Yargıtay '20 yıl az' dedi, cinayet sanığı müebbete mahkum oldu

Adana'da 16 Kasım 2010'da, minibüs duraklarında kahyalık yapan 51 yaşındaki İsmail Erbek'i, 200 lirasını gasp etmek için boş arazide boğazını keserek öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan Salim Öğredik, 'cinayet'ten ömür boyu, 'gasp' suçundan da 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 27 Mart 2013 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yargıtay '20 yıl az' dedi, cinayet sanığı müebbete mahkum oldu

Daha önce toplam 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Öğredik'in cezası, Yargıtay tarafından az bulanarak bozulmuştu.

Olay, merkez Yüreğir İlçesi'nde meydana geldi. Minibüs duraklarında kahyalık yapan İsmail Erbek, Cumhuriyet Mahallesi'ndeki bir parkta alkol alırken 29 yaşındaki Ali Yeşil ile tanıştı. Bir süre sonra İsmail Erbek cebinden para çıkartarak Yeşil'den bakkala gidip bira almasını istedi. İsmail Erbek'in cebindeki paraları gören Ali Yeşil, aldığı biraları, birlikte içtikten sonra güven kazanmak amacıyla, "Gel seni berbere götürüp tıraş ettireyim. Sonra da sana kalacak yer bulalım" dedi. Tıraştan sonra Ali Yeşil, yeğeni Salim Öğredik ile birlikte Erbek'i taksiyle aynı ilçe sınırlarında bulunan Ali Hocalı Köyü civarına götürüp, boğazını bıçakla keserek öldürdü. Ardından da cebindeki 200 lirayı gasp edip, kendilerini bekleyen taksiyle kaçtı. Cinayeti soruşturan jandarma ekipleri, Ali Yeşil ve Salim Öğredik ile binip kaçtıkları taksinin şoförü Kimbilir Ünlütaşkıran'ı yakaladı. Tutuklanan dayı ve yeğen hakkında 'nitelikli adam öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu, 'nitelikli gasp' suçundan ise 15'er yıla kadar, tutuksuz sanık taksici Ünlütaşkıran hakkında da 'cinayete ve gaspa yardım etmek' suçlarından 27 yıl 6 ay hapis cezası istemiyle dava açıldı. 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasında sanık Ali Yeşil ve Salim Öğredik birbirini suçladı.

İTİRAF ETTİ

Davanın başka bir duruşmasında ise sanıklardan Ali Yeşil, gerçekleri itiraf edeceğini söyledi. Daha önceki ifadelerinde cinayeti yeğeni ile işlediğini, suçu kendisinin üzerine attığını ileri süren Yeşil, "İsmail Erbek'in boğazını ben kestim" diye itirafta bulundu. Olay günü alkol ve hap aldığını söyleyen Yeşil, kurbanını öldürmeden önce tıraş ettirme fikrinin yeğeninden geldiğini belirterek şunları anlattı:

"Bu olaydan 2 ay önce, İsmail Erbek'in oğlu halamın kızının telefonunu gasp etmişti. Olay günü İsmail Erbek'i parkta otururken gördüm. Oğlunun nerede olduğunu sorduğumda bana küfretti. Evden bıçak getiren yeğenim 'İlk önce tıraş ettirelim' dedi. Ben istemedim, ama ısrar etti. Tıraştan sonra taksiciyi aradım. Kendisine olayı anlattım. Olay yerine vardığımızda taksici bana sopa verip, 'İşiniz bitince beni ararsınız' dedi. Taksiden indiğimizde İsmail Erbek 'Burası neresi?' dedi. Ben de biraz konuşup geri döneceğimizi söyledim. Benim yüzüme tükürünce tokat attım. Yeğenim de tekme vurdu. O yere düştü. Yerdeyken ben boğazını keseceğimi söyledim. Yeğenim ellerini tuttu, bağlamaya çalıştı. Ben de kestim. Öldürdükten sonra üzerinden hiç bir şey almadım."

YEĞEN KABUL ETMEDİ

Ali Yeşil'in söylediklerini kabul etmeyen sanık Salim Öğredik ise "Ölen İsmail Erbek bana para vererek dayıma bira almamı istedi. Dayım, bira parası veren İsmail Erbek'in cebinde başka para olduğunu gördü. Bir süre sonra İsmail Erbek'i berbere götürerek tıraş ettirdi. Tıraştan sonra dayım, berbere geldiğimiz taksiciyi tekrar aradı. Taksici geldikten sonra köye gideceğimizi söyleyip aracına bindik. Ben gitmek istemeyince dayım bana küfrederek gelmem için zorladı"diyerek kendini savundu.

Taksici Kimbilir Ünlütaşkıran da suçsuz olduğunu söyledi.

Mahkeme heyeti, 18 Ekim 2011'de yapılan karar duruşmasında sanık Ali Yeşil'i 'cinayet' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu, 'gasp' suçundan da 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Diğer sanık Salim Öğredik'e ise 'cinayet ve gasp suçlarına iştirak' suçlarından toplam 20 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti, taksici Kimbilir Ünlütaşkıran'ın ise delil yetersizliğinden beraatını kararlaştırdı.

YARGITAY BOZDU

Cumhuriyet Savcısı'nın yaptığı itiraz üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, cinayet sanığı Ali Yeşil ile taksici Kimbilir Ünlütaşkıran'a verilen cezaları onayıp Salim Öğredik'in cezasını bozdu. Salim Öğredik'in öldürme olayında 'asli sanık' olduğunu belirten Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, onun da diğer sanık Ali Yeşil gibi ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına mahkum edilmesini istedi.

Yargıtay'ın bozma kararının ardından sanık Salim Öğredik yönünden dosyayı yeniden ele alan 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, sanık Salim Öğredik'i 'cinayet' suçundan önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı, sonra duruşmalardaki iyi halinden dolayı indirim yaparak ömür boyu hapse çevirdi. Sanık Öğredik'e 'gasp' suçundan da 10 yıl hapis cezası verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber