Memurluğu bıraktı, yarım asırlık araçlara hayat veriyor

Balıkesır'in Edremit İlçesi'nde oto tamircisi Mustafa Olcay, hurdaya çıkan yarım asırlık arazi araçlarını yenileyip çalışır hale getiriyor

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Mart 2013 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memurluğu bıraktı, yarım asırlık araçlara hayat veriyor

. 20-30 yaş üzeri otomobillerin hurdaya ayrılmasından sonra birçok kişi araçlarını yenilese de özellikle arazi taşıtları tutkunlarının orijinalden vazgeçmediğini belirten 44 yaşındaki Olcay, "Bu benim için, para kazanmaktan öte de bir tutku. Bunun için Tapu Kadastro Müdürlüğü'ndeki işimden ayrılıp, tamirciliğe başladım. İstanbul ve Ankara'dan gelen müşterilerim var" diye konuştu.

Tapu Kadastro Müdürlüğü'nda memurken görevini bırakıp, Edremit İlçesi'nde, babasından demir atölyesinde arazi taşıtlarına hayat veren oto tamircisi Mustafa Olcay, ilk olarak babasına ait 1957 model 'Willys' marka arazi cipini aslına uygun olarak yeniden düzenlediğini ifade etti. Yaptığı yenilemenin cip sahipleri tarafından çok beğenildiğini, 15 yıl önce eğitimini aldığı mesleği bırakarak babasından kalan demir atölyesinde özellikle 'Jeep' ve 'Willys', 'Land Rover' marka araçları aslına sadık kalarak topladığını dile getiren Olcay, yoğun ilgi gördüklerini belirtti. Olcay, "Eski arazi taşıtları günümüzde çok revaçta. Bunun için cip kullanıcıları 40-50 yıllık, özellikle Silahlı Kuvvetler'in hurdaya çıkarttığı araçları satın aldıktan sonra, hiçbir masraftan kaçınmadan modifiye ettiyor. Birçok parçasını kendimiz, el işçiliği ile yeniden yapıyoruz. Orijinaline uygun olarak yeniden düzenlenen 1945-1950 model bir ciple, 3-4 tane yeni otomobil alınıp satılabilir. En kıymetlileri ise 1940 ve 1945'li yıllarda üretilenleri, yani savaş görmüş olanları" dedi.

PARASI OLANLARIN TUTKUSU

Aslına uygun olarak yeniden düzenlenen arazi taşıtların gündelik yaşamda kullanılmaktan daha çok koleksiyon amaçlı alınıp satıldığını dile getiren Olcay, "Bu taşıtların sahipleri, yılda bir iki kez, hava güzel olunca, biraz gezinip araçlarını tekrar garaja çekiyor. Parası olanların tutkusu. 3-4 tane cipi olan tanıdıklarım var. Bir çeşit koleksiyon yapıyorlar. Bu güne kadar 40'ın üzerinde çeşitli markalarda arazi taşıtını aslına uygun olarak yeniden düzenledim. Bunların ikisini de Danimarka'ya gönderdik" diye konuştu.

Elinde bütün arazi çeşitlerinin geçmişten bugüne kadar gelen proje ve fotoğraflarının bulunduğunu kaydeden Olcay, "Birçoğunun parçasını el yapımı üretiyoruz, bazılarını da hurdaya çıkartılan araçlardan topluyoruz. Bazen bir aracı yenilemek bir yılımızı dahi alabiliyor. Müşterilerim arasında modifiye (Motorun gücünü artırmak, fren sistemini güçlendirmek, kabin ve karoserde bir takım değişiklikler yapmak, aracın daha süratli görüntüsü ve hızıyla dikkati çekecek hale getirilmesi için yapılan değişiklikler) yaptırmak isteyenler de oluyor ama benim asıl tutkum, aslına uygun olarak yeniden yapmak" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber