Sosyal Güvenlik Kanunu tasarısı meclise sunuldu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2005 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın kaldırılarak, yerine Sosyal Güvenlik Kurumu oluşturulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu

Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu Tasarısı'nın gerekçesinde, TBMM gündeminde bulunan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı ile sağlanan ilkelerin hayata geçirilmesi ve beklenen sonucun alınabilmesinin, kurumsal yapıdaki dağınıklığın giderilmesini ve yönetimde etkinliğin sağlanmasını zorunlu kıldığı belirtildi.

"Sosyal güvenlik alanında faaliyet gösteren çok sayıda kurumun bulunması, bu kurumlar kapsamında bulunan kişilerin hak ve yükümlülüklerinin farklılaştığı bir sosyal güvenlik sistemi yaratmaktadır" denilen gerekçede, bu dağınık yapının, eşgüdümün sağlanmasını önlediği, diğer taraftan, mevzuatın karmaşık olması, aşırı bürokratik işlemler, bilgi işlem altyapısının yetersiz olması ve personele ilişkin sorunların, sosyal güvenlik kurumlarının etkin çalışmasına engel olduğu belirtildi.

SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı'nın kaldırılarak, yerine oluşturulması öngörülen Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı; Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu, Yönetim Kurulu ve Başkanlık organlarından oluşacak, kurumsal yapıya sosyal taraflar da katılacak.

Tasarıya göre, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu, kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali açıdan özerk, bu kanunda hüküm bulunmayan durumlarda özel hukuk hükümlerine tabi olacak. Merkezi Ankara olacak Kurum'un, denetimini Sayıştay yapacak.

Tasarıyla Türkiye'de ilk defa, genel sağlık sigortası sistemini uygulamak üzere Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü kurulacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun taşınır ve taşınmaz malları dahil her türlü hak ve alacakları haczedilemeyecek, hakkında haciz ve iflas hükümleri uygulanamayacak.

Kurum hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olarak istihdam edilen personel eliyle yürütülecek.

Kurum, görevlendirildiği hizmetlerin gereği ve bağışlar dışında taşınmaz edinemeyecek.

SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı'nın merkez ve taşra personeli ile her türlü taşınır ve taşınmaz mal varlıkları Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte yeni kuruma devredilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber