CHP, AİHM düzenlemesini Anayasa Mahkemesine götürdü

AİHM'e Yapılmış Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun'a iptal istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2013 17:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, 6384 sayılı ''Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Yapılmış Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun''un, yapılacak müracaatlar hakkında karar verecek komisyonun oluşumuna ilişkin maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, başvuruya ilişkin dilekçeyi, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na sundu.

Mahkemeden ayrılırken gazetecilere açıklama yapan Öztürk, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) hakkında en çok ihlal kararı verilen ülke olduğunu belirtti.

AİHM'in birikmiş dosyaların iç hukuk yolları kullanılarak azaltılması için Türkiye'ye öneri getirdiğini anımsatan Öztürk, bu nedenle ilgili Kanun'un çıkarıldığını söyledi.

Öztürk, Kanun'un ''komisyon ve çalışma esaslarını'' düzenleyen 4. maddesinin birinci fıkrasında, ''Kanun kapsamında yapılacak müracaatlar hakkında karar vermek üzere Bakanlığın merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında çalışan hakim ve savcılar arasından Adalet Bakanı tarafından atanacak dört kişi ile Maliye Bakanı tarafından Maliye Bakanlığı personeli arasından atanacak bir kişiden oluşan toplam beş kişilik bir Komisyon kurulur. Komisyon Başkanı bu üyeler arasından Adalet Bakanı tarafından seçilir'' hükmünün yer aldığını hatırlattı.

AİHM'in Türkiye'den yargılama hakkına ilişkin etkin bir iç hukuk yolunun düzenlenmesini istediğini belirten Öztürk, bu düzenlemenin de ''etkin ve adil'' olmasını ilke olarak kabul ettiğini vurguladı.

Öztürk, ''Bu anlamda karar verecek makamın, adil yargılama yapacak bağımsız bir organ olması zorunludur. Ancak Kanun'da öngörülen komisyon, bağımsız bir komisyon olmadığı gibi adil yargılamayı sağlayacak nitelikte ve yetkin de değildir. Komisyonun tamamen Adalet Bakanlığı'nca atanacak memurlardan oluşması AİHM'in öngördüğü amaca, Anayasa'nın 90. maddesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne açıkça aykırılık oluşturmaktadır'' diye konuştu.

Muhabir: Aylin Sırıklı Dal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber