İsrail, Türkiye'den özür diledi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür diledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2013 16:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür diledi.


Başbakanlık 'özür'ün detaylarını açıkladı


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bürosundan yapılan açıklamada, İsrail'in Mavi Marmara saldırısındaki hatalarından ötürü Türkiye'den özür dilediği bildirildi.

Açıklamada, Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün görüştüğü belirtildi ve liderlerin, ''büyükelçilerin yeniden atanması, Türkiye'de İsrail askerlerine karşı açılan davaların iptal edilmesi gibi iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda uzlaştığı'' ifadelerine yer verildi.

Tazminat sözü

Netanyahu'nun, Mavi Marmara saldırısından ötürü duyduğu pişmanlığı dile getirdiğinin belirtildiği açıklamada, İsrail Başbakanı'nın ''trajik sonuçların'' kasti olmadığını, İsrail'in yaptığı soruşturmaya göre saldırıda ''operasyonel hatalar'' olduğunu söylediği kaydedildi.

Açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle İsrail'in ''pişmanlığını ifade ettiği'' ve tazminat ödeme sözü verdiği de belirtildi.

Netanyahu açıklamada, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak can kayıplarına yol açmış olabilecek her türlü hatadan dolayı Türk halkından özür diledi.

Gazze'ye yönelik sınırlamalar

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze dahil Filistin topraklarındaki sivillerin hareketine ilişkin bazı sınırlamaların zaten kaldırıldığını ifade ederek, sükunet korundukça bu durumun devam edeceğini kaydetti.

Amerikalı yetkililer de Air Force One uçağında yaptıkları açıklamada, Netanyahu'nun Türkiye'den özür dilediğini söyledi.

Obama: Türkiye-İsrail ilişkilerinin yeniden tesisine önem veriyoruz

ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinden memnuniyetini ifade etti.

ABD'nin hem Türkiye hem de İsrail ile yakın ortaklıklarına derinden önem verdiğini belirten Obama, şunları kaydetti:

''Bölgesel barış ve güvenliği ilerletmek için Türkiye ile İsrail arasındaki olumlu ilişkilerin yeniden tesisine büyük önem veriyoruz. İki lider arasındaki bugünkü görüşmenin, onları bu konuda ve bir dizi diğer zorluk ve fırsatta daha derin işbirliğine girmeleri için imkan sağlayacağından umutluyum.''

Erdoğan özrü kabul etti

Başbakanlık açıklamasında, '' İsrail Başbakanı Netenyahu'nunMavi Marmara baskınından dolayı İsrail adına özür dilemiş sayın Başbakanımız da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul etmiştir'' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Mavi Marmara baskınından sonra ''İki Başbakan tazminat/ademi-i mesuliyet bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır'' ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber