Başbakan neden 'baldıran zehiri' dedi?

Çözüm sürecinde sıkça gündeme gelen cümlelerden biri de, Başbakan Erdoğan'ın “gerekirse baldıran zehiri içeriz” sözü oldu. Peki Erdoğan'ın bu sözlerinin kaynağı nerede? Baldıran zehiri hangi metaforun karşılığı olarak kullanılıyor?

Haber Giriş : 10 Mart 2013 16:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi programında Haber 7 yazarı Mehmet Acet'in sorularını yanıtlayan Hüseyin Çelik, 'baldıran zehirinin' tarihi kökeninden bahsetti.

Çelik, Acet'in “Başbakan baldıran zehri içeriz dedi. Kararlılık göstergesi olarak algılandı bu. Peki yarın bir şey ters gitti veya olmadı bu defa ne olacak?” sorusunu yanıtlarken şöyle" dedi.

“Başbakan neden baldıran zehri diyor. İlk önce buna dikkat etmek gerekiyor. Bunun derin bir tarihi altyapısı var.

Sokrates sokağa çıkıp Atinalılara dedi ki: Zeus'tan Apollonia kadar 500 çeşit tanrınız var. Halbuki kainatta milimetrik bir düzen var, birden fazla el karışırsa bu düzen karışır yaratıcı bir tanedir dedi.

Melethus diye biri onu, “Bu Sokrates denen adam devletin kabul ettiği tanrılara inanmıyor, gençlerin ahlakını bozuyor” diye ihbar etti. Sokrates' mahkemeye çıkardılar ve 501 kişi onu yargıladı.

Yargılama sonucunda Baldıran zehri içirilerek öldürülmesine karar verildi.

SUÇLU YERE ÖLDÜRÜLSEM DAHA Mİ İYİ…

Hüseyin Çelik hikayenin devamını şöyle anlattı.

“Sokrates, bir ay hapis yattıktan sonra kendisine baldıran zehrini sunup ”iç” dediler. Hiç tereddüt etmeden içeceği sıra da hanımının ağladığını duydu ve “niye ağlıyorsun?” diye sordu. Hanımı “seni suçsuz yere öldürüyorlar” dediğinde Sokrates, eşine şu karşılığı verdi: “iyi ya işte suçlu yere öldürülsem daha mı iyi olacaktı” dedi.

Sonra da ağlamaya başlayan talebelerine dönüp ”unutmayın ben ne ilk ne son olacağım hak ve hakikati, gerçeği günlük hayat kaygılarının üstünde tutan birçok insanın akıbeti benim gibi olacak” dedi ve baldıran zehrini içerek öldü.

O gün bugündür inandığı değerler uğruna, doğru yaptıkları adına eğer birileri tarafından anlaşılmazda mahkum edilirse ve kendisine zehir verilip içmesi istenirse bunu rahatlıkla içen, haysiyetiyle yaşayan, dik duran, eğilmeden yaşayanların kullandığı bir metafordur bu baldıran zehri.

Ve şurası çok dikkat çekicidir ki Sokrates mahkum eden 501 kişinin adını sanını yer yüzünde bilen yoktur fakat Sokrates bütün görkemiyle yaşıyor”

GELECEK SEÇİMLER DEĞİL, GELECEK NESİLLER

Ak Parti Sözcüsü Çelik, Başbakan'ın gerekirse baldıran zehiri de içeriz sözlerini seçim kaygısıyla değil, gelecek kaygısıyla söylediğini dile getirdi.

“Sayın Başbakan şunu söylüyor. “Yaptığımız doğrudur, biz yaptığımıza sonuna kadar inanıyoruz ama yaptığımız başkaları tarafından anlaşılmazsa hani ola ki, yani biz oy kaygısı ile hareket etmiyoruz, biz gelecek seçimi değil gelecek nesilleri düşünerek bu adımı atıyoruz” Sayın başbakan tavrı budur ve bu asil bir tavırdır.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber