Yerel seçimde 4 partinin genel hesabı

Türkiye seçim sathı mahalinde... Art arda gelecek üç sandık, aynı zamanda siyasetin de kaderini belirleyecek. Kritik eşik, 2014 Mart'ında yapılacak yerel seçimler. Zira Meclis'teki dört siyasi parti de şunun farkında; genel seçimde galibiyetin tek yolu yerelde elde edilecek zafer

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Mart 2013 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yerel seçimde 4 partinin genel hesabı

ÜÇ SEÇİM İÇİN TEK KAMPANYA

2014'ten itibaren art arda yapılacak üç seçim, 'siyasetin sırat köprüsü' olacak. Yerelde, genelde ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde galip gelenler, Türkiye'nin dönüşümünde yetki sahibi olacak. Başarısız olanlar için ise yolun sonu görünecek! Bu sürecin kilit ismi hiç şüphesiz Başbakan Erdoğan olacak. Erdoğan'ın önünde 'üç bilinmeyenli denklem' çözüm bekliyor; İmralı süreci, yeni anayasa ve başkanlık, Abdullah Gül'ün Köşk adaylığı.

SİNİR UÇLARINA DOKUNACAK

- BAŞBAKAN, toplumun ve muhalefetin sinir uçlarına dokunan denklemi çözme çabasında. Riski de üstlendi. Terör örgütüne silah bıraktırmayı amaçlıyor. Bunu sağlarsa tarihe geçecek. İmralı sürecine paralel işleyen anayasa için de mart sonu kritik tarih. Dört parti uzlaşamazsa,

AK Parti teklifini Meclis'e gönderecek. BDP'yle TBMM'de 330 rakamına ulaşıp referandumun zorlanması ihtimali, yüksek perdeden dillendiriliyor. Bu adım hayata geçirilmese dahi "Biz gereğini yaptık, muhalefet sözünde durmadı" argümanı için altyapı oluşmuş olacak. İki konudaki başarının rüzgarıyla 'Köşk sorunsalı'nın otomatik olarak çözüleceği görüşü hakim.

HEDEF OYLARIN YÜZDE 50'Sİ

- BU tartışmaların gölgesinde AK Parti, 'üç seçime tek kampanya' formülünü devreye soktu bile. Hedef, oyların en az yüzde 50'sini almak. Her ay, yurt genelinde yapılan anketlerin sonuçları masaya yatırılıyor. ANAR, Pollmark ve Denge Araştırma'nın verileri, AK Parti'nin bugünkü oy oranını yüzde 50-53 bandında gösteriyor. Partinin 3-4-5 Mayıs'ta Kızılcahamam'da yapacağı kamp da rotayı şekillendirmek adına kritik önemde.

- PARTİ kulislerinde en çok tartışılan noktalardan biri de 2015'teki genel seçimlerin öne çekilip çekilmeyeceği. Zira AK Parti'de 73 isim 'üç dönem kuralı'na takılıyor. Bakanlardan önemli kısmı 'büyükşehir başkan adayı' yapılacak. Erdoğan'ın 'Köşk adaylığı' da hesaba katıldığında, genel seçimlerin öne çekilmesi sürpriz olmaz!

BAKANLARA BÜYÜKŞEHİR YOLU

- YEREL seçimler için adaylar da şimdiden konuşulmaya başlandı. Binali Yıldırım'ın İzmir değil, İstanbul'dan adaylığı gündemde. Kadir Topbaş'a Meclis yolu görünüyor. Egemen Bağış'ın Ankara'dan, Recep Akdağ'ın Erzurum'dan, Ertuğrul Günay'ın Antalya'dan, Galip Ensarioğlu'nun ise Diyarbakır'dan adaylığı konuşuluyor. İzmir için İlknur Denizli ile Rıfat Sait'in adı geçiyor. Tekrar AK Parti'ye dönen Eşref Fakıbaba'nın Şanlıurfa adaylığı kesin gibi.

- YEDİ aşamada belirlenecek adaylar için anketler yapılıyor. Ardından temayül yoklamaları olacak. İl koordinatörlerinin raporları, Genel Merkez yöneticilerinin görüşleri, MKYK ve MYK'nın tespitleri Başbakan Erdoğan'a sunulacak. Erdoğan da listelere son şeklini verecek. (HAKKI KURBAN - ANKARA)

YEREL SEÇİM İKTİDARIN PROVASI

Ana muhalefet, seçim stratejisini üç dev metropol İstanbul, Ankara ve İzmir'den 'en az ikisini kazanma' hedefine oturttu. CHP'de seçimlere bir yıl kala yapılan projeksiyonda öne çıkan başlıklar şöyle:

EN AZ İKİ BÜYÜKŞEHİR

- GENEL Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları yerel seçimleri 'genel iktidar' için bir prova olarak görüyor. Çünkü 2014 Mart'ındaki bir seçim yenilgisinin yaratacağı siyasi iklimle 2015'deki genel seçimlerin kazanılamayacağını gayet iyi biliyorlar. 1989'da ANAP'a karşı elde edilen yerel seçim başarısını baz alan parti yöneticileri, AKP'ye karşı sağlanacak başarının da bir yıl sonraki Türkiye iktidarı için 'anahtar' olabileceğini öngörüyor.

- CHP kurmayları, üç büyük metropolü hedef haline getirmiş durumda. Strateji, İzmir'i elde tutup bunun yanına İstanbul veya Ankara'yı eklemek. Parti yönetimi İstanbul için oldukça iyimser. "İstanbul'u alan, Türkiye'yi yönetir" eksenin konuya yaklaşan CHP'liler, 'doğru aday' mesaisine şimdiden başlamış durumda.

- İSTANBUL için partili olmayan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve grup başkanvekilleri Muharrem İnce ile Akif Hamzaçebi'nin adı konuşuluyor. Tekin 'parti içinde' olmanın avantajı ve eski il başkanlığı deneyimiyle Kılıçdaroğlu'na 'Seçim ancak benimle kazanılır' mesajı veriyor. Ancak medya/kamuoyu desteği açısından Sarıgül'ün 'daha önde' bir algısı olduğunun da bilincinde. Kılıçdaroğlu'nun 'Sarıgül sarmalı'nı nasıl aşacağını herkes merak ediyor.

ADAYLAR ÜÇLÜ TESTTEN GEÇECEK

- ANKARA için eski tüfeklerden Eşref Erdem ile Ankara Milletvekili Levent Gök kulislerde konuşulan iki isim. Kılıçdaroğlu'nun, Erdem'i gündeminin ilk sıralarına aldığı belirtiliyor. İzmir'de Aziz Kocaoğlu, Eskişehir'de Yılmaz Büyükerşen, Ordu'da Seyit Torun, Aydın'da Özlem Çerçioğlu'nun adaylıkları banko!

- KILIÇDAROĞLU'NUN, 'Başkanlık' isteyen vekillere sadece İstanbul, Ankara için vize vereceği, diğer illerdeki talepleri geri çevireceği belirtiliyor. CHP, tüm adayların belirlenmesinde anket, mahalli destek ve örgüt eğiliminden oluşan 'üçlü test' uygulayacak.

CHP LİDERİNİN KADER SEÇİMİ

- CHP içinden ve dışından yapılan yorumların ortak noktası, yerel seçimlerin Kemal Bey'in siyasi kaderini belirleyeceği yönünde. Şimdiye kadar olağan / olağanüstü dört kurultay yapan, tüzüğü sil baştan değiştiren, örgütleri yenileyen, genel seçim ve referandum deneyimi edinen Kemal Bey için seçim başarısı zorunluluk haline gelmiş durumda. Aksi halde Kılıçdaroğlu'nun koltuğunda rahat oturamayacağı kesin. (A. REZZAK ORAL - ANKARA)

9 IŞIKTA HEDEF 9 BÜYÜKŞEHİR

MHP, yerel seçimlere, genel seçim havasında hazırlanıyor. 2014 Mart'ında yapılacak mahalli idareler seçimlerinde AKP'nin olası bir puan kaybının birkaç ay sonraki cumhurbaşkanlığı seçimini önemli oranda etkileyeceğini düşünen parti yönetimi, 1 Ocak itibarıyla çalışlamalara başladı. 24 Ocak'ta Söğüt'teki mitingle seçim startı veren MHP, teşkilat görüşleriyle anketlerin örtüştüğü yerlerde aday açıklamalarına başladı.

30 MART'TA ANTALYA'DA...

- 30 Mart'ta belediye başkanlarıyla Antalya'da toplanacak olan parti yönetimi, yine yerel yönetimlerden gelen raporlar doğrultusunda başkanların karnelerini verecek. Burada ayrıca partinin yerel seçim stratejisi paylaşılacak, 'MHP'li bir belediye nasıl olmalı?' sorusu yanıtlanacak.

TEŞKİLATLARA İNİSİYATİF

- PARTİNİN kurucu genel başkanı merhum Alparslan Türkeş'in 9 ışık doktrinini şiar edinen parti, 9 ilde büyükşehiri alabilmek için iddialı çalışmalar yapıyor. Bu iller, MHP'nin geleneksel olarak güçlü olduğu Adana, Antalya, Hatay, Mersin. MHP'nin kazanmayı istediği diğer büyükşehirler ise Ankara, Aydın, Sakarya, Samsun, Kocaeli. Diğer illerde de analizler tamamlandı. 2009'da en iyi oy alınan yerler, az farkla kaybedilen belediyeler, parlamento dışı partilerden seçilen belediye başkanları gibi istatistiki çalışmalar yapılıyor. Adaylar konusunda da teşkilatlara inisiyatif tanındı. "Üzerinde ittifak ettiyseniz adayınızı getirin, açıklayalım" diyerek örgütlere mesaj veren Genel Merkez, nisan ayında bazı illerde belediye başkan adaylarını açıklayacak. Partinin yerel seçimlerde kullanacağı seçim şarkısı da belirlendi.

TARİHİMİZİN EN YÜKSEK OYU

- MHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Büyükşehir Yasası'nın iktidarın aleyhine döneceği konusunda iddialı: Bu yasa, yerel seçimde milletten dönecek. MHP, 44 yıllık tarihi boyunca genel seçimler dahil en yüksek oyu, bu seçimde alacak. (VOLKAN YANARDAĞ - ANKARA)

OYLAR ÇÖZÜM UMUDUNA BAĞLI

BDP'nin yerel seçimlerdeki oylarını seçmenin 'çözüm'e ilişkin umudu ya da umutsuzluğu belirleyecek. AKP'nin yerel seçimlerden 1. çıkması ihtimalini gözeten BDP'yi 'Özgür-demokratik yerel yönetimler modeli' kurtaracak. Büyükşehir düzenlemesinin dezavetajlarını avantaja çevirmek de öncelikli strateji olacak.

SEÇİM STARTI NİSANDA

- BDP yerel seçim startı için nisanı bekliyor. Ancak seçmenin eğilimini ölçmek için ön hazırlıklar sürüyor. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da anket-analiz ve fizibilite çalışmaları başladı. BDP, adaylarını yaklaşık 30 kişiden oluşacak Yerel Yönetimler Seçim Komisyonu'nun kararıyla belirleyecek. Ancak adayları duyurmak için ekim ayı beklenecek. Anket ve analizler de en çok bu noktada işe yarayacak. İl ve ilçelerin demografik-sosyolojik yapısına bakılacak. Komisyon, adayları da aynı çalışma sonuçlarına bakarak eleyecek. Seçim şarkısı ve sloganların kamuoyuna duyurulması için de yine nisan ayı beklenecek.

AKP EN GÜÇLÜ RAKİP

- İMRALI görüşmeleriyle başlayan yeni sürecin, diyalog ekseninde devam etmesiyle Türkiye'nin en önemli siyasal aktörlerinden biri haline gelen BDP, yerel seçimlerde bunun meyvesini yiyecek. Ancak cesur adımlar atan AKP tam da bu nedenle Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da BDP'nin karşısındaki en güçlü rakip olacak. BDP, örgütlü gücünün bulunduğu iller dışında Konya, Aydın, Manisa, Mersin, Adana'yı da kazanmaya yoğunlaşacak.

GÜÇLÜ YEREL YÖNETİM KOZU

- CHP ve MHP'yi, İmralı sürecine ilişkin tutumlarının oy kaybına neden olacağı düşüncesiyle rakip görmeyen BDP'nin AK Parti'ye karşı en önemli iki silahı Büyükşehirler Yasası ile 'Özgür Demokratik Yerel Yönetimler Modeli' olacak. BDP, yerel seçim çağrısını 'Bölgesel, idari, mali özerklik nasıl uygulanabilir?' sorusu üzerinden kurgulayarak, yerel yönetimler modelini hayata geçirmek için çalıştıklarını vurgulayacak.

- Büyükşehir Belediyesi Yasası'nı fırsata dönüştürmeyi planlayan BDP, modelin yeni duruma uygunluğunu anlatacak. BDP'yi tüm bu çalışmaları yaparken en çok zorlayacak şey ise alamadığı hazine yardımı. (YELDA GÖKDAĞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber