Devlet çocuklarına sahip çıkamıyor

Haber Giriş : 10 Aralık 2005 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı bir çalışma, hem korunmaya muhtaç çocuklar, hem de sokak çocukları konusunda tüm devlet kurumlarının yetersiz kaldığını ortaya koydu.

Malatya'daki çocuk yuvasında ortaya çıkan dayak skandalı, devletin koruma altına aldığı çocuklara yeterince sahip çıkamadığını gösterdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan 'Sokak Çocuklarına İlişkin Hizmet Geliştirme ve Yeniden Yapılandırma' adlı araştırmada, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) görevlerini yapamadığına, sokak çocuklarının uyuşturucu ve organ mafyasının tehdidi altında olduğuna dikkat çekildi.

2005 tarihli çalışmada eleştiriler şöyle sıralandı:
SHÇEK yasada belirtilen görevlerini yapamıyor
SHÇEK tarafından dağıtılan yardımların, personel ve aileler tarafından suistimal edildiğine inanılıyor
Hizmet sunan personel nitelik ve nicelik yönünden yetersiz
SHÇEK yurtları suça eğilimi artırmaktadır
Personel giderleri fazla olduğu için çocuk harcamaları yetersiz

Yeniden yapılanmanın şart olduğuna vurgu yapılan çalışmaya göre devletin sokak çocukları için izlediği politika da çağdaş olmaktan uzak. İçişleri Bakanlığı'nın dikkat çektiği diğer noktalar ise şöyle:
Sokak çocukları ciddi tehdit altında
Organizasyonlarda hantal görünüm var
Madde bağımlısı olan ve olmayan çocuklar aynı işlemlere tabi tutuluyor
Çocuklar riskli ailelere tekrar ve tekrar teslim ediliyor
Kurumlar şeffaf ve halka hesap verebilir yapıda değil
Çocukları suça iten aile ve çeteler yeterince takip edilmiyor
Sokak çocukları uyuşturucu ve organ mafyasının tehdidi altında

Çalışmada sokak çocukları ve korunmaya muhtaç çocukların yankı yaratan haberler sonrasında gündeme geldiği, sonrasında sorunun hemen unutulduğu da vurgulandı.

Malatya'daki dayak skandalı

Çocuk yurtlarında yaşananlar, 25 ekim salı akşamı Star TV'deki 'Deşifre' programında yayınlanan Malatya 0-6 Yaş Çocuk Esirgeme Kurumu'ndaki kimsesiz çocuklara dayak ve şiddet görüntüleriyle Türkiye gündemine oturmuştu.

Programın ardından Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü üç personel hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Soruşturma kapsamında dokuz kişi görevden uzaklaştırılmış, yedi kişi tutuklanmıştı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 81 ildeki valililik ve kaymakamlıklara bir genelge yollayarak, devlete sığınan bu insanların rencide edilmemesi ve Malatya'da yaşanan olayın tekrar edilmemesi uyarısında bulunmuştu.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber