Romatizmaya çözüm: Doğru yaşam alışkanlıkları

Romatizma hastalıkları, yol açtığı hareket kısıtlılığı nedeniyle hayat standardını düşürüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2013 18:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Romatizmaya çözüm: Doğru yaşam alışkanlıkları

Memorial Antalya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzman Dr. Feride Ekimler Süslü, hastalığın ortaya çıkardığı olumsuz etkilerle geç karşılaşmak için doğru yaşam alışkanlıklarının önemli olduğunu belirtti.

Uzman Dr. Süslü, kas, kemik, eklem ve bu yapıları birleştiren bağlarda Ağrı ve hareket kısıtlılığı ile şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara genel olarak 'Romatizma' dendiğini söyledi. Dr.Süslü, romatizmal hastalıkların genel olarak iltihabi olanlar ve olmayanlar olarak sınıflandırıldığını belirterek, "Halk arasında bilinen kireçlenme olarak isimlendirilen artroz hastalığı iltihabi olmayan romatizmadır" dedi.

KADINLARDA DAHA FAZLA

Kireçlenmenin kalça, diz, ayak bileği, omuz gibi büyük eklemlerin yanı sıra el parmakları gibi küçük eklemlerde de olabildiğini söyleyen Dr. Süslü, şöyle konuştu: "Kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. Hastalığın asıl nedeni eklem kıkırdağının zamanla incelmesi, aşınması ve sonunda yırtılmasıdır. Kireçlenmede hastalar öncelikle ağrıdan yakınır. Ağrı başlangıçta uzun aktiviteler sonrası başlar, dinlenince ve basit Ağrı kesicilerle geçer. Zamanla Ağrı daha kısa aktivitelerle başlar ve daha uzun sürer. Daha da ilerleyince Ağrı sürekli bir hal alır ve hiçbir ilaçla kontrol edilemez. Ağrıyla birlikte eklemlerde tutukluk oluşur ve hastaların hayat standardı düşmeye başlar. Kireçlenme ilerledikçe hastalar zorunlu ihtiyaçlarını bile güçlükle giderirler."

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Romatizmal hastalıkların ortaya çıkardığı olumsuz etkilerle olabildiğince geç karşılaşmak için dikkat edilmesi gereken hususlara vurgu yapan Dr. Süslü, şu önerilerde bulundu: "Hastaların ideal kilolarına inmesi, ekleme binen yükleri azalttığından hem hastalığın ilerlemesini azaltır hem de uygulanan tedavi yöntemlerinin etkinliğini ve süresini artırır. Eklem kireçlenmesinden korunmak için eklemleri zorlayıcı egzersizlerden kaçınmak gerekir. Bu rahatsızlıkta düşük yoğunluklu egzersiz, yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi aktiviteler önerilirken, ağırlık kullanılarak yapılan sporlar ve uzun mesafe koşuları önerilmez. Su, eklemlere binen yükü azalttığı için yüzme ve yürüyüş en uygun sporlardandır. Egzersiz düzenli yapılmalıdır. Ağrılı durumlarda eklemler baston, dizlik ya da korse kullanılmalı ve eklem üzerine binen yük azaltılmalıdır. Eklem bölgesinde ısı artışı olduğu dönemlerde sıcak uygulamalardan kaçınılarak lokal soğuk uygulamaları yapılmalıdır. Kronik dönemde

sıcak su torbaları, sıcak havlular faydalıdır."

AĞIR KALDIRMAYIN

Diz kireçlenmesini önlemek için, çömelme ve diz çökmeden kaçınılması gerektiğini ifade eden Memorial Antalya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzman Dr. Feride Ekimler Süslü, sözlerini şöyle tamamladı: "Bele binen yükü azaltmak için ağırlık kaldırmaktan kaçınılmalıdır; öne eğilen hareketler yapılmamalı, oturuş şekline dikkat edilmeli, el ve omuz kireçlenmesini engellemek için mümkün olduğu kadar titreşimli alet kullanılmamalı, ağırlık tek elle taşınmamalı, baş üstü aktiviteler uzun süre yapılmamalıdır. Kireçlenmeden korunmak için hafif ve ortopedik tabanlı ayakkabı giyilmeli, düz ve yüksek topuklu ayakkabı kullanılmamalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber