Çalıştığı PTT şubesini müzeye çevirdi/ Video

Giresun'un Görele ilçesinde PTT'de memur olarak görev yapan İsmail Türkmendağ, Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan çarık, uçaksavarmermisi, gülle, gibi savaş aletlerini ve yöresel eşyaları çalıştığı Çavuşlu Şubesi'nde sergiliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2013 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çavuşlu Beldesi'nde görev yaptığı 20 yıllık süre boyunca tarihi eşyaları biriktiren Türkmendağ vatandaşların takdirini topluyor.

Türkmendağ, tarihi savaş aletlerini ve eşyaları biriktirmesindeki amacın Türk tarihine ve milli değerlere sahip çıkmak olduğunu söyledi.

Biriktirdiği eşyaların 100-150 senelik olduğunu dile getiren Türkmendağ, ''Kendim 29 yıllık PTT memuruyum ve bunları 20 yılda biriktirdim. Bu eşyaların çoğunu köylerimizden topladık. Çevreye haber gönderdik vatandaşlar da ellerindeki eski eşyaları bize gönderdi. Eşyaların sergilendiği dolabı ise PTT yaptırdı'' dedi.

BÖLGEDE KULLANILMIŞ SAVAŞ ALETLERİ YER ALIYOR

Türkmendağ, eşyaların arasında yöre insanı tarafından Kurtuluş Savaşı yıllarında ve Karadeniz'in Rus işgali altında olduğu zamanlarda kullanılmış savaş eşyalarının yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

''Bunlardan bahsedecek olursan, burada savaşta bir dedemizin kullandığı çarık var. Bu çarığı dedemizin mirasçılarından aldım ve buraya koydum. Çavuşlu Beldesi Kurtuluş Savaşı'nda büyük bir fedakarlık gösterdi. Savaş aletleri arasında denize düşen uçaksavar mermisinin boş kovanı, bölgemizdeki bir kaleye atılmış gülle, yangın çıkaran top mermisi, Ruslar tarafından beldemize atılan mermiler yer alıyor.''

EŞYALAR GEÇMİŞE GÖTÜRÜYOR

Kendisini adeta eşyaların kullanıldığı tarihte gibi hissettiğini anlatan Türkmendağ, ''O zamanlar yaşayan teyzelerimizin, atalarımızın yaşadığı hislerle beraber yaşıyorum. O eşyaları kullanmış gibi kendimi hissediyordum. Yıllardır bu eşyalarla beraber yaşıyorum ben bu eşyaların bir parçasıyım artık'' diye konuştu.

Beldede ikamet eden vatandaşlardan Murat Özarslan ise yeni nesilin bu eşyaları görebilmesinin büyük bir şans olduğunu vurgulayarak, kendisinin eşyaları gördüğünde eski dönemlerin zihninde canladığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber