Akkuyu için 100 Türk öğrenci daha eğitime alınacak

Bu yıl düzenleyecekleri yazılı ve sözlü sınavların ardından başarı kazanan 100 öğrencinin Rusya'ya gönderileceğini bildiren Kasumov, süreç ile ilgili şu bilgileri verdi:

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Mart 2013 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akkuyu için 100 Türk öğrenci daha eğitime alınacak

Bilindiği üzere, 12/5/2010 tarihinde Ankara'da imzalanan, 15/7/2010 tarihli ve 6007 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan, 27/8/2010 tarihli ve 2010/918 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti'nde Akkuyu Sahası'nda Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma" onaylanmıştır.

Anılan Anlaşmanın 6 ncı maddesinin beşinci fıkrasında, Rus tarafının Türk vatandaşlarının ücretsiz olarak eğitilmesi ve kurulacak nükleer güç santralinin işletilmesinde istihdam edilmesi hususlarında yükümlü olduğu belirtilmektedir. Bu çerçevede, 2011-2012 öğretim yılı ve 2012-2013 öğretim yılında Türkiye'deki üniversitelerde eğitim gören, toplamda 117 Türk öğrenci, masrafları Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından karşılanmak üzere, yazılı ve sözlü sınavlar yapılarak Rusya'daki Mephi Üniversitesi'nde nükleer mühendislik eğitimi için gönderilmiştir.

Bu defa, 2013-2014 öğretim yılı için Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 100 Türk öğrencinin yazılı ve sözlü sınav yapılarak Mephi Üniversitesi'ne gönderilmesi planlanmaktadır. Yazılı ve sözlü sınava ilişkin bilgilerin yer aldığı sınav duyurusu yazımız ekinde gönderilmektedir.

Söz konusu sınav duyurusunun üniversitelerimizin fen-edebiyat ve mühendislik fakültelerinin, fizik ve/veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlere yazılı ve elektronik ortamda gönderilmesi, mümkünse de sınav duyurusunun öğrencilere e-posta yoluyla da duyurusunun sağlanması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Necatı YAMAÇ

Bakan a. Daire Başkanı


RUSYA FEDERASYONUMDA NÜKLEER MÜHENDİSLİK ALANINDA EĞİTİM

PROGRAMI SINAV DUYURUSU

1. Genel bilgi ve adaylarda aranan şartlar:

1.1. Eylül 2013 tarihinde başlayacak akademik dönemde Rusya Federasyonu'ndaki Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü (MEPhl)'nde eğitim almak üzere, Türkiye'deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakültelerinin, fizik ve/veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin halihazırda "1., 2., 3. ve 4. Smıfı"nda okuyan Türk vatandaşı Öğrenciler arasından 100 öğrenci seçilmesi planlanmaktadır ve bu öğrencilerin seçimi yazılı ve sözlü sınav yapılarak gerçekleşecektir. Sınavda başardı olup eğitim programına katılmaya hak kazananlar, masrafları Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından karşılanmak üzere Rusya Federasyonu'nda nükleer mühendislik alanında eğitim alacaklardır.

2. Sınav başvurusu, yazılı ve sözlü sınav süreci:

2.1. Başvurular, işbu ilanın yayımlanmasından itibaren 5 Mayıs 2013 tarihine kadar http;//vvvvw.akkunpD.com internet adresinde yer alan form doldurularak yapılacak ve başvuru için herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Buna ilaveten, yazılı sınav başlangıcında öğrencilerin başvuru formlarını tekrar doldurmaları istenecektir. Yazılı sınav 12 Mayıs 2013 tarihinde yapılacaktır. Sınavın yeri ve zamanı yukarıda yazılı olan internet adresinde daha sonra ilan edilecektir.

2.2. Yapılacak yazılı sınav genel lise müfredatı matematik ve fizik konularını içerecektir.

2.3. Sınav başvurusunu yapanlar arasından üniversiteye yerleştirilmeye esas giriş puanı dikkate alınarak belirlenecek 600 kişi yazılı sınava çağrılacaktır.

2.4. Beyan edilen ÖSYM sınavı puanı ile sınav başvurusunda belirtilen ÖSYM sınavı puanlarının farklı olması halinde, ilgili adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

2.5. Yazılı sınava girecek öğrenciler yanlarında T.C. kimlik numarasını içeren belge (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport vb.) ile birlikte kurşun ve tükenmez kalem getireceklerdir.

2.6. Yazılı sınavda en yüksek puandan başlayarak yapılacak değerlendirme sonucu ilk 300'e girerek başarılı olan ve sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylar http://vvvvw.akkunpp.com/ internet adresinde duyurulacaktır.

2.7. Yazılı sınavı başarı ile geçen ilk 300 kişi sözlü sınava çağrılacaktır. Yazılı sınav sonucunda 300'üncü kişi ile aynı puanı almış kişiler de başarılı sayılacaktır. Yapılacak öğrenci seçiminde yazılı sınav sonucunda eşit puan alan öğrenciler arasında Rusya Federasyonu'nda eğitime katılabilmek için öncelik, üniversitelerin nükleer enerji mühendisliği bölümlerinde eğitim gören öğrencilere verilecektir,

2.8. Sözlü sınavın yeri, tarihi ve saati http://www.akkunpp.com/ internet adresinde duyurulacaktır.

2.9. Sözlü sınava girecek adaylar öğrenci belgesi getireceklerdir.

2.10. Sözlü sınav sonucunda 100 kişilik asil liste, 100 kişilik de yedek liste belirlenecek ve söz konusu listeler http://www.akkunpp.com/ internet adresinde duyurulacaktır.

2.11. Sözlü sınav sonucunda başarılı olanlar, tam teşekküllü bir hastaneden alman yurt dışında eğitim görmesinde sağlık yönünden bir engeli olmadığını gösterir sağlık raporu sunacaktır.

2.12. Sözlü sınavda başarılı olanlar lise diplomalarının asıllarını geçerli bir pasaport (süre olarak yurtdışı çıkış ve vize almak için yeterli) sunacaklardır.

2.13. Adayların ve kayıt olan öğrencilerin hiçbir koşulda sınava hazırlık ve katılıma dair yaptıkları masraf için, iade talebinde bulunma hakları yoktur.

3. Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü (MEPhl) eğitim programı:

3.1. Rusya Federasyonu*nda eğitime katılma hakkı kazanan öğrenciler, lisans eğitim programı (1 yıl hazırlık + 4 yıl lisans eğitimi) veya uzmanlık eğitim programı (1 yıl hazırlık + 5,5 yıl uzmanlık eğitimi) göreceklerdir. Lisans eğitim programını btteren öğrenciler, başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 2 yıllık yüksek lisans programına devam edebileceklerdir. Uzmanlık eğitim programını biteren öğrenciler, başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 6 aylık (yarım yıl) yüksek lisans programına devam edebileceklerdir. Eğitim programlarında okuyan tüm öğrenciler, yaz dönemlerinde eğitim programlarına göre teorik ve Rusya Federasyonu'ndaki nükleer güç santrallerinde pratik staj yapacaklardır.

3.2. İlk yıl, öğrencilere Rusça eğitimi (eğitim süresinin en az %50'sini kapsayacak şekilde) olmak üzere matematik, fizik, bilgisayar bilimleri ve teknik çizim eğitimleri de verilecektir. Hazırlık eğitiminden sonra öğrenciler Haziran ayında Rusça sınavına tabi tutulacaktır. Başarılı olan öğrenciler üniversitenin Pinci sınıfına kaydolacaktır.

3.3. 3.1'nci maddede zikredilen eğitim programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler Rosatom'un eğitim merkezlerinde uygulama eğitimi ve Rusya Federasyonu*nda işletmede olan nükleer güç santrallerinde 1 ila 3 yıllık uygulamaya yönelik staja tabi tutulacaklardır.

3.4. MEPhl Üniversitesi, her eğitim döneminde, Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. ve Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na iletilmek üzere öğrencilerin başarı ve devam durumunu gösterir öğrenci izleme raporu gönderecektir.

3.5. Mücbir sebepler veya Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kabul edilecek istisnai durumlar dışında eğitim programının herhangi bir aşamasında eğitimden vazgeçen veya kaydı silinen öğrencilerden yararlandıkları tüm burs miktarı ve harcamalar geri alınacaktır.

4. Öğrencilerin kayıt olma, eğitim ve barınma koşullan:

4.1. Seçme sınavında başarılı olup sağlık raporunu sunduktan sonra öğrenci, noter huzurunda kendi hak ve yükümlülüklerini belirleyen "taahhütname" imzalayacaktır.

4.2. Taahhütnamenin imzalanmasının ardından Ankara'da gerçekleştirilecek oryantasyon eğitimine katılacaktır.

4.3. Öğrenci 1 yıllık Rusça yabancı dil hazırlık eğitiminden sonra ara vermeden akademik eğitime başlayacak ve bu eğitimi başarıyla tamamlayacaktır.

4.4. Rusya Federasyonu'ndaki eğitim programı ve akabinde İlave olarak Rusya Federasyonu'ndaki Nükleer Güç Santrallerinde staj eğitiminin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santralinde MEPhl Üniversitesinde eğitim görme süresinin 2 katı süreyle çalışacaklardır. Rusya Federasyonu'ndaki uygulama eğitimi ve nükleer güç santrallerinde 1 ila 3 yıllık uygulamaya yönelik staj, mecburi hizmet süresinden düşülmeyecektİr.

4.5. Öğrencinin başarısızlığı, disiplinsizliği, Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kabul edilecek haklı gerekçesi olmaksızın derslere ve sınavlara katılmaması durumunda, MEPhl Üniversitesinin düzenlemeleri çerçevesinde yaptırım uygulanacaktır. Bu konunun ayrıntıları MEPhl Üniversitesinin yönetmeliklerinde tanımlanmaktadır.

4.6. Öğrencilere yılda bir defa Ankara- Moskova-Ankara gidiş-dönüş uçak bileti ödenecektir.

4.7. 2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurdunda barınma imkânı sağlanacaktır.

4.8. Mezuniyet sonrası 1 ila 3 yıllık staj döneminde barınma imkânı sağlanacaktır..

4.9. Öğrencilere MEPhl Üniversitesi kütüphanelerinden ders kitapları temin edilecektir.

4.10. Eğitim süresince Öğrencilere aylık 500 ABD Doları tutarında burs ödenecektir.

4.11. Öğrencilere, Rusya Federasyonu'nda yabancı öğrencilere uygulanan genel sağlık sigortası kapsamı dikkate alınarak sağlık sigortası yaptırılacaktır.

4.12. Öğrencilerin tüm sorunları ile ilgili 7 gün 24 saat başvurabilecekleri Moskova'da mukim özel rehber istihdam edilecektir.

4.13. Eğitim programım basan ile tamamlayan, mezuniyet sonrası uygulama eğitimini ve stajını bitiren öğrenciler, onaylanmış kadro listesi doğrultusunda Akkuyu Nükleer Güç Santralinde işe alınacaktır. Nükleer santralde çalışmaya başladıktan sonra, Akkuyu NGS Eğitim Merkezinde eğitimini başarıyla tamamlayan, uzmanlık alanında mühendislik pozisyonu için sınavı geçen ve herhangi birinin gözetimine ihtiyaç duymaksızın çalışma yetkisini alan öğrenciler, Türkiye'de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi 1. Derecedeki mühendislere verilen maaştan az olmayacak şekilde piyasa ücreti alacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber