Doğunun kalbine taht kuran sıra dışı vali/ Video

Siirt Valisi Ahmet Aydın, 17 yıldır Güneydoğu'da görev yapıyor.. Güneydoğu macerası üniversiteyle başlayan valinin sıra dışı hayat hikayesi de ilgi çekiyor.

Haber Giriş : 16 Mart 2013 15:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahmet Aydın, sıra dışı hayat hikayesiyle dikkat çekiyor. 1967 yılında Denizli'nin Çivril ilçesi, Kıralan kasabasında dünyaya gelen Aydın, 1990 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. O gün bugündür tam 17 yıldır Doğu ve Güneydoğu'da görev yapıyor.

Bölge halkının kalbine taht kuran Ahmet Aydın, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Bingöl'de vali yardımcılığı görevlerini yaptı. Diyarbakırspor Kulübü Başkanlığı, Sur Belediye Başkanlığı görevi de yapan Aydın, İstanbul Vali Yardımcılığı sonrası 24 Ağustos 2010 tarihinde Siirt Valisi olarak atandı.

Evli ve 4 çocuk babası Vali Ahmet Aydın'ın eşi ise Diyarbakırlı. Babası ilk başta bu evliliğe karşı çıkmış. 6 ay Diyarbakır'a gitmeyen Aydın'ın babası, hakkını helal etmeyeceğini dahi söylemiş. Babasını eşinin ailesiyle tanıştırmaya ikna eden Aydın, Doğu-Batı kaynaşmasının güzel bir örneğini sergiliyor.

Uzun yıllar bölgede görev yapan Vali Aydın, vatandaş ile kurduğu diyaloglarla dikkat çekiyor. Kendi ifadesiyle Aydın, eskiden çatık kaşlı, tepeden bakan, milletini hakir gören insanların görev yaptığını belirterek, artık Anadolu evlatlarının iş başına geldiğini ifade ediyor. Siirt'te birbiri ardına gerçekleştirdiği projelerle halkın sevgisini kazanan Aydın, 'Işığını sevgiden alan şehir' sloganıyla Siirt'i geliştirmeye çalışıyor. Türkçe, Kürtçe, Arapça dilleriyle 'Siirt Üç Dilli Kardeş Şehir' olarak yoluna devam ediyor.

İşe şehrin logosunu değiştirmekle başlayan Vali Aydın, Siirtlilerin hem acılarını hem de mutluluklarını paylaşıyor. Siirt Müftüsü Faruk Arvas ile birlikte taziyeevlerini dolaşan Aydın, yeni doğanlar için ise ailelere bebek seti hediye ediyor. Kardeş Aile Projesi'yle 120 aile bir araya getirildi. Vali Aydın'la beraber bürokratlar, savcı, emniyet müdürü, jandarma komutanının kardeş ailesi bulunuyor. Kardeş aileler kura ile belirleniyor.

KİTAP OKUYANA OTOMOBİL

Vali Ahmet Aydın, Siirt'te okuma seferberliği de başlatmış. Geçen yıl 1 milyon kitap okumayı başaran Siirtliler, bu yıl 2 milyon kitap okumayı hedeflerine koymuş. 28 Şubat 2013 tarihi itibariyle 1 milyon 100 bin 430 kitap okunmuş durumda. Sınıf düzeyindeki her ayın birincilerine çeyrek altın, il genelinde en çok kitap okuyan öğrenciler yıl sonunda Cumhuriyet altını ile ödüllendiriliyor. Her ilçeden en çok kitap okuyan öğrencilere ise İstanbul gezisi hediye ediliyor.

Siirt'te bu yıl bir ilk de gerçekleştirilecek. 18 yaş ve üzeri tüm vatandaşlar arasında kitap okuma yarışması düzenlenecek. Yarışma büyük mutasavvıf İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 'Marifetname' adlı ünlü eserinden yapılacak. Birinci olana ise otomobil hediye edilecek.

KAFEDE TÜRKÜ MUHABBETİ

Vali Ahmet Aydın, şehirde kitap okunmasını yakından takip ediyor. Bunun için şehirdeki 8 kafede kütüphane oluşturulmuş. Burada vatandaşlar kitap okuyor. Zaman buldukça buralara ziyaretler yapan Aydın'ın vatandaşlarla yaptığı sıcak sohbet herkesten takdir topluyor. Gece gündüz Siirt sokaklarını dolaşan Vali Aydın'ı gören her vatandaş 'hoş geldin' diye karşılıyor.

Caffee Kültür'ü akşam ziyaret eden Siirt Valisi Ahmet Aydın, genç yaşlı demeden herkesle tokalaşıyor, hal hatır soruyor. Söz dönüp dolaşıp kitap okumaya geliyor. Aydın, "Kitap okuyor musunuz; yoksa okumuş gibi mi yapıyorsun?" diyerek takılıyor. Ardından esprili sohbet devam ediyor.

Vatandaşların sıkıntılarıyla yakından ilgilenen Vali Aydın, "Türkü söyleyecek var mı?" diye soruyor. İlk başta kimse türkü söylemeye yanaşmıyor. Sohbet devam ederken çaylar geliyor. Bir vatandaş, yoğun ısrarlar üzerine Arapça şarkı okuyor ve herkes alkış tutuyor. Vali de eşlik ediyor. Vali Aydın, bir vatandaşa "Sen güzel türkü söylüyormuşsun" deyip takılıyor. Kimse türkü söylemeye yanaşmayınca Aydın, "Ceho'nun kahvesine gidelim hep beraber." diyor.

Türkü söyleyen çıkmayınca dışarıdan bir vatandaş çağrılıyor. M. Macit Çiçek adlı vatandaş, 'Büşra Lene' adlı ilahiyi Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak söylüyor. Ortam bir anda manevi atmosfere bürünüyor. Vali Aydın, zaman zaman söylenene eşlik ediyor. Ardından Vali, müsaade isteyip mekandan ayrılıyor.

"AMACIMIZ HOŞ BİR SADA BIRAKMAK"

Siirt Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu ise, teşkilat olarak yaptıkları çalışmaları anlatıyor. Çocuklara yönelik birçok projeye imza attıklarını belirten Ekizoğlu, polisler için Kürtçe ve Arapça kursları açtıklarını ifade ediyor. Bölgede görev yaparken vatandaşlarla iyi iletişim kurmada yöre halkının dilinin kullanılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Ekizoğlu, halk için görev yaptıklarının altını çiziyor.

Meslektaşlarına sürekli "Biz burada gelip geçiciyiz. Amacımız hoş bir sadâ bırakmak." dediğini aktaran Ekizoğlu, yakında yapacakları yeni bir projenin daha müjdesini veriyor. Polislerin, mağdurlar ile şikayetçilerin ifadelerinin evlerinde alınacağını açıklıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber