AK Parti Bakanlarının bir yıllık karnesini görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 01 Aralık 2003 23:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti Bakanlarýnın bir yýllýk karnesini görmek için tıklayın.

AK Parti, 3 Kasým 2002 seçimleriyle tek baþýna iktidara geldikten sonra 58. ve 59. hükümetlerle bir yýlýný doldurdu.18 Kasým'da kurulan Abdullah Gül hükümeti 28 Kasým'da TBMM'den güvenoyu alarak 4 ay görevde kaldý.Gül'ün Baþbakanlýðý'nda kurulan 58. hükümette bakan olarak görev yapan isimlerden Ertuðrul Yalçýnbayýr, Yaþar Yakýþ ve Ýmdat Sütlüoðlu 59. hükümette yer almadý.


RECEP TAYYÝP ERDOÐAN

58. hükümetin 11 Mart'ta bitmesinden sonra 59. hükümetin Baþbakaný olarak görev yaptý. Ýç ve dýþ politikada zor bir yýlý geride býrakan Erdoðan, performansý ile herkesi þaþýrttý. Son yýllarda içine kapanan bir görüntü çizen Türkiye, Erdoðan'ýn Baþbakanlýðý döneminde aktif ve belirleyeci bir ülke konumuna geldi. AB üyeliði konusunda Avrupa ülkeleri nezdinden yürütülen çalýþmalarý, arkaya arkaya yaþanan tezkere tartýþmalarý, AB Uyum Yasalarý, Anayasa deðiþiklikleri Erdoðan'ýn ajandasýnda yer alan konularýn baþýnda yer aldý. Erdoðan, yurt içinde ve dýþýnda yaptýðý seyahatlarla 9. Cumhurbaþkaný Süleyman Demirel'i bile geride býraktý. Günün 16-17 saatini çalýþarak geçiren Erdoðan, 9:00-10:00 gibi baþladýðý mesaisini gecenin ilerleyen saatlarine kadar taþýdý.

ABDULLAH GÜL

18 Kasým 2002'de 58. hükümetin Baþbakaný olarak görev alan Abdullah Gül, 59. hükümetle birlikte Dýþiþleri Bakaný ve Baþbakan Yardýmcýlýðý'na kaydýrýldý. Hem Baþbakanlýðý hem de Dýþiþleri Bakanlýðý döneminde AB üyeliði, Irak, Kýbrýs baþta olmak üzere önemli konularda sýkýntýlý günler yaþadý. 3 Kasým öncesinde ve sonrasýnda çekilmiþ fotoðraflarý saçlarýnda düþen aklarýn sayýsýnýn arttýðýný gösteriyordu. Erdoðan ve Gül'ün dýþ politikada izlediði çizgi Türkiye'nin yanýbaþýnda yaþadýðý savaþtan en az zararla kurtulmasýný saðladý.

ABDÜLLATÝF ÞENER

AK Parti'nin kurduðu iki hükümette de Devlet Bakaný ve Baþbakan Yardýmcýsý olarak görev aldý. Abdullah Gül hükümeti döneminde Özelleþtirme Ýdaresi Baþkanlýðý Þener'e baðlý idi. Ancak bazý özelleþtirme ihalelerinde 'sorun' yaþandýðý için bu kurum daha sonra Maliye Bakaný Kemal Unakýtan'a verildi. Bu olaydan sonra sürekli olarak "Þener'in eski gücü kalmadý" yorumlarý yapýldý. Þener ise siyasette hýrsý olmadýðýný 'sade bir vatandaþ olarak' yaþamýný sürdürebileceðini belirterek iddialarý dikkate almadýðýný vurguladý. Siyasete üniversiteki görevinden ayrýlarak girmesine raðmen üç dönem milletvekilliði ve Refahyol hükümeti döneminde Maliye Bakanlýðý yapan Þener, bürokrasi üzerinde hakimiyetini kýsa sürede kurdu. Þener, bakanlýðýnýn 'ilgili kurumu' olan Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) eski Baþkaný Engin Akçakoca ile bir ilke imza attý. Akçakoca, istifa ettiðini Þener'le ortak basýn toplantýsý yaparak kamuoyuna duyurdu. Türkiye'nin dýþ politikasýnda önemli kararlar vermesi gereken Kýbrýs ile ilgili eþgüdümde Þener de sorumlu.

MEHMET ALÝ ÞAHÝN

58 ve 59. hükümette Devlet Bakaný ve Baþbakan Yardýmcýsý olarak yer aldý. Her iki kabinenin de 'atom karýncasý' benzetmesini yapmak yanlýþ olmaz. Þahin'in bakanlýðýna Vakýflar Genel Müdürlüðü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüðü, Devlet Personel Baþkanlýðý gibi kurumlar baðlý. Ayný zamanda Parlamento ile iliþkilerden sorumlu olan Mehmet Ali Þahin, önemli tasarýlarýn çalýþmasýný yürüten 2-3 isimden biri. Þahin, her hafta Cuma günü TBMM'de AK Parti Genel Sekreteri Ýdris Naim Þahin, Grup Baþkanvekili Faruk Çelik ile 'haftanýn gündemini' belirliyor. Spordan sorumlu olan Bakan Þahin, yurt içi ve dýþýndaki önemli spor etkinliklerine de katýlýyor. Bakan Þahin bir koltuða 7 karpuz sýðdýranlardan.

BEÞÝR ATALAY

58. hükümetin Milli Eðitim Bakaný olarak Çankaya Köþkü'ne ismi sunulunca Cumhurbaþkaný Sezer'in vetosunu yedi. Ýki hükümette Devlet Bakaný olarak görev alan Beþir Atalay, Türkiye'nin 80. yýl kuruluþ yýldönümü etkinlikleri projesini yürütüyor. Atalay, Baþbakan Erdoðan'ýn talimati ile kendisine baðlý olan Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma Fonu'nun imkanlarýndan fakir halka daha fazla ödenek ayýrdý. Sessiz kiþiliði ile tanýnan Atalay'ýn en önemli sýkýntýsý TRT. TRT Genel Müdürlüðü'ne, yasalardaki yetersizlik nedeniyle AK Parti iktidarýnýn üzerinden bir yýl geçmesine raðmen atama yapýlamadý.

ALÝ BABACAN

Kabinenin en genç bakaný. AK Parti'nin 'süper ekonomi bakanlýðý' projesinde yer alan önemli kurumlar Babacan'a baðlý. Babacan, genç olmasýna raðmen hükümetin IMF ile iliþkilerini aksatmadan yürütülmesinde etkili oldu. Babacan, ekonomideki dengelerin rayýna oturtulmasýnda reel politikalar takip etti. Irak Savaþý öncesinde ABD ile yürütelen ekonomik pazarlýklarda ön plana çýktý. Babacan, yoðun çalýþma temposunun içinde, ikinci defa baba olmanýn mutluluðunu yaþadý.

MEHMET AYDIN

Mehmet Aydýn, iki hükümet döneminde de Devlet Bakaný olarak görev aldý. Aydýn'a Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý baðlý. Aydýn'ýn talimatlarý konusunda Diyanet'te önemli yapýlanma gündemde. Kamuoyunda fazla açýklama yapmamasýyla dikkat çeken Mehmet Aydýn, sessiz çalýþmasý ile kabinenin farklý bir üyesi olarak göründü.

GÜLDAL AKÞÝT

AK Parti hükümetlerinin tek kadýn bakaný. 58. Hükümet'te Turizm Bakaný olan Akþit, 59. Hükümet'te Kadýndan Sorumlu Devlet Bakaný oldu. Kadýnýn Statüsü ve Sorunlarý Genel Müdürlüðü ile Aile Araþtýrma Kurumu Teþkilat Kanunlarýnýný hazýrlayarak Meclis'e gönderdi. Türk Ceza Kanunu'nda kadýnlara yönelik maddelerin düzeltilmesi için bir komisyon oluþturarak, hazýrlanan raporu Adalet Bakanlýðý'na iletti. Özürlüler Yasa Tasarýsýný hazýrlayarak tartýþmaya açtý.

VECDÝ GÖNÜL

Ýki hükümet döneminde Milli Savunma Bakaný olarak görev yaptý. 58. hükümetin listesini Sezer'e sunduðunda Gönül, Dýþiþleri Bakanlýðý için öneriliyordu. Ancak Sezer'in müdahalesi ile Yaþar Yakýþ-Vecdi Gönül arasýnda kaydýrma yapýldý. Gönül, kamuoyunun gündemine herhangi bir tartýþma ve olayla gelmemeye özen gösterdi.

ABDÜLKADÝR AKSU

Hem Gül hükümeti hem de Erdoðan hükümetinde Ýçiþleri Bakaný olarak görev aldý. Valiler kararnamesi nedeniyle Çankaya Köþkü'yle sýkýntýlar yaþadý. Sonuçta ortaya çýkan atama listesi AK Parti ve kamuoyunu tatmin etmedi. Bakanlýk çalýþmalarý baþta atamalar olmak üzere parti tabanýndan fazla olumlu bulunmuyor. Son dönemde Türkiye'nin ve dünyanýn gündemine oturan terör belasý Aksu'nun da baþýný aðrýtýyor.

KEMAL UNAKITAN

3 Kasým 2002 seçimlerinden sonra sade bir vatandaþtý. Erdoðan'ýn yerine Ýstanbul'dan aday gösterildikten sonra yýldýzý parladý. 58 ve 59. hükümetler döneminde Maliye Bakanlýðý yaptý. Kabinenin en renkli kiþisi. Zaman zaman Özalvari tavýrlarý ile dikkat çekti. Özelleþtirme Abdullatif Þener'den alýnarak Unakýtan'a baðlandý. Orman vasfýný yitiren arazisi nedeniyle uzun süre CHP'nin eleþtirdiði isimlerden biri oldu.

KÜRÞAD TÜZMEN

Kabinenin en renkli isimlerinden biri. Dýþ Ticaret Müsteþarlýðý ve Gümrük Müsteþarlýðý kendisine baðlý olan Kürþat Tüzmen, seyyah bakanlardan. Yurt içi ve dýþýnda Türkiye'nin ihracaatýný artýrmak için çalýþmalar yürüten Tüzmen, kamuoyunda yaptýðý sporlarla da gündemde kaldý.

HÜSEYÝN ÇELÝK

58. hükümette Kültür Bakaný olarak görev alan Hüseyin Çelik, 59. hükümette Milli Eðitim Bakanlýðý'na kaydýrýldý. Çelik, Milli Eðitim Bakaný olduktan sonra baþýný YÖK tartýþmalarýndan kurtaramadý. Zaman zaman verdiði demeçler deðiþime direnen çevrelerin tepkisini çekti. Çelik'in döneminde ilköðretim öðrencilerine ücretsiz ders kitabý daðýtýldý. 10 bin fakir öðrencinin özel okullarda okutulmasý projesi ise Danýþtay engeline takýldý.

CEMÝL ÇÝÇEK

58 ve 59. hükümetler döneminde Adalet Bakaný olarak görev aldý. 59. hükümet döneminde da Hükümet Sözcülüðü'nü üstlendi. Arka arkaya çýkarýlan AB'ye uyum paketleri, Anayasa deðiþiklikleri ve önemli kanun tasarýlarýnda aktif görev yaptý.

ZEKÝ ERGEZEN

Ýki kabinede de Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakaný olarak görev yaptý. AK Parti'nin seçim meydanlarýnda en önemli vaadi olan "15 bin km duble yol" projesi Ergezen'in takip ettiði en önemli proje. Þu ana kadar 1.500-2 bin km duble yol yapýldý.

RECEP AKDAÐ

Saðlýk Bakanlýðý görevini hem Erdoðan hem Gül hükümeti döneminde yürüttü. AK Parti'nin önemli seçim vaatleri arasýnda yer alan SSK-Baðkur ve Emekli Sandýðý'nýn birleþtirilmesinde pilot uygulamaya geçildi. Akdað, hastanelerde çalýþan doktorlarýn hastalardan 'býçak parasý' adý altýnda para almalarýna karþý baþlattýðý kampanya ile dikkat çekti.

BÝNALÝ YILDIRIM

Ulaþtýrma Bakaný olarak iki hükümette de görev aldý. Yýldýrým döneminde en önemli proje olarak Ýstanbul-Ankara hýzlý tren projesi baþlatýldý. Ancak projenin yavaþ iþlemesi eleþtiri konusu yapýldý. Türk Hava Yollarý'nda ucuz bilet uygulamasý da Bakan'ýn bir baþarýsý.

SAMÝ GÜÇLÜ

58 ve 59. hükümetler döneminde Tarým Bakaný olarak görev yaptý. Güçlü, Köy Merkezli Tarýmsal Üretime Destek Projesi'ni hayata geçirdi. Hayvancýlýða ayrýlan ödenekler artýrýlýrken, destekleme fiyatlarýnda önemli deðiþiklikler yapýldý. Bakan Güçlü, "Bin köye bin gönüllü" projesiyle Bakanlýðý'nda farklý bir uygulamaya imza attý.

MURAT BAÞESGÝOÐLU:

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Baþegioðlu, ANAP dönemindeki 'pýrýltýlý dönemini' bu döneme yansýtamadý. SSK-Baðkur ve Emekli Sandýðý'nýn birleþtirilmesi projesi uzun bir çalýþmadan sonra hazýrlanarak pilot uygulamaya geçildi. Bakan Baþesgioðlu, bunu baþarabilirse Türkiye'de yeni bir dönem baþlamýþ olacak.

ALÝ COÞKUN

Sanayi ve Ticaret Bakaný olarak her iki hükümet döneminde görev aldý. Coþkun döneminde en önemli çalýþma olarak Tüketici Yasasý çýkarýldý. Merkez Bankasý tarafýndan 'kara liste'ye alýnanana esnaf ve tüccarlarýnýn affýna yönelik tasarý ise Baþbakanlýða gönderildi. Çoþkun, KOBÝ'lere yönelik baþlatttýðý çalýþmalara nedeniyle 'KOBÝ Babasý' olarak anýlmaya baþlandý.

HÝLMÝ GÜLER

58 ve 59. hükümetler döneminde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný olarak görev aldý. Her iki kabinenin en baþarýlý bakanlarýndan biri oldu. Özellikle Türkiye'nin yurtdýþýndan yaptýðý doðalgaz anlaþmalarý konusunda yürüttüðü çalýþmalar göz doldurdu. Doðalgaz fiyatlarýnda arkaya arkaya indirime gidildi. Elektrik fiyatlarýna zam yapýlmayacaðý açýklandý. Özellikle ÇEAÞ ve KEPEZ'a el konularak son yýllarýn en büyük yolsuzluðu ortaya çýkarýldý.

ERKAN MUMCU

Gül hükümeti döneminde Milli Eðitim Bakaný olarak görev yaptý. Erdoðan'ýn Baþbakan olmasýndan sonra Kültür ve Turizm Bakanlýðý'na kaydýrýldý. Mumcu, ilk döneminde YÖK tartýþmalarýnýn içinde buldu kendini. 59. hükümet döneminde ise kamuoyunun gündemine fazla gelmedi.

OSMAN PEPE

58. hükümet döneminde Orman Bakaný olan Pepe, 59. hükümet döneminde Orman ve Çevre Bakanlýðý'nýn birleþtirilmesiyle bu iki bakanlýðý birden üstlendi. AK Parti'nin büyük önem verdiði 2-B projesi bakanlýðýnýn en projesi olarak gündeme geldi. Orman vasfýný yitirmiþ arazilerin satýþýný öngören proje, Çankaya ve CHP muhalefeti ile karþýlaþtý. 25 milyar dolar gelir getirmesi beklenen proje þimdilik rafta bekliyor.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber