TEB: İlaç Fiyat Kararnamesi revize edilmeli

Türk Eczacıları Birliği (TEB), yurt dışından getirilen ilaçların temininde şu an için sıkıntı olmadığını; ancak ilaç fiyatlarındaki düşüşün üreticilerin piyasadan ilaçları çekmesine yol açabileceğine işaret ederek, ''İlaç Fiyat Kararnamesi''nin revize edilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2013 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TEB: İlaç Fiyat Kararnamesi revize edilmeli

TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kasım 2011'de yapılan İlaç Fiyat Kararnamesi ile ilaç fiyatlarının çok ciddi oranlarda düşürüldüğünü anımsattı. Başta kanser olmak üzere kimi ilaçların yurt içinde temin edilmesinin altında ''fiyat politikasının'' yattığını ifade eden Kızılay, fiyat üzerinde uzlaşma sağlayamayan imalatçı firmaların ilaçlarını Türkiye'ye sokmadığını söyledi.

Vatandaşların erişiminde sıkıntı olmaması için TEB olarak yurt dışından ilaç ithal ettiklerini belirten Kızılay, bunların önemli bir bölümünün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamında olduğunu, ancak bir bölümünü vatandaşın karşılaması gerektiğini anlattı.

Kızılay, SGK'nın Kasım 2011'de ''çok dramatik bir fiyat düşüşü'' yaptığını anımsatarak, Türkiye'de ilaç fiyatlarının 5 referans ülke içerisinde genellikle Yunanistan ve Portekiz'e göre belirlendiğini söyledi. Türkiye'de bir ilacın, referans ülkedeki fiyatının yüzde 60'ı oranında satılması gerektiğini dile getiren Kızılay, ''Örneğin, Portekiz'de imalatçı fiyatı 100 TL olan bir ürün, Türkiye'ye geldiğinde en az 60 liradan satılmak zorundadır. İlaç fiyatı, referans fiyatının yüzde 60'ının altına da indiğinde global firmalar, ilaçlarını Türkiye'ye getirmemeye başladı'' dedi.


*TEİS: İlaç fiyatları artmadı, yüzde 90 azaldı

*TEB: Eczacılar eşdeğer ilaç verebilme yetkisi ve bilgisine sahip


-En ucuz teklif SGK'ya sunuluyor-

Kızılay, kanser tedavisinde başta olmak üzere daha önce Türkiye'de her eczaneden kolaylıkla alınabilen kimi ilaçların, şu an yurt dışından ithal edilmek zorunda olduğunu söyledi. Bu ilaçların önemli bir bölümünün Türkiye'de satışı olduğu dönemden daha yüksek fiyata getirilebildiğini ifade eden Kızılay, ilacın en ucuz fiyata getirilebilmesi için birçok ülkede araştırma yapıp teklif aldıklarını ve en ucuzunu SGK'ya sunduklarını belirtti.

Türkiye'de ruhsatlı olan ancak bulunmadığı için kara borsadan ilaç alımını engellemek için yurtdışından ithal getirilen ilaçlar içerisinde piyasada olduğu döneme oranla daha ucuz fiyatlılarının da bulunduğunu ifade eden Kızılay, ''Kan hastalıklarının tedavisinde kullanılan 'dacarbazin' etken maddeli ilacın 18 Kasım 2011 tarihinde eczanelerdeki satış fiyatı 52 lira 15 kuruştu. Piyasadan kalkınca şu anda 57 avroya çıktı. Bu ilaç, fiyat gerekçesiyle piyasadan kalktı ve şimdi daha fazla fiyata temin edilebiliyor, yurt dışından gelen ilaçların geri ödeme listesinde de değil, vatandaştan çıkıyor. Ama bunun yanı sıra kanser tedavisinde kullanılan başka ilaç var ki onun satış fiyatı 42 TL iken TEB 16.63 avroya getiriyor'' diye konuştu.

İlacın ithalinde belli bir prosedürün takip edilmesi gerektiğini, bu nedenle de ilacın ülkeye giriş fiyatının yüksek olduğunu belirten Kızılay, şunları kaydetti:

''İlaç, örneğin ABD'de üretiliyor ve çeşitli ülkelerde distribütörleri oluyor. Avrupa kıtasından bir ülkenin ilacı talep etmesi halinde ilacın sadece örneğin Almanya distribütörlüğünden karşılanması zorunluluğu bulunuyor ve kota koyuluyor. Bu durumda da ilaç ithal edilmek istendiğinde iç piyasada bulunduğu dönemdeki fiyatından çok daha yüksek oluyor.

Çünkü, bir yere distribütörlük verildiğinde fiyat esnekliği sıfır oluyor. Kimi zaman öyle bir durum oluyor ki, İlacın yurt dışında ruhsat sahibi değişiyor, fiyat bir anda 5-10 kata çıkabiliyor'' diye konuştu.

-''İlaç fiyatlandırma politikası, revize edilmeli''-

Her şeyin bir değeri olduğunu ve değerinin altında bir fiyatın sorunların yaşanmasına yol açabildiğini vurgulayan Kızılay, şöyle devam etti:

''İlacın fiyatının olması gerekenin çok daha altında tutulması arzı etkiler ve talep yükselir. Talebin yükselmesi de sıkıntıyı yaratır. Bu nedenle ilaç fiyatlandırma politikası, revize edilmeli. Çünkü, en ucuz Avrupa ülkesinden yüzde 40-60 daha ucuza fiyatlandırma yapılması halinde, sürdürülebilirlik sağlanamaz.

İlaç Fiyat Kararnamesi'nde düzenleme yapılmalı, ıskonto konusu SGK ile ilaç şirketleri arasında ayrı ayrı belirlenmeli. Çünkü ilaç firmalarının pazar içindeki payları ve büyüme oranları farklı, yapmaları gereken ıskonto da farklı olmalı. Bunu da yapacak olan yer Ekonomi Koordinasyon Kurulu'dur.

Şu anda ilaç temininde kayda değer bir sıkıntı yok. Bazı ilaç lobileri tarafından özellikle son günlerde büyük bir kriz varmış gibi izlenim oluşturulmaya çalışılıyor; Birlik piyasada bulunmayan ilaçları temin ederek emniyet supabı görevi görüyor. TEB kaçak yollardan ilacın gelmesini engelliyor ve yurt dışından ithal ediyor. Ancak, bu taşıma su ile değirmen döndürmeye benziyor. Fiyat politikasında düzelme olmazsa, sıkıntı olmasından endişeliyiz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber