Öğretmenlerin zor seçimi: Ya yeni okul, ya yeni branş

Haber Giriş : 14 Aralık 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim'in norm kadro fazlalığını gidermek için bulduğu son formül öğretmenleri zor bir seçimle karşı karşıya bıraktı. Öğretmenler ya branş ya da okul değiştirmek zorunda kalacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), branşlara göre ortaya çıkan norm kadrolardaki fazlalığı ortadan kaldırmak için öğretmenlerin branşlarını değiştirecek. MEB genelgesine göre, öğretmenler ya şu anda çalıştığı branşı asıl branşı olarak kabul edecek ya da eğitimini aldığı asıl branşında görev yapabilmek için başka okullara gönderilmeye razı olacak.

MEB Personel Genel Müdürü Remzi Kaya'nın hazırladığı ve 18 Kasım'da 81 ilin valiliğine gönderilen genelgeye göre, Türk dili ve edebiyatı, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, matematik ve imam-hatip liseleri meslek dersleri öğretmenlerinden, ilköğretim okullarında Türkçe, fen bilgisi, sosyal bilgiler, matematik ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin öğretmenliğinde görevlendirilenlerin alanı değişecek.

Yarıyılda ilişkileri kesilecek
Genelgede alanını değiştirmek istemeyen öğretmenlerin, öncelikle bulundukları eğitim bölgesi olmak üzere, kendilerine en yakın eğitim kurumunda bakanlığın belirlediği branşta atamalarının yapılacağı belirtildi. Atamaları yapılan öğretmenlerin bulundukları okuldan yarıyıl tatilinde ilişikleri kesilecek. Bu durumdaki öğretmenler, eğitim bölgesinde ya da yerleşim yerinde norm kadro açığı bulunmadığı takdirde, açık oluşuncaya kadar bulundukları eğitim kurumunda görevlerine devam edecekler ve ileride oluşacak açık kadroya öncelikle bu şekilde alanı dışında görevlendirilen öğretmenler verilecek. Alanını değiştirmek istemeyen yöneticiler, bu uygulamadan etkilenmeyecek. Alan değişikliği istemeyen öğretmenler ve yöneticiler, bir dilekçeyle bakanlığa başvuracaklar.
Bu durumda ilköğretim fen bilgisi öğretmeni olarak çalışan, ancak kadrosu 'biyoloji' olan bir öğretmen, ya artık fen bilgisi öğretmeni olarak devam edecek ya da en yakındaki okulun boş biyoloji öğretmenliği kadrosuna atanacak.

'Zamanlama yanlış'
Eğitim-Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek, böyle bir uygulamanın zamanlamasını doğru bulmadıklarını belirterek, "Bu uygulama çok ciddi bir ihtiyaçtan kaynaklanan tasarruf değil. MEB bürokratları kendilerince bir düzenleme yapıyorlar ama bu düzenlemenin yaratacağı sorunları hesaplamamışlar" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber