Fişlenen öğretim üyeleri Aşkın davasında müdahil olmak istiyor

Haber Giriş : 11 Aralık 2005 01:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma Hastanesi'ne tıbbî cihaz alımında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan YYÜ Rektörü Yücel Aşkın'ın 14 Aralık'taki duruşmasına, fişlediği ileri sürülen öğretim üyeleri müdahil olmak için mahkemeye başvuruyor.

50 öğretim üyesinin Van Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurduğu, sayının mahkeme gününe kadar 80'i bulacağı belirtiliyor. Fişlenen öğretim üyeleri, özel hayatlarının gizliliğinin ihlal edildiği için mahkemede haklarını arayacaklarını dile getiriyor. Aşkın'ın siyasi ve dini görüşlerine göre fişlediği öğretim üyelerinin haklarını ise Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Hüsnü Tuna 4 arkadaşı ile savunacak. Rektör ve kendisiyle birlikte suçlanan 9 kişi 14 Aralık'ta hakim karşısına çıkacak.

Savcı Ferhat Sarıkaya'nın hazırlık iddianamesinde üniversite öğretim üyelerinden 418'inin fişlendiği belirtilmişti. İddianamede, kişiler arasında din, mezhep ve siyasi düşünceler sebebiyle ayrımcılık yapıldığı ve hizmetin icrasının engelleme çabasının olduğu belirtilmişti. İddianamede, kişilerin düşüncelerinden dolayı idari kadro almalarının engellendiği, YÖK Yasası'nın 7/L ve 13/b-4 maddelerinin dayanak gösterilerek öğretim üyeleri üzerinde manevi cebir ve tehdit aracı olarak kullanıldığı ifade edilmişti. Üniversite Jandarma Karakol Komutanı olan Saffet Kara aracılığıyla kişilerin özel hayatının gizliliği ihlal edilerek fişlendiği belirtilen iddianamede, Kara'nın emekli olduktan sonra üniversitenin Özel Güvenlik Birimi'nin başına getirilerek bu baskının devam edilmesine sebep olunduğu kaydediliyor.

Rektör Aşkın'a stent takıldı, sağlığı iyi

YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan Rektör Yücel Aşkın'ın kalbine dün özel stent takıldı. Başhekim Hüseyin Avni Şahin, Prof. Dr. Cevat Yakut öncülüğünde 5 kişilik bir ekiple başarılı bir müdahalede bulunulduğunu belirtti. Takılan stendin fiyatının 3-5 milyar lira arasında olduğu öğrenilirken, Aşkın'ın damarındaki yüzde 65 tıkanmanın önüne geçildiği ifade edildi. Aşkın, operasyonun ardından kardiyoloji yoğun bakım ünitesine, ardından kalp ve damar cerrahisi servisindeki odasına alındı. Öte yandan Rektör Aşkın'ın ilk duruşmasına çıkmasının zor olduğu öğrenildi. Rektör'ün monitör gözetiminde mahkemeye girebileceğini belirten doktoru Niyazi Güler'in aksine buna izin verilmeyeceği, mahkemenin ileri bir tarihe alınma durumunun söz konusu olduğu konuşuluyor. Edinilen bilgilere göre; mahkeme heyetinin Rektör'ün duruşmaya monitörle çıkmasının kamuoyunda masumiyet portresi çizeceğini düşündüğü, bu sebeple de izin verilmeyeceği dile getirildi. Aşkın, ihaleye fesat karıştırmak, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve evrakta sahtecilik yapmak suçlarından tutuklanarak Van M Tipi Cezaevi'ne konulmuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber