Memur-Sen'den istihdam sonuna çözüm önerisi...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Aralık 2005 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye istihdam vergileri yükü sıralamasında, Almanya, Fransa ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu Ekonomik İşbirliği Kalkınma Teşkilatı (OCED) ülkeleri arasında yüzde 42 oranı ile ilk sırada yer alıyor.

Türkiye'deki istihdam sorunun çözümünün öncelikli olarak vergi yükünün azaltılmasından geçtiğini söyleyen Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, "Vergi yükü azaltılmadan, maliyetler düşürülmeden istihdamın artması ve işsizliğin azalması mümkün değildir" dedi.

Memur-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye istihdam vergileri yükü sıralanmasında, Almanya, Fransa ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı ( OCED) ülkeleri arasında yüzde 42 oranı ile ilk sırada yer alıyor. İstihdam üzerindeki yükler sıralamasında Türkiye, bu ülkelerin 2-3 katına yaklaşan yüzde 50 oranında daha fazla vergi ödüyor. Güney Kore'de yüzde 13,6, ABD'de 15,5, Meksika'da 15,6, İsviçre'de 17,8, Avustralya'da 23,1, Kanada'da 23,3, Japonya'da 24,2 vergi ödeniyor. Rakamlara göre bir Türk çalışanı ve işvereni Güney Koreliye göre yaklaşık 4, ABD'liye ve Meksikalıya göre 3, Kanadalı ve Japon'a göre 2 kat daha fazla vergi ödemek zorunda kalıyor.


ÜLKELER İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ VERGİ %
GÜNEY KORE 13.6
ABD 15.5
MEKSİKA 15,6
İSVİÇRE 17,8
AVUSTURALYA 23,1
KANADA 23,3
JAPONYA 24,2
İNGİLTERE 29,7
DANİMARKA 30,1
İSPANYA 31.0
HOLLANDA 32.4
ALMANYA 32.6
YUNANİSTAN 34,3
İTALYA 35.5
BELÇİKA 39,0
İSVEÇ 39,5
FRANSA 40,0
POLONYA 41.3
TÜRKİYE 50.1

Türkiye istihdamda sağlık, emeklilik sigortalarının yanında KDV, stopaj, gelir vb. vergiler alınırken, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülen kurumlar vergisi indirimi istihdam üzerindeki vergilerin indirildiği anlamına gelmiyor.

Kurumlar Vergisi İndirimi İstihdam Artışına Neden Olmayacak

Memur-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan araştırma sonuçlarını değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Türkiye'deki istihdam sorunun çözümünün öncelikli olarak vergi yükünün azaltılmasından geçtiğini söyledi. İstihdamdaki vergilerin yüksek ve AB normlarına uygun olmadığını ifade eden Aksu, "Kurumlar vergisi indirimi istihdamdaki diğer vergilerle karıştırılmamalıdır. Kurumlar vergisi indirimi oldu diye sanki istihdamda büyük bir artış olacakmış gibi bir beklenti içine girildi. Kurumlar vergisi indirimi olumlu olmakla birlikte istihdam artışına faydası olmayacaktır. İşveren kurumlar vergisi fazla diye az işçi çalıştırmıyor. Karlılık amacıyla çalıştırıyor. Hiçbir kurum vergi indirimi oldu diye yeni işçi alımı yapmaz çünkü onlar hayır kurumu gibi olaya bakmazlar" şeklinde konuştu.

İşsizliğin Düşmesi İçin İstihdamdaki Vergiler Kaldırılmalı

İstihdam ve işsizliğin, birbirinden ayrı düşünülemeyecek yaşamsal öneme sahip olgular olduğunu dile getiren Aksu, giderek 'sosyal bir yaraya' dönüşen istihdam sorununun zaman geçirilmeden çözülmesi gerektiğinivurguladı. "Vergi yükü azaltılmadan, maliyetler düşürülmeden istihdamın artması ve işsizliğin azalması mümkün değildir" diyen Aksu, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de işsizlik oranı düşürülmeye çalışılacaksa istihdam üzerindeki vergiler ya kaldırılmalı ya da en az hadde indirilmelidir. Buradan gelecek artı değer ülkedeki kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alacak ve birçok işyeri kaçak işçi çalıştırmayacaklardır. Eğer 2006 yılı bütçesinde kurumlar vergisi indirimi yerine istihdama ait vergi indirimleri olsa idi daha fazla işçi istihdam edilecekti. 2006 yılı bütçesinde hükümetten talebimiz istihdamla ilgili vergileri indirmesidir. Bugün milyarlarca gencimiz ve vatandaşımız iş bekliyor. 100 YTL'ye tezgâhtarlık yapan gençlerimiz var. İşi olmayanlar sonra toplunda saygınlığını kaybediyor. Devlet vatandaşın saygınlığını korumak zorundadır."

Kayıt dışı istihdam ve işsizliğin artmasının temel nedeninin, hükümetin IMF ile yapılan anlaşma uyarınca uyguladığı istikrar programı olduğunu kaydeden Aksu, bu program neticesinde Türkiye'de yüzde 50 oranında vergi yükü bulunduğunu, bir Türk çalışanı ve işverenin Güney Koreliye göre yaklaşık 4, ABD ve Meksikalıya göre 3, Kanadalı ve Japon'a göre 2 kat daha fazla vergi ödemek zorunda kaldığını dile getirdi. IMF ile yapılan anlaşma uyarınca enflasyon odaklı olarak uygulanan, hem işverene hem de çalışan kesime bir takım güçlükler çıkaran bu tür programlarla istihdamın artması beklenemeyeceğini belirten Aksu, "Bu programların geçersizliğini ülkemizde istihdama bağlı olarak ortaya çıkan ve her geçen gün yükselen işsizlik en büyük göstergesidir. Bugün Türkiye'de yaşanan işsizlik oranı yüzde 10 seviyesine, gerçekte ise yüzde 28'lere yaklaşmaktadır. Kayıt dışı sektör özellikle Türk ekonomisin dışa bağımlı bir hale geldiği 1980'li yıllar sonrasında hızlı bir artış göstermiştir. Bugün ulaştığı boyutlar ise son derece vahimdir. Türk ekonomisinin yüzde 45 gibi büyük bir oranı kayıt dışındadır ve Türkiye bu oran ile dünyanın en kötü altıncı ülkesidir. 2006 yılı bütçesinde istihdam üzerindeki vergiler kaldırılmalı ya da en az haddine indirilmelidir. Özellikle alt kademeden itibaren vergi indirimi teşvik edilmeli, teşvik sadece illere göre değil büyük kentler dışında, ilçelerde de uygulanmalıdır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber