Bakan Akdağ: Hastanelerde rehin kavramı ortadan kalktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2005 16:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hastanelerde rehin kavramının artık olmadığını istisnai hastanelerde ise müdüre gerekli cezai işlemlerin uygulandığını bildirdi.

Ankara Dedeman Otel'de gerçekleşen Türk Eczacıları Birliği'nin 35'inci Olağan Büyük Kongresi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Recep Akdağ, devlet hastanelerinin alacakları konusunda Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşmeler yaptıklarını sorunun yavaş işleyen bir bürokrasiden kaynaklandığını söyledi.

Akdağ, bütçe görüşmelerinde de konuşulan Antalya'da bir bebeğin hastanede rehin alındığı konusu ile ilgili olarak da, bebeğin özel hastaneden devlet hastanesine devredildiğini henüz tedavisi devam ettiği için rehin alma gibi bir sorun bulumadığını kaydetti. Sorunları halının altına süpürmediklerine hastanelerde zaten rehin alma gibi problemlerin artık yaşanmadığına dikkat çeken Akdağ, bazı istisnai durumların yaşanması durumunda hastane müdürlerine gerekli cezai işlemin uygulandığını söyledi. Akdağ, ambulanslarda da vatandaşlardan para alınmadığını bildirdi.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaşlı vatandaşların dahi 6 saat kuyrukta bekledikten sonra istediği ilaçları SSK eczanelerinden temin edememe gibi sorunlarla karşılaştığına değinen Akdağ, bugün bu sorunun da büyük ölçüde aşıldığını söyledi. Akdağ, işçilerin de ilaçlarını serbest eczanelerden almalarının ilaca ulaşımı kolaylaştırdığına işaret ederek, Yeşil Kartlı hastaların da ilaçlara kolay ulaşacağını ve hastanelerin ilaç olmadığı zaman ilaç bulma endişesini sık yaşamayacaklarını vurguladı.

DEĞİŞİK PROVİZYON SİSTEMLERİ TEK SİSTEMİNE DÖNÜŞECEK

Bakan Akdağ, SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur gibi geri ödemeli kurumların reçeteleri tek listede taplanacak ve her kurum ilaç fiyatından eşit olarak yararlanacak. Bu sistemle reçetelerin ödenip ödenmediği de daha kolay kontrol edilecek.

TÜRKİYE'DE HEKİM SAYISI ÇOK YETERSİZ

Akdağ, nüfusa göre hekim sayındaki eksiklik nedeniyle Türkiye'nin dünyada sonuncu sırada olduğunu ifade etti. Doktorların yazılarından şikayetçi eczacıların bulunduğunu anımsatan Akdağ, bu kadar hastaya bakan hekimlerden yazılarının güzel olmasını beklemenin zor olduğunu kaydetti.

TIP FAKÜLTELERİ KURULMALI

Akdağ, nüfusa göre hekim sayındaki eksiklik nedeniyle Türkiye'nin dünyada sonuncu sırada olduğunu ifade etti.

Aile Hekimliği'nin sağlığı piyasalaştırmak değil, piyasalaşmış sağlığı düzeltmek anlamına geldiğini ifade eden Akdağ, isteyen vatandaşın isteyen doktoru tercih edebileceğini, ancak bu doktora parayı cebinden ödemeyeceğini bildirdi. Akdağ, "Böylece doktorlar hastalarını memnun etmek durumunda kalacaklar. Aksi halde hasta istediği başka bir doktoru tercih eder ve o doktor daha fazla para kazanır" dedi.

Akdağ, geçmişte full time çalşan doktorların sadece yüzde 11'i oluşturduğunu bugün ise bu rakamın yüzde 53'e çıktığını bildirirken, doktor sayısı yetersiz bir ülkede part time çalışmanın mümkün olamayacağını bunun sosyal devletle de bağdaşamayacağını kaydetti. Akdağ, hekimlerin kamu hastanesinde çalışmalarını önemsediklerini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber