'13 şehit'te çelik yelek yokmuş!

Silvan'da 13 askerin şehit olduğu çatışmanın ardından, "görevi ihmal" iddiasıyla haklarında dava açılan albay, binbaşı ve 2 üsteğmenin yargılanmasına devam edildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Mart 2013 21:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar katılmazken, Silvan'daki çatışmada şehit olan Jandarma Komando Onbaşı Aykut Delimehmetoğlu'nun babası Beytullah Delimehmetoğlu, annesi Ayşe Delimehmetoğlu, saldırıda yaralanan Jandarma Er Regaip Özdemir ve avukatı Osman Zerey ile Binbaşı Milbay Şahin'in avukatları Nail Karaaslan ile Mustafa Korkmaz hazır bulunduğu duruşmada, tanık 6 askerin talimatla alınan ifadeleri okundu.

Tanık Jandarma Er Ali Kepenek'in okunan ifadesinde, saldırı anında mevzide bulunduğunu ve yaklaşık 150 metre ilerde yapılan roketatarlı saldırıdan dolayı mevzilerin etrafında yangın çıktığını belirtti.

Teröristlerle çatışmanın yaklaşık 1 saat sürdüğünü kaydedilen ifadede şu görüşlere yer verildi: "Çatışmadan sonra helikopterler geç geldi. Çatışmada, Binbaşı Milbay Şahin ise başından yaralanmıştı. Bu saldırıda 13 şehit vermemizin en büyük nedeni ise sürekli arazi tarama faaliyetleri sırasında yorgun olmamız ve saldırıdan sonra helikopterlerin geç gelmesinden kaynaklandı."

Tanık Jandarma Er Gökhan Üstündağ'ın ifadesinde de bazı kamu görevlilerinin teröristler tarafından kaçırılması sonucu arazide arama faaliyetlerinde bulundukları belirterek şöyle denildi: "Bölgede teröristlerin görüntülerinin alındığı söylendi. Bu nedenle günlerce arazideydik. Arama çalışmaları sırasında bir mağaranın yanında 2 terörist gördük. Öğle saatlerinde benim bulunduğum mevziye el bombası atıldı. Teröristler 'PKK geldi' diyerek küfür ediyorlardı. Molotofkokteyli atılarak mevzilerimize ateş açıldı. Çıkan ateşten dolayı arkadaşlarımız şehit düştü. Biz eğitimliydik. Ancak arazide arama çalışmaları nedeniyle yorgunduk. Komutanlarımızın görevlerini ihmal ettiğine inanmıyorum."

Tanık ifadelerine karşılık söz alan Avukat Mustafa Korkmaz ise çatışma anında algı yanılmasının olabileceğini ileri sürerek, mağarada teröristlerin bulunduğu ve saldırıda molotofkokteyllerin atıldığı ifadelerine katılmadığını söyledi.

"Kullandığımız silahlar kötüydü, tutukluluk yaptı"

Tanık Jandarma Er Fatih Gürgan'nın talimatla alınan ifadesinde Binbaşı Milbay Şahin'in, saldırı öncesi tüm mevzilere uyarıda bulunduğu dile getirilerek, "Operasyon öncesi dikkatli olmamız gerektiği söylendi. Çatışma sırasında mevzilerimizin önünde ateş çıktı. Ateşten dolayı bir şey göremiyorduk. Çatışma yaklaşık bir saat sürdü. Çatışmada sona erdikten yaklaşık 45 dakika sonra helikopterler gelip arkadaşlarımızı götürdüler. Daha sonra teröristlerin sığınacağı yerler tarandı. Kullandığımız silahlar kötüydü. Elimdeki silah çatışma sırasında 4 kez tutukluluk yaptı" denildi.

"İfadeler alınırken baskı yapıldı"

Saldırıda yaralı olarak kurtulan Jandarma Er Regaip Özdemir, arkadaşlarının ifadeleri alınırken baskı yapıldığını savunarak, "Tüm mevziler uyarılmadı. Eğer saldırı öncesinde uyarılsaydık, saldırıda yaralanmazdım. Şehit olan 3 arkadaşımı gördüm çelik yelek yoktu. Sadece çelik başlık vardı. Benim üstümde de sadece çelik başlık bulunuyordu. Hazırlıkta ifade veren arkadaşlarımla konuştum. İfadeleri hazırlayan komutanlar baskı yaparak tüm ifadeleri yazmamışlar. İfadelerin yeniden alınmasını talep ediyorum" dedi.

Müdahil avukat Osman Zerey ise hazırlıkta erlerin ifadelerini alırken baskı uygulayıp ifadelerin hepsini yazmayan komutanlara "görevi ihmal" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğunu ve ifadelerin ise yeniden alınması gerektiğini talep etti.

Jandarma Komando Onbaşı Aykut Delimehmetoğlu'nun babası Beytullah Delimehmetoğlu, Binbaşı Milbay Şahin ile 1. Bölük Komutanı Üsteğmen Mehmet Emin Karagöz'ün birinci dereceden ihmallerinin olduğunu savunarak, bunların cezalandırılmaları gerektiğini ileri sürdü.

Söz alan sanık avukatı Karaaslan, davanın geldiği aşama göz önüne alınarak artık tanık ifadelerinin okunmaması gerektiğini belirtti.

Mahkeme heyeti, verdiği kısa aranın ardından, eksik tanık beyanlarının tamamlanması için duruşmayı 25 Haziran tarihine erteledi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, 14 Temmuz 2011'de teröristlerin düzenlediği saldırıda 13 asker şehit olmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber