Geçici köy korucuları yeşil kart alabilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Aralık 2005 21:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, geçici köy korucularına yeşil kart verilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

''Köy Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'', Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Tasarı hakkında komisyona bilgi veren Bakan Aksu, geçici köy korucularının, kaldırılan OHAL'in uygulandığı illerde yaşayan vatandaşların can ve mal güvenliğini sağladıklarını ve terörle mücadelede güvenlik güçlerine yardımcı olduklarını söyledi.

Terör örgütüne karşı verilen mücadelede güvenlik güçleriyle omuz omuza mücadele eden geçici köy korucularının mağdur edilmemesinin en temel amaçları olduğunu ifade eden Aksu, korucuların beklentilerinin karşılanması, ekonomik ve sosyal durumlarının iyeleştirilmesi amacıyla bir çalışma yürüttüklerini de kaydetti.

Abdülkadir Aksu, geçici köy korucularının, daha önce herhangi bir sosyal güvenlik kurumuyla ilişkilendirilmediklerinden dolayı mağdur olduklarını vurgulayarak, korucuların öncelikle sağlık güvencesine kavuşturulmalarının büyük önem taşıdığını bildirdi.

Bakan Aksu, kanun tasarısıyla, aylık ücretleri dışında hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan geçici köy korucularının, kendileri ile eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları anne, baba ve çocuklarının muayene, tetkik ve tedavilerinin ''ödeme gücü olmayan vatandaşların tedavi giderlerinin karşılanması hakkındaki kanun''a bakılmaksızın yeşil kart verilerek devlet tarafından karşılanmasını öngördüğünü kaydetti.

''DEVLET, KAYIT DIŞI ADAM ÇALIŞTIRIYOR''

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, geçici köy korucularının sosyal güvenlik haklarından yoksun olmasıyla ilgili olarak, ''Devlet, kayıt dışı adam çalıştırıyor. Adamın eline silah veriyorsunuz, güvenlik güçlerinin yanında çalıştırıyorsunuz. Ancak sosyal güvenceden yoksunlar. Onların sadece sağlık sorunlarının çözümü ile ilgili tasarı yerine, tüm sosyal güvenlik haklarını içeren bir tasarı getirilmeliydi buraya'' dedi.

Kılıçdaroğlu, sosyal güvencesi olmayan korucuların AİHM'e dava açmaları durumunda, bu davaları kazanabileceklerini söyledi. CHP Ordu Milletvekili Kazım Türkmen, geçici köy koruculuğu sisteminde zaman zaman sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek, bazı korucuların, PKK'ya yardım ettikleri iddiasıyla tutuklandıklarını kaydetti.

''KALICI ÇÖZÜM BULUNMALI''

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, geçici köy koruculuğu sistemine kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini ifade ederek, ''Terör sorunu sona erdiği zaman, koruculara 'Sizinle işimiz bitti' denildiği zaman, onların istihdam edildiği bölge, tekrar sorunlu bir bölge haline gelebilecektir'' diye konuştu.

Daha sonra, geçici köy korucularına yeşil kart verilmesini öngören tasarı kabul edildi. ''10 yılını doldurup, tazminatını alarak görevlerinden ayrılan geçici köy korucularına da yeşil kart verilmesi'' maddesi, verilen bir önergeyle tasarıya eklenerek benimsendi.

Tasarı, ''Hiçbir sosyal güvenlik kurumunun güvencesi altında bulunmayan geçici köy korucuları ile bunların eşleri, bakmakla yükümlü oldukları anne, baba ve çocuklarının muayene tetkik ve tedavilerinin; Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin, Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun'da öngörülen şartlara bakılmaksızın anılan kanun hükümlerine göre yeşil kart verilerek sağlanmasını'' öngörüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber