Sigara yasağı ihlaline 191 bin TL ceza

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında Muğla’da kapalı mekanlarda yapılan denetimler devam ediyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2013 23:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sigara yasağı ihlaline 191 bin TL ceza

Denetimler, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi tarafından elektronik olarak Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi üzerinden yapılıyor.

Muğla genelinde yapılan denetimler hakkında bilgi veren Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, vatandaşlar kanalıyla sigara yasağına uyulmadığı durumlarda 155-156 ve 184 numaralı ihbar hatlarına 7 gün 24 saat arayabileceklerini açıkladı. Ceyhan, “Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatör aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmaktadır. Gelen çağrıları karşılayan operatörler tarafından danışanlara sigaranın zararları hakkında bilgi aktarılmakta ve sigara kullanım alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik bağımlılık değerlendirme ölçeği uygulamaktadır. Yapılan değerlendirme sonucunda bağımlılık düzeylerine göre kişilere ya sigara bırakma planı yapılmakta ya da kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendirilmektedir. Ayrıca, Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı arayarak sigarayı bırakmaya karar vermiş danışanlara, sigara bırakma planı çerçevesinde belli periyotlarla geri dönüş aramaları yapılarak kişinin takibinin yapılması sağlamaktadır. 2012 yılında Muğla merkez ilçede 3 bin 547, il genelinde ise 33 bin 100 denetim yapılmıştır. Bu denetimler sonucunda ihlal tespit edilen 101 işletmeye 185 bin 084 TL, 73 kişiye 6 bin 059 TL toplam ceza kesilmiştir. İl genelinde 9 hastanemizde Sigara Bırakma Polikliniği hizmeti sunulmaktadır. Bu polikliniklerde çalışan 25 personelimize (Göğüs Hastalıkları Uzmanı, Pratisyen Hekim, Psikolog, Hemşire) bilgilerini güncelleştirme eğitimleri verilmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ve Müdürlüğümüze bağlı Toplum Sağlığı Merkezlerinde personel eğitimlerimiz ve halk eğitimlerimiz sigarayı bırakma ve boykot günleri devam etmektedir” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber