MGK 29 Aralık'ta toplanıyor

Haber Giriş : 14 Aralık 2005 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MGK 29 aralıkta 'terörle mücadele eylem planı'nı görüşecek. Plana göre, yeni düzenlemeler hayata geçirilmezse terör kontrol edilebilir seviyeden çıkacak ve büyük kentleri de tehdit edecek.

Teröre destek veren kuruluş ve kişilere karşı yasal yaptırımları içeren önlemler paketi Milli Güvenlik Kurulu'nun gündemine geliyor.
Türkiye son dönemde artan terör eylemlerine karşı sert önlemleri hayata geçirmeye çalışıyor.

29 aralıkta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısının özel gündem maddesi 'terörle mücadele eylem planı' olacak. Kurulun ele alacağı bir başka konu da göçün yarattığı güvenlik sorunu.

Kurulun özel gündem maddesini oluşturan çalışmada, teröre destek veren kuruluş ve kişiler için kararlı yaptırımlar isteniyor, Türk Ceza Kanunu'nda acil değişikliğe gidilmesi gerektiği belirtiliyor.

Çalışmada, Güneydoğu'da süren terör eylemlerinin yeni düzenlemeler yaşama geçirilmezse, 'kontrol edilebilir seviyeden çıkacağı ve büyük kentleri de tehdit eden bir boyuta taşınacağı' vurgulanıyor.

Çalışmada, PKK terörünün siyasi platforma kayarak Türkiye için hem içeride hem de dışarıda ciddi sorunlar yaratacak boyuta geçtiğine dikkat çekiliyor, örgütün siyasi desteğini kesecek yasal önlemlerin bir an önce yaşama geçirilmesi isteniyor.

Göç sorununa çözüm arayışları

Kurul, terörle bağlantılı olarak göç sorununu da ele alacak. MGK için yapılan çalışmada, son beş yılda Türkiye'de beş milyona yakın insanın göç ettiğine işaret ediliyor, göç alan iller, göç veren iller ve kendi kırsalından göç alan illerin güvenlik durumu anlatılıyor.

14 ile doğrudan nüfus hareketleri olduğu belirtilen çalışmada, büyük kentlerdeki düşük gelirli nüfusun ciddi gerginlik potansiyeli oluşturduğu ve bu nüfusun terör örgütleri için kolay hedef haline geldiği belirtiliyor.

Terörün 20 yıllık zararı 100 milyar dolar

Türk Silahlı Kuvvetleri geçtiğimiz haziran ayında terörle mücadelenin Türk ekonomisine 20 yıllık maliyetinin 100 milyar dolar olduğunu açıkladı. 1984 yılından bu yana devam eden terör olaylarında, 12 bin 485 sivil öldü, 18 bin 475 güvenlik görevlisi de şehit oldu.

1984 yılından beri yaşanan 20 yıllık süreçte, güvenlik birimleri ürkütücü boyutta silah ve patlayıcı da ele geçirdi.

TSK'nın verileri o yıldan bu yana 86 bin 344 silah, 75 bin adet el bombası ve 4.5 milyon adet mühimmatın ele geçirildiğini gösteriyor. Türkiye'ye silah girişinde Kuzey Irak birinci kapı olmaya devam ediyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da 21 kasımda Şemdinli'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son 30 yılda teröre 40 bin kurban verdiğini belirtmişti.

Cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber