması yaptı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2013 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık çalışanlarına da yıpranma payı verilmeli

Sağlık çalışanları arasında yapılan tükenmişlik anketi sonucuna göre tükenmişlik oranının %23,8 olduğu görülmüş. Bu oran iş yükünün artması, sosyal ve özlük haklarda meydana gelen geriye gidişler, idarecilerin yaptığı baskılar yanında son dönemde hasta ve hasta yakınları tarafından yakılan sözlü ve fiziksel darplar sonucu daha da arttı.

Sağlık Bakanlığının 2010 yılında yürürlüğe koyduğu tam gün yasası ile yardımcı sağlık personeli önemi bakanlığın gözünde bir kademe daha aşağıya alındı. Sağlığın bir ekip işi olduğu göz önüne alınmamış. Hekimlerin çalışma şartları ve özlük haklarında ne yapabiliriz yanında yardımcı sağlık personelinin şartları hiç düşünülmemiş. Özellikle Radyoloji çalışanları hiçbir altyapı, fiziki şart, cihazların modernizasyonu yapılmadan ve gerekli tüm konuları içermesi gereken bir yönetmelik çıkarmadan 5 saatten 7 saat çalışmak zorunda bırakıldılar. Tam gün yasasının çıkarılmasından 2 yıl sonra gerekli çalışma ve radyasyon güvenliği unsurlarını barındırmayan daha öncekilerden farksız bir radyasyon güvenliği yönetmeliği çıkartıldı. Tam gün yasasına kadar sürede 12 ayı 15 ay sayılan radyoloji çalışanlarına verilen tam yıpranma payıda, fiili çalışma süresinin %30'u olarak revize edilmiştir. Radyasyonun güvenliği bir eşiği olmadığı bilindiği halde hem çalışma süreleri artırılmış, hem de fiili hizmet süreleri azaltıldı.

Sağlık çalışanlarının tümüne yıpranma payı verilmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Toplumsal olaylarla karşı karşıya kalan polislerin tükenmişlik oranı %25,9'dur. Bu oran neredeyse sağlık çalışanları ile aynıdır. 2013 yılında yetkili sendikaların ve Sağlık Bakanlığının bu konuda hassasiyetle durması gerekmekte. Anadolu Sağlık-Sen olarak önceliklerimiz arasında yer alan sağlıkçılara yıpranma payı verilmesi konusunun takipçisi olacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber