Şener: Mortgage ile faiz düşecek, vade uzayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2005 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, uzun dönemli konut edindirme (mortgage) sisteminin ekonominin tamamına pozitif etki yapacağını bildirdi.

AK Parti'nin aylık ayın organı "Türkiye Bülteni"ne uzun dönemli konut edindirme sistemini değerlendiren Şener, hazırlanan kanun tasarısı ile sistemi belirlediklerini, bununla ev almak isteyen herhangi bir vatandaşın evin bedelinin bir kısmını kendi, kalanını herhangi bir bankadan kredi alarak karşılayabileceğini kaydetti.

Vatandaşın daha sonra aldığı bu krediyi uygun vadede ödeyeceğini belirten Şener, bunun işin görünen tarafı olan birincil piyasa olduğunu ifade etti.

Sistem ile ikincil piyasanın da oluşacağına işaret eden Şener, "alınan evlere ipotek konulacağı için bu ipoteğe bağlı olarak menkul kıymet oluşturulacak ve bu menkul kıymetler piyasasında borsada işlem görecek. Dolayısıyla alacağı uzun vadeli krediyi finanse edecek banka. İşin arkasında ikincil bir piyasanın bulunuşu faizleri düşürecek ve vadeleri uzatacak" dedi.

Mortgage sistemi ile sadece konut almak için değil aynı zamanda konutu depreme dayanıklı hale getirmek için de kredi alınabileceğine dikkat çeken Şener, Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığı ve bir çok konutun böyle bir gözden geçirmeye ihtiyacı olduğu göz önüne alındığında, yeni sistemin bu noktada büyük bir katkı sağlayacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber