İşitme kaybını önleyecek yeni cihaz

Türkiye'de bazı üniversite hastanelerinde gerçekleştirilen ameliyatla iç kulağa yerleştirilen implant sayesinde 4 yaşından önce işitme kaybı yaşadığı belirlenen hastaların işitme kaybı yüzde 95'e varan oranda azaltılabiliyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2013 01:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
İşitme kaybını önleyecek yeni cihaz

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Gültekin ile Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yarıktaş, SDÜ'de gerçekleştirdikleri ameliyatla ilerleyici işitme kaybı yaşayan ve işitme cihazlarından faydalanamayan 19 ve 21 yaşlarındaki iki hastaya koklear implant yöntemi kullanarak, iç kulaklarına implant yerleştirdi.

Böylece hastaların ameliyatı takip eden 3 ay içinde işitme yetilerini büyük oranda yeniden kazanacakları bildirildi.Gültekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, yöntemin doğumsal ve sonradan işitsel kayıp yaşayan hastalara uygulanabileceğini ancak ameliyatta sağlanacak başarının yaş arttıkça azaldığını kaydetti.Erken teşhis yapılan hastalarda uygulanan yöntem sayesinde işitme kaybının büyük oranda giderilebileceğini ifade eden Gültekin ''Hastaları 1 yaşından sonra, 3 yaşını geçmeden ameliyat edersek normal bir çocuk gibi okula gider, yaşıtlarıyla aynı dil ve konuşma becerisine sahip olur.

Bu şekilde yüzde 95 oranında başarı sağlanıyor'' dedi.Konuşma yeteneği kazanmış, işitme duyusunu daha sonra kaybetmiş hastalarda ise yaş sınırlaması olmadığını kaydeden Gültekin, ''Konuşma yetisini kaybettiği tarihten itibaren 10 yıl içerisinde bu operasyonu rahatlıkla yapıyoruz. 60 yaşında da 20 yaşında da hastamız var. Ancak hastaların bir şekilde konuşma becerilerini kazanmış olması gerekiyor. Konuşmaları düzelmemiş hastalara herhangi bir şey yapamıyoruz.

Çünkü beyne herhangi bir sesli uyaran gitmediyse beyin kendini siliyor ve başarı sağlanamıyor'' diye konuştu.Gültekin, bugüne kadar söz konusu yöntemle 750 civarında başarılı operasyon gerçekleştirdiğini anlatarak, ''Günümüz dünyasında işitme kaybı sorun olmaktan büyük oranda çıktı. Sorun gecikmiş vakalarda.

Türkiye'de 1 milyon doğumda 3 bin işitme kaybı vakası meydana geliyor. Bunlardan yılda ancak 900 civarındaki bölümü hastanelere başvuruyor'' dedi.Gültekin, operasyonun Türkiye'de belirli sayıdaki üniversite hastanesinde gerçekleştirilebildiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber