Okulda böcek soruşturması

Isparta'da, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) astsubay olarak görev yapan bir baba ve yine TSK'da sivil memur olarak görev yapan annenin tek çocukları olan 4. sınıf öğrencisi B.B.U'nun (10) çantası ve defterlerinde 'dinleme cihazı' araması yapıldığı gerekçesiyle anne-baba şikayette bulundu.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 27 Mart 2013 12:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Okulda böcek soruşturması

Isparta'daki il müfettişlerinin açılan soruşturmada, okul idaresi ile öğretmeni suçsuz bulması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'na mektup göndererek durumu anlattı. Bunun üzerine dosya yeniden açıldı ve Bakanlık iki müfettiş daha görevlendirdi. "Ağır stres" teşhisiyle vücudu kabarıp derisi dökülen çocuk, başka okula nakledilirken, fotoğrafları da dosyaya delil olarak konuldu. Ailenin konuyla ilgili dava açmaya hazırlandığı öğrenildi

Olay 1 yıl önce Isparta'da bir ilköğretim okulunda yaşandı. İddiaya göre olay tarihinde 10 yaşında olan B.B.U adlı öğrencinin çantasında, böcek olarak da adlandırılan dinleme cihazı arandı. Sınıf öğretmeni H.E'nin isteğiyle sınıftaki bir öğrenci çantada arama yaptı. Arama sürerken B.B.U., sınıftan kaçarak kendisini okulun tuvaletine kilitledi. Sağlık Kurulu Raporları'na göre hiperaktivite yani dikkat dağınıklığı sorunu olan çocuk tuvaletten çıkmayınca okul idaresi aileye haber verdi.

Tuvalete kilitledi

B.B.U.'nun annesi annesi H.U.U., mesai arkadaşları olan iki hakimle birlikte okula gitti ve oğlunun tuvaletten çıkmasını sağladı. İddiaya göre çocuk, 'Ben suçlu muyum?' diye ağlıyordu. Anne, oğlunun çantasında ne arandığını sorunca öğrenciler böcek yani dinleme cihazı arandığını anlattı. Bunun üzerine aile, sınıf öğretmeni ve okul idaresini Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikayet etti. Görevlendirilen müfettişin ifadelerini aldığı öğretmen ve okul idaresi iddiaları reddetti.

Okul: "Çocuk hasta"

Eğitimciler ifadelerinde; B.B.U'nun agresif, aşırı hareketli, rahatlıkla yalan söyleyen, arkadaşlarına fiziksel şiddet uygulayan ciddi uyum sorunu bulunan ve psikolojik olarak sıkıntılı bir çocuk olduğunu anlattı. Okul Müdürü M.G., böyle bir aramanın sözkonusu olmadığını ileri sürdü ve çocuğun tedavi olması gerektiğini kaydetti. Soruşturma sonunda; böcek arattırdığı ileri sürülen öğretmenle, çocuğa fiziksel şiddet uygularak, 'İt herif, mahlukat, babanın belindeki silaha mı, arkadasındaki orduya mı güveniyorsun?' dediği ileri sürülen Müdür Yardımcısı hakkında cezai işleme gerek görülmedi.

Bakan'a mektup

İncelemeyi yapan müfettiş ile öğretmenin aynı apartmanda komşu olduklarını, olayla ilgili tanıklarının dinlenmediğini ileri süren aile bu karara itiraz etti. Bu kez Bakanlık Denetmenler Başkanlığı'ndan gelen 3 müfettiş dosyayı inceledi. Müfettişler de önceki kararı onayladı ve okul idaresi suçsuz bulundu.

"Oğlumuz fiziksel şiddet gördü"

Soruşturmanın yanlı olduğunda ısrar eden aile, bu kez de Milli Eğitim Bakanlığına bir mektup yazıp müfettişleri şikayet etti. Mektupta şu görüşlere yer verildi: "Çantası önyargıyla aranan oğlum şüpheli mi sanık mı? Eğer oğlumdan şüpheleri varsa neden polise bildirip mahkeme kararı ve savcı nezaretinde arama yapılmadı? Şikayet edince de Müdür yardımcısı oğluma, 'İt herif, asker p..i mahlukat, babanın belindeki silaha mı arkadasındaki orduya mı güveniyorsun diye azarlamakta, şahsımıza ve görev yaptığımız kuruma ağır hakeretler yapılmaktadır. Oğlum okul idaresinden fiziksel şiddet de gördü. Çocuğumun sadece dikkat dağınıklığı-hiperaktivite sorunu vardı. Oğlumuza, sistemli bir şekilde 'deli' muamelesi yapılıyor. Başka okula aldık. Okul müdürü bizzat oğlumuzu fişleyerek okuldan attıracağını söyledi. Bunu da başardı."

Fotoğraflar delil oldu

Şikayet üzerine dosya yeniden açıldı. Dosyaya çocuğun aşırı stresten kabardığı iddia edilen fotoğrafları da konuldu. Bakanlık Başmüfettişi Mustafa Yıldız ve Müfettiş Bünyamin Akgün dosyayı incelemek için görevlendirild. Aile, çocuklarını Isparta'daki başka bir okula nakletti. Ailenin ifadesini alan bakanlık müfettişleri, sözkonusu arama olayından sonra okula tanık olarak giden askeri hakimlerin ifadesini almazken adlarını dosyaya not aldı. Soruşturma sonucuna göre aile, dava açacaklarını kaydetti.

Bakanlık en doğru kararı verecektir

Isparta İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Öztürk, 4 ay önce göreve atandığını belirterek, ailenin bu konuda sürekli şikayette bulunduğunu öğrendiğini, Bakanlığın en doğru kararı vereceğine inandığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber