İşte İçişleri Bakanlığının 'içki' genelgesi

Haber Giriş : 13 Aralık 2005 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
haber10, İçişleri bakanlığının tartışılan içki genelgesini yayınlıyor. Genelge, eski genelgenin hemen hemen aynısı ve sadece belediyelere eğlence mekanlarının ruhsatını 'güncelleme' imkanı veriyor. İçki yasağı diye sunulan bu genelge, içkili mekanların sadece yasal şartlarını düzenliyor.

Aşağıda iki genelgeyi birden yayımlıyoruz. Özetleyerek verdiğimiz ilk genelge 12.06.2002 tarihlidir. İkinci genelge ise İçişleri Bakanlığının 14/10/2005 tarihli genelgesidir.

İki genelge dikkatli bir şekilde incelediğinde, her iki genelgede de içkili yerlerin bellli bir bölgede toplanmasının yer aldığı açık olarak görülecektir. Bu konuda yeni genelgenin eskiden hiçbir farkı bulunmamaktadır. Tek fark yetkiden kaynaklanmaktadır. 2005 yılında yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereğince içkili yer bölgesi, Mülki idare amirinin genel güvenlik ve asayiş durumu hakkındaki görüşü doğrultusunda belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediye meclisince, bu sınırlar dışında il genel meclisince tespit edilecektir. Eskiden yetki mükli idare amiri tarafından belirlenmekteydi.

Dolaysıyla, eski ve yeni genelge arasında neredeyse hiçbir fark bulunmamakta olup, medyanın bu genelgeyi ve bu genelge ve yönetmelik çerçevesinde belediyelere devredilen ruhsat onayı verme yetkisini yeni içki yasağı şeklinde sunmasının hiçbir hukuki gerekçesi bulunmamaktadır. İşte her iki genelge.....


12 HAZİRAN 2002 TARİHLİ GENELGE'NİN İLGİLİ BÖLÜMÜ

B.05.1.EGM.0.65.04.01/897/2002-12.06.2002

..

İçkili yerlerin belli bir bölgede toplanması ve Yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde, sürekli kontrol altında bulundurulması amacıyla sık sık değiştirilmemek üzere bölge tespitinin yapılması, bölge dışında kişilere ayrıcalık tanıyacak şekilde tek tek işyerleri için noktalar halinde bölge tespiti ve eklemelerin yapılmaması, gerekmektedir.

200 metreden yakın mesafede içkili yer bölgesi tespit edilemeyecek olan karayolu, şehirlerarası karayolu olup, karayolunun şehrin içinden geçmesi durumunda uzaklık, komisyona katılan Kolluk Amiri, Belediye Başkanı ve Karayolları Bölge Müdürlüğü temsilcisinin önerisi esas alınarak komisyonca belirlenecektir.

..


T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

14/10/2005

SAYI : B.05.0.MAH.0.65.00.02/(300-313)..10556-82663
KONU : İçkili yer bölgesi tespiti

Genelge
2005/107

..VALİLİĞİNE

İLGİ : a) Emniyet Genel Müdürlüğünün 23.09.2005 tarih ve B.05.1.EGM.0.11.04.05.198-163323 sayılı yazısı.
b) İstanbul Valiliğinin 8.9.2005 tarihli ve B.05.1.EGM.4.34.00:44.04.131 88-132346 sayılı yazısı.

Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan ilgi (a) yazı ile içkili yer bölgesi kararının değiştirilmesi için ne kadar süre gerektiği konusunda görüş sorulması üzerine aşağıdaki açıklamaların yapılmasında fayda görülmüştür.

10.08.2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 29 uncu maddesine göre; içkili yer bölgesi, Mülki idare amirinin genel güvenlik ve asayiş durumu hakkındaki görüşü doğrultusunda belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediye meclisince, bu sınırlar dışında il genel meclisince tespit edilecektir. Ancak içkili yer bölgesinin, bir belediye sınırı dahilinde birden çok alanda tespit edilmesine engel bir husus yoktur. Bununla beraber, içkili yer bölgesi adres ve nokta işyeri olarak değil bölge olarak tespit edilmelidir. Dolayısıyla işyeri ve adres bazında içkili yer bölgesi tespitinin yapılması Yönetmeliğin genel düzenlemesine ve bölge tespitinden beklenen amaca aykırıdır.

Çünkü, bar, gazino, pavyon vb. içkili eğlence yerlerinde, gerek müşterilerin gerekse işyeri çalışanlarının sebep olduğu çeşitli asayiş olaylarının meydana gelmesi veya yüksek sesle müzik yapılması gibi nedenlerle çevreye rahatsızlık verildiğinden, bu gibi yerlerin kolluk veya zabıtaca sürekli kontrol ve denetim altında bulundurulması gerektiği için bölgesel tespit yapılması esas alınmıştır.

Diğer yandan, gerek imar planlarında gerekse şehir planlarında park alanları, okul bölgeleri, spor alanları, kültürel merkezler yanında oyun ve eğlence merkezlerinin açılabileceği alanların da belirlenmesi, hem şehrin düzenli gelişimini, hem de kişilerin yaşam alalarında huzurlu ve güven içerisinde bulunmalarını sağlayacaktır.

Bu çerçevede, kişilerin huzur ve sükunu ile beden ve ruh sağlığını temin edecek bir çevre oluşturulması, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin daha etkin bir şekilde kontrollerinin yerine getirilmesi esas alınarak, bu tür işyerlerinin özellikle konut ve yerleşim alanları ile gürültüye duyarlı kurumların bulunduğu yerlerde açılmaması, bunların şehir içerisinde veya yakınında konutlardan ayrılmış, özel olarak bu şekilde faaliyet gösteren işletmelere tahsis edilmiş, alt yapısı, ulaşım hizmetleri buna göre yapılmış ayrı bir bölgede, tarihi kültürel ve turistik özellikler taşıyan cadde ve sokaklarda veya içerisinde sadece işyerlerinin bulunduğu iş merkezi, pasaj gibi yerlerde açılabilmesine yönelik bölge tespitlerinin yapılması sağlanmalıdır.

Bu itibarla; içkili yer bölgesi tespiti yapılırken, Yönetmelikte yer alan hükümler dışında yukarıdaki açıklamaların da dikkate alınarak, işletmelerden gelen içkili yer bölgesine dahil edilme taleplerinin her işletme için değerlendirilmesi yerine toplu olarak ve bölgesel çapta ele alınması hususuna dikkat edilmelidir. Ayrıca, daha önce içkili yer bölgesi olarak tespit edilen bölgelerin kaldırılması veya daraltılması yoluna gidilmesinde de işletmelerin kazanılmış haklarına uyulması gerekmektedir.

Açıklanan usul ye esaslara uygun hareket edilmesi bakımından iliniz dahilindeki mülki makamlar, özel idare ve belediyelerin talimatlandırılmasını rica ederim.

Zekeriya ŞARPAK
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı V.

DAĞITIM:
Gereği: .........................................Bilgi:
81 İl Valiliğine: ............................Emniyet Genel Müdürlüğüne

haber10.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber