Denizli'de Acil Anjiyo Müdahale Timi kuruldu

Denizli Kamu Hastaneler Birliği tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Denizli Devlet Hastanesi’nde Acil Anjiyo Müdahale Timi kuruldu. Tim 24 saat boyunca kalp hastalarına müdahale edecek.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2013 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Denizli'de Acil Anjiyo Müdahale Timi kuruldu

Denizli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Kasım Çetin, Denizli'de geçirdikleri süre içinde sağlık alanına yönelik neler yapılabileceğini araştırdıklarını ve bu kapsamda kalp krizi geçirenler için hayati öneme sahip olan Acil Müdahale Timi oluşturduklarını belirtti. Türkiye'de acil anjiyo gerektiren kalp krizi vakalarının yıllık 300 bin olduğunu ifade eden Dr. Çetin, "Artan nüfusumuzla birlikte kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm sayısının da hızla arttığı gözlenmiştir. Ülkemizde 2007 yılı öncesinde elde edilen verilerde 100 bin kalp krizi vakasında acil anjiyo oranının yüzde 8 olduğu belirlenmiştir. Bu oran Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 92, Almanya'da yüzde 81, Yunanistan'da da yüzde 9 düzeylerindedir. Türkiye'de 81 ilin 46'sında 24 saat hizmet veren anjiyo merkezleri bulunmaktadır. Denizli'de de böyle bir merkez olmadığı için vatandaşlarımıza kalp rahatsızlıklarında gerektiğinde acil anjiyo yapılamıyordu. Bundan sonra Denizli Devlet Hastanesi'nde oluşturduğumuz Acil Müdahale Timi'yle kalp rahatsızlığı olanlara uzman bir ekip tarafından anında müdahale edilecek” diye konuştu.

Kalp krizinde ilk bir saatin altın değerinde olduğunu ifade eden Dr. Çetin, kalp krizinin hayatın sonu olmadığını ancak kişinin hayati tehlikesi açısından kalp krizine erken müdahalenin çok önemli olduğunu belirtti. Dr. Çetin, “Kalp krizinde zaman altın değerindedir. Kişi kalp krizinin birinci saatinde hastaneye ulaşırsa kalp krizi geçirmemiş bir insandan farkı olmadan hayatını devam ettirme şansına sahip olur. Kalp krizi geçiren bir hastaya ilk müdahale de anjiyo işlemidir. Anjiyo işleminde tıkalı olan damar balon veya stent işlemi ile açılarak, kalp kasında kalıcı hasar veya ani ölüm gelişmeden hastanın hayati tehlikesi büyük ölçüde ortadan kalkmaktadır. Bu sayede birçok hasta kalp yetersizliği, ölümcül ritm bozuklukları gibi kalp krizi ile ilişkili ani ve ciddi komplikasyonlar gelişmeden başarı ile tedavi edilmektedir” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber